Εμπνευσμένη από τη μοναδική παράσταση της Margarita Borja, που ανέβηκε το 1998 στην Ισπανία, αλλά και το κείμενο του Ευρυπίδη, η Ζωή Ξανθοπούλου σκηνοθετεί την ”Εκάβη σε Ένα Ελληνικό Νησί” από 8 Μαΐου στην σκηνή του Θεάτρου Αργώ.

Έχει αρχή και τέλος η ανθρώπινη ύπαρξη; Ποιος ήσουν πριν και ποιος είσαι τώρα;

Ένα δωμάτιο πένθους, ο λόγος του Ευριπίδη, μια παράσταση της “Εκάβης” κινηματογραφημένη στην Ισπανία το 1998, μια γυναίκα, οι απώλειες με σάρκα και οστά.

Η σύνθεση και η απόδοση κειμένων της παράστασης ''Η Εκάβη σε ένα ελληνικό νησί είναι του Δημήτρη Τσεκούρα | Click Κική Παπαδοπούλου
Η σύνθεση και η απόδοση κειμένων της παράστασης ''Η Εκάβη σε ένα ελληνικό νησί είναι του Δημήτρη Τσεκούρα | Click Κική Παπαδοπούλου

Μια γυναίκα, η Εκάβη, κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, με ό,τι της έχει απομείνει, παρακολουθεί τηλεόραση. Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, μνήμες και φωνές ξυπνούν, πρόσωπα εμφανίζονται και συνομιλούν μαζί της. Κάθε συνάντηση είναι μια ακόμη προσπάθεια να τακτοποιήσει τον κόσμο της. Μέχρι που όλο το κατασκευασμένο περιβάλλον της ζωής της αποδομείται. Η λύση στις συμφορές της θα έρθει από μια εκδίκηση ή από μια φυγή;

Στην παράσταση προβάλλονται αποσπάσματα από την παράσταση HÉCUBA, NÓMOS Y MÚSICA DE LAS CIUDADANAS της Margarita Borja κι ακούγονται αποσπάσματα από το κείμενό της.

To 1998, η Margarita Borja, ισπανίδα συγγραφέας, ποιήτρια και σκηνοθέτις, παρουσιάζει στο νησί Ταμπάρκα της Ισπανίας, σε δική της διασκευή, την “Εκάβη’ του Ευριπίδη, με τον τίτλο HÉCUBA, NÓMOS Y MÚSICA DE LAS CIUDADANAS, γεγονός που ενθουσίασε το κοινό κι αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στην πορεία της δημιουργού.

“Η Εκάβη σε ένα ελληνικό νησί” εμπνέεται από εκείνη την ιστορική παράσταση κι από το κείμενο της “Εκάβης” του Ευριπίδη. Ένα κείμενο που “μιλάει” ακόμα και σήμερα, για όσα μας απασχολούν, μας θυμώνουν, μας συγκινούν και μας προβληματίζουν.

Στην παράσταση προβάλλονται αποσπάσματα από την παράσταση HÉCUBA, NÓMOS Y MÚSICA DE LAS CIUDADANAS της Margarita Borja κι ακούγονται αποσπάσματα από το κείμενό της.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Παράσταση: Η Εκάβη σε ένα ελληνικό νησί

Θέατρο: Αργώ

Πρεμιέρα: 08/05/2023

Έως: 30/05/2023

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 15€

Πρωταγωνιστούν: Ντέπυ Πάγκα, Ναταλί Τσάβεζ, Αποστόλης Ψαρρός

Συντελεστές: Ζωή Ξανθοπούλου (Δραματουργία, Σκηνοθεσία), Δημήτρης Τσεκούρας (Σύνθεση – Απόδοση Κειμένων), Cayetano (Μουσική – Sound Design),  Γιώργος Λιντζέρης (Σκηνικά – Κουστούμια), Κική Παπαδοπούλου (Φωτογραφίες), Χρύσα Ματσαγκάνη (Επικοινωνία), Κωνσταντίνα Αγγελέτου (Διεύθυνση Παραγωγής), Όλγα Σεβερίν (Εκτέλεση Παραγωγής – Βοηθός Σκηνοθέτη), Πλέγμα – ΑΚ (Παραγωγή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολουθήστε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.