Το πρώτο album των Black Sabbath που κυκλοφόρησε πριν 50 και χρόνια αποτελεί την «επίσημη» απαρχή του heavy metal. Οι μουσικές καινοτομίες που συναντούμε εντός του είναι αμέτρητες. Από τα βαριά του riffs, στη φωνή Κόμης Δράκουλας του Ozzy Osbourne και σίγουρα το μακάβριο του εξώφυλλο.

Ένας τόσο σκοτεινός δίσκος δε θα μπορούσε να έχει διαφορετικό εξώφυλλο. Όλες οι μουσικές του αρετές, όλα τα κρυμμένα του μηνύματα έχουν καταφέρει να αποτυπωθούν σε ένα πίνακα ζοφερής ομορφιάς.

Ο Keith Macmillan δημιουργός του εξωφύλλου διηγείται: «Μόλις είχα ξεκινήσει τη συνεργασία μου την Vertigo (σ.σ. η εταιρεία μέσω της οποίας κυκλοφόρησε) και μου ανέθεσαν το πρώτο μου project. Δεν ήμουν σίγουρος αν θα τα κατάφερνα γιατί μέχρι τότε δεν άκουγα τόσο σκληρή μουσική. Αρχίζω να ακούω τον δίσκο, εστιάζω στη μουσική αλλά οι στίχοι περνούν στο υποσυνείδητο μου. Όταν ξεκίνησα να το δουλεύω, σκοπός μου ήταν να αποτυπώσω το σύνολο της αισθητικής του.

Το εξώφυλλο του ομώνυμου δίσκου των Black Sabbath βοήθησεμέγιστα στη διαχρονικότητά του

Δεν ήταν μεγάλο το διάστημα που είχα αποφοιτήσει και ήμουν επηρεασμένος από το σουρεαλισμό. Έτσι άντλησα έμπνευση από μία έκθεση του Βέλγου καλλιτέχνη René Magritte στην οποία είχα παρευρεθεί πριν περίπου ένα χρόνο».

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται μία στρεβλή εκδοχή του Mapledurham Watermill, ένας νερόμυλος που κατασκευάστηκε κάποια στιγμή τον 15ο αιώνα. Όσο για τη μάγισσα που βλέπουμε να ποζάρει σε αυτό το φόντο, πρόκειται για την Louisa Livingstone.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Black Sabbath

Album: Black Sabbath

Label: Vertigo

Release Date: 13/02/1970

Genre: Heavy Metal

Producer: Rodger Bain

Black Sabbath: Ozzy Osbourne (Φωνή), Tony Iommi (Κιθάρα), Geezer Butler (Μπάσο), Bill Ward (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.