Swedish Death Metal: Η Μεγάλη των Σουηδών Σχολή

Η δεκαετία του ‘90 για τη metal μουσική ήταν κάτι σαν σκωτσέζικο ντους. Από τη μία, οι Metallica κουρεύτηκαν και συντάραξαν το είναι μας, οι Machine Head έπαιζαν hip hop, ο Dickinson εγκατέλειπε τους Iron Maiden και διάφορα άλλα τέτοια. Ο μέσος μεταλλάς ακροατής περίμενε να βρέξει ακρίδες πια. Απ’ την άλλη, βέβαια, υπήρχαν και πράγματα που φώναζαν το αντίθετο. 

Picture of Βαγγέλης Τσιμπλάκης

Βαγγέλης Τσιμπλάκης

Συντάκτης

Picture of Γιώργος Ξιφαράς

Γιώργος Ξιφαράς

Συντάκτης

Picture of Λουκάς Κάκος

Λουκάς Κάκος

Συντάκτης

Picture of Γιώργος Γράντης

Γιώργος Γράντης

Συντάκτης

Οι Pantera έβγαλαν τους καλύτερους δίσκους τους, ο Dickinson είχε την εξαίρετη σόλο πορεία του και, τέλος, στη Σουηδία γίνονταν πραγματάκια. Γεννήθηκε ένα νέο μουσικό ιδίωμα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, το λεγόμενο Σουηδικό Ντεθ Μέταλ, για τους αγγλομαθείς Swedish Death Metal. Πρωτεργάτες της φάσης, που χάραξε μια νέα πορεία στο heavy metal, ήταν οι At the Gates και τα κολλητάρια, In FlamesDark Tranquillity και Soilwork. Και αυτά παρακάτω είναι τα debut album τους.

Στο ντεμπούτο τους, “The Red Ιn the Sky Is Ours”, τα “ρεμάλια” από τη Σουηδία ξεχώρισαν. O ακροατής αμέσως αντιλήφθηκε πως έχει να κάνει με μια μπάντα, η οποία έχει τη δύναμη να διαφοροποιηθεί από το σύνολο.

Θέλαμε να εντυπωσιάσουμε τον κόσμο προσθέτοντας έξτρα riff και πολλές παράξενες ιδέες“, λέει για να μας “ισοπεδώσει” το μυστήριο ο μπασίστας και ιδρυτικό μέλος, Anders Björler. Αυτό, όμως, δεν ξεθωριάζει καθόλου την εικόνα του πρωτόγονα γοητευτικού “The Red Ιn the Sky Is Ours”, που αναμειγνύει δοσολογίες από πολλών ειδών μουσικές.

Ο ακροατής θα κοπανηθεί χωρίς αύριο με death/black μουσικές, αλλά θα ανακαλύψει και το δάνδη μέσα του με πιο εξευγενισμένα ηχοτοπία (βιολί, synth). Πάνω σε όλα αυτά έρχεται και ο Lindberg να γρυλίσει με απελπισία σαν να ζει την τελευταία του ημέρα στα εγκόσμια. Η μπάντα ήταν μόλις ένα χρόνο μαζί, όταν έγραφε το “The Red Ιn the Sky Is Ours” και δείχνοντας με το καλημέρα ότι τα καλύτερα έρχονται.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: At The Gates

Album: The Red in the Sky Is Ours

Label: Deaf Records

Release Date: 27/07/1992

Genre: Melodic Death Metal

1. The Red in the Sky Is Ours / The Season to Come

2. Kingdom Gone

3. Through Gardens of Grief

4. Within

5. Windows

6. Claws of Laughter Dead

7. Neverwhere

8. The Scar

9. Night Comes, Blood Black

10. City of Screaming Statues

Producer: At The Gates

At The Gates: Tomas Lindberg (Φωνή), Anders Björler (Κιθάρα), Alf Svensson (Κιθάρα), Adrian Erlandsson (Τύμπανα), Jonas Björler (Μπάσο)

Τι είναι αυτό που κάνει το ”Skydancer” ξεχωριστό; Το ίδιο, που θα κάνει τους Dark Tranquillity να ξεχωρίσουν και τα μετέπειτα χρόνια. Η συνθετική ευφυΐα των Niklas Sundin και Martin Henriksson. Βλέπετε, αρκετές melodeath μπάντες θεωρούν ότι η συνύπαρξη brutal και καθαρών (και δη γυναικείων) φωνητικών είναι αρκετή για να ονομαστεί κάτι μελωδικό death. Ο Niklas και ο Martin, όμως, έχουν τόσο την σκέψη όσο και την ικανότητα να το πάνε ένα βήμα παραπέρα. 

Στο ”Skydancer”, οι εναλλαγές μεταξύ ακουστικών και ακραίων μουσικών μερών διαδέχονται η μία την άλλη, και μάλιστα στα ακραία, οι μελωδίες είναι ευδιάκριτες και κρυστάλλινες. Σκεφτείτε κομμάτια του, όπως το “A Bolt of Blazing Gold”, “My Faeryland Forgotten”, “Alone”, “Shadow Duet” και, τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν υπάρχει κάποιο που να υστερεί. Αλήθεια πόσες μπάντες μπορούν να το πουν αυτό για το ντεμπούτο τους;

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Dark Tranquillity

Album: Skydancer

Label: Spinefarm

Release Date: 30/08/1993

Genre: Melodic Death Metal

1. Nightfall by the Shore of Time

2. Crimson Winds

3. A Bolt of Blazing Gold

4. In Tears Bereaved

5. Skywards

6. Through Ebony Archways

7. Shadow Duet

8. My Faeryland Forgotten

9. Alone

Producer: Dark Tranquility, Dragan Tanascovic, Stefan Lindgren

Dark Tranquillity: Anders Fridén (Φωνή), Niklas Sundin (Κιθάρα), Mikael Stanne (Κιθάρα, φωνή), Martin Henriksson (Μπάσο, κιθάρα), Anders Jivarp (Τύμπανα)

To μελωδικό death metal, ειδικά όπως αποδόθηκε με την γέννησή του από τη μαγική τριάδα των At The Gates – Dark Tranquility – In Flames, είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η σκηνή του Γκέτεμποργκ. Την πρωταπριλιά του 1994, κυκλοφορεί το ντεμπούτο των In Flames, ”Lunar Strain”. Ίσως το πιο “Dark Tranquility” άλμπουμ των In Flames. Και δεν περιέχει κακία, χλευασμό ή εμπαιγμό το σχόλιό μου. 

Μα είναι ένα στυλ ”Skydancer” με τα φωνητικά του Stanne (όλοι, πιστεύω, γνωρίζετε την αμοιβαία ανταλλαγή τραγουδιστών ένα χρόνο αργότερα). Φοβερά μελωδικός δίσκος, που μπορεί να μην έχει την αίγλη των “The Jester’s Race”, “Whoracle” και “Colony”, είναι, όμως, ένα από τα διαμάντια του New Wave Of Swedish Death Metal. Ανυπομονώ να γυρίσουν σε αυτές τις μέρες, που τα συστατικά την επιτυχίας ήταν μίξη μελωδιών από βιολιά, γυναικεία φωνητικά, βαριά φωνητικά, death riffs και solos, που σου παγώνουν το αίμα.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: In Flames

Album: Lunar Strain

Label: Wrong Again Records

Release Date: 01/04/1994

Genre: Melodic Death Metal

1. Behind Space

2. Lunar Strain

3. Starforsaken

4. Dreamscape

5. Everlost (Part I)

6. Everlost (Part II)

7. Hårgalåten 

8. In Flames 

9. Upon an Oaken Throne

10. Clad in Shadows

Producer: StageTech

In Flames: Mikael Stanne (Φωνή), Glenn Ljungström (Κιθάρα), Carl Näslund (Κιθάρα), Johann Larsson (Μπάσο), Jesper Strömblad (Τύμπανα, πλήκτρα, κιθάρα)

Ξεκινώντας περίπου μια πενταετία αργότερα από τα υπόλοιπα τρία συγκροτήματα, οι Soilwork κατάφεραν με εξαιρετικές κυκλοφορίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανέβουν πολλά επίπεδα και η “καλή” τριάδα του σουηδικού death να γίνει τετράδα αμέσως. Αυτός ο δίσκος ενδεχομένως να μην είναι και από τα milestones της σουηδικής σκηνής, αλλά σίγουρα είναι ένα παράδειγμα της επιρροής, που δέχτηκαν οι Soilwork από τις υπόλοιπες μπάντες αυτού εδώ του αφιερώματος.

Τραχύς ήχος, υψηλές ταχύτητες και “ωμές” συνθέσεις που αφήνουν μία εσάνς πρώιμης σουηδίλας, δείγμα ίσως και της νεανικής ορμής τους. Φυσικά χάνει σε σύγκριση με τον επόμενο δίσκο, ”The Chainheart Machine”, αφού πια είχε σταθεροποιηθεί το line-up και οι δισκάρες άρχισαν να διαδέχονταν η μία την άλλη, αλλά δεν παύει να πρόκειται για εξαιρετικό ντεμπούτο, που έδειξε τότε ότι οι Soilwork ήρθαν για να μείνουν. Και, φυσικά, περιέχει μέσα και τις τραγουδάρες “The Aardvark Trail” και “Sadistic Lullabye”.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Soilwork

Album: Steelbath Suicide

Label: Listenable Records

Release Date: 20/05/1998

Genre: Melodic Death Metal

1. Entering the Angel Diabolique

2. Sadistic Lullabye

3. My Need

4. Skin After Skin

5. Wings of Domain

6. Steelbath Suicide

7. In a Close Encounter

8. Centro de Predominio

9. Razorlives

10. Demon in Veins

11. The Aardvark Trail

Producer: Fredrik Nordström

Soilwork: Speed Strid (Φωνή), Peter Wichers (Κιθάρα), Ludvig Svartz (Κιθάρα), Ola Flink (Μπάσο), Carlos Del Olmo Holmberg (Πλήκτρα), Jimmy Persson (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.