Όταν κάποιος μιλάει για την σκηνή του ακραίου ήχου στη Σουηδία, έρχονται πολλά ονόματα στο μυαλό. Ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα, ειδικά αν οι ηλικίες είναι 30+, είναι οι In Flames. Σίγουρα ένα album τους, ή και παραπάνω, έχει περάσει από τα cd players, από τα θρυλικά “Whoracle“, “Colony“, “Clayman“, μέχρι τα μεταγενέστερα, μετά από μεγάλες αλλαγές, “Come Clarity” και “Battles“.

Στις αρχές του 2023 οι In Flames κυκλοφόρησαν το 14ο album τους, Foregone

Μετά το 2016 λοιπόν, οι αλλαγές ήταν ριζικές. Έφυγαν σχεδόν όλοι, αφήνοντας τα ιδρυτικά μέλη Anders Fridén στα φωνητικά και τον Björn Gelotte στην lead κιθάρα, καθώς και τον πολύπειρο Niclas Engelin στις ρυθμικές κιθάρες. Το 2017 ο μπασίστας Bryce Paul μπαίνει στην μπάντα, ακολουθούμενος από τον Tanner Wayne στα τύμπανα, που πήρε τη θέση του Joe Rickard και το μικρό σε διάρκεια πέρασμά του. Το “I, The Mask” ήταν το αποτέλεσμα, ένα ξεκάθαρα In Flames album, μελωδικό, δυνατό, με αναφορές στο παρελθόν αλλά και την προσθήκη των διαφορετικών μουσικών προσωπικοτήτων. Αυτό δίχασε τους παλαιότερους fans, κάτι που έκανε τους In Flames να ξανασκεφτούν την καριέρα και πορεία τους.

Η αβεβαιότητα και οι πολλές και διάφορες γνώμες για το αν θα συνεχίσουν, μαζί με το χάος του Covid, ήταν οι βασικοί λόγοι που πέρασαν 4 χρόνια μέχρι τη νέα κυκλοφορία τους, το “Foregone“. Συνεργαζόμενοι με τη Nuclear Blast για άλλη μία φορά, μας έδωσαν μία γεύση με το single και video του Meet Your Maker, δείχνοντας μας ότι είναι ακόμα εδώ, 33 χρόνια μετά την ίδρυσή τους. Ας το πάρουμε από την αρχή.

Σε κάθε δίσκο των In Flames ανά τα χρόνια υπάρχει ένα κρυμμένο διαμάντι σύνθεσης και το Foregone δεν αποτελεί εξαίρεση

Τα ακουστικά κιθαριστικά περάσματα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των In Flames σχεδόν σε όλους τους δίσκους τους μέχρι τώρα, οπότε το opening track “The Beginning Of All Things That Will End” φέρνει πολύ γνώριμες μελωδίες και ήχους. Το “State Of Slow Decay φαντάζει σαν να μπαίνει με όλη την φόρα που μάζεψαν τα τέσσερα χρόνια απουσίας τους, με το πολύ γρήγορο death metal beat να είναι ο πρωταγωνιστής, πάντα μελωδικά, με δισολίες που δεν λείπουν ποτέ και chorus που δεν φεύγει εύκολα από το μυαλό. Οι κλίμακες που χρησιμοποιούν, σε συνεργασία με την ηχητική παραγωγή είναι τόσο συγκεκριμένες που με τις πρώτες νότες ξέρεις ότι ακούς In Flames.

Οι ήχοι που επιλέχθηκαν για το συγκεκριμένο album είναι αυτό που δίχασε εμένα προσωπικά στο “Foregone“. Ακούγοντας για νέο album In Flames, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, αναλογιζόμενοι ότι βρισκόμαστε στο 2023 και σχεδόν το 90% αυτών που ακούμε είναι σε τρομακτικά υψηλό επίπεδο παραγωγής. Αυτό που έχουν επιλέξει στο συγκεκριμένο δίσκο οι Σουηδοί είναι μία προσπάθεια να περάσουν από το παρελθόν τους, με αρκετές, πιο σύγχρονες πινελιές. Αυτό όμως δεν λειτουργεί τόσο καλά σε μερικά σημεία.

Οι κλίμακες που χρησιμοποιούν, σε συνεργασία με την ηχητική παραγωγή είναι τόσο ιδιαίτερες που με τις πρώτες νότες ξέρεις ότι ακούς In Flames

Το Bleeding Out για παράδειγμα, είναι μία σύνθεση που θα μπορούσε να βρίσκεται στο Clayman, με το πολύ groovy και επιθετικό riff της κιθάρας, και η άποψη της ηχητικής παραγωγής έχει αυτό ακριβώς τον σκοπό. Το ίδιο ακριβώς, με πιο old school death metal στοιχεία και blast beats, συμβαίνει και στα δύο parts Foregone, Pt 1 και Pt 2, τις προσωπικά αγαπημένες στιγμές του album. Στα Meet Your MakerCynosure, ίσως και στην πιο pop στιγμή Pure Light Of Mind από την άλλη, μία πιο σύγχρονη, πιο πλούσια ειδικά σε χαμηλές συχνότητες ηχητική προσέγγιση, θα μπορούσε να τα απογειώσει, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ακούγονται πάρα πολύ ευχάριστα.

Σε κάθε δίσκο τους ανά τα χρόνια υπάρχει ένα κρυμμένο διαμάντι σύνθεσης που αναδεικνύει στο έπακρο ότι τα 33 χρόνια πορείας τους δεν είναι καθόλου τυχαία και αξίζουν όλες τους τις επιτυχίες. Πηγαίνοντας πίσω στο 1999 και το Colony, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό, η πιο σημαντική και πάντα-στη-λίστα-ακουσμάτων στιγμή είναι το Zombie Inc. και το απερίγραπτα όμορφο διπλό solo κιθαρών. Στο Foregone, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτή η ώρα έρχεται A Dialogue In B Flat Minor. Πολύπλευρο, πολύπλοκο, αλλά ταυτόχρονα άμεσα επιθετικό και μελωδικό με ένα groove που δεν σταματάει να κουνάει κεφάλια σε όλη του τη διάρκεια.

Το Foregone των In Flames είναι μια προσεκτικά μελετημένη κυκλοφορία

Τα νέα ότι οι In Flames κυκλοφορούν νέο album μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας και αβεβαιότητας, μόνο καλά μπορεί να είναι. Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε fan τους περίμενε να ακούσει τον πιο σημαντικό δίσκο τους. Ούτε ότι θα του αλλάξει η ζωή για πάντα. Το Foregone λοιπόν, είναι μία προσεκτικά μελετημένη και δουλεμένη κυκλοφορία. Φέρει την χαρακτηριστική ταυτότητα τους σε όλη τη διάρκειά του. Περιλαμβάνει πειραματισμούς με ήχους, μελωδίες και ρυθμούς. Άλλοτε πολύ επιτυχημένα, και άλλοτε λιγότερο. Αντικειμενικά όμως, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο άκουσμα και στα σχεδόν 47 λεπτά του.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: In Flames

Album: Foregone

Label: Nuclear Blast

Release Date: 10/02/2023

Genre: Death Metal, Heavy Metal

1. The Beginning of All Things That Will End

2. State of Slow Decay

3. Meet Your Maker

4. Bleeding Out

5. Foregone, Pt. 1

6. Foregone, Pt. 2

7. Pure Light of Mind

8. The Great Deceiver

9. In the Dark

10. A Dialogue in B Flat Minor

11. Cynosure

12. End the Transmission

Producer: Howard Benson

In Flames are: Anders Fridén (Φωνή), Björn Gelotte (Κιθάρα), Chris Broderick (Κιθάρα), Bryce Paul (Μπάσο), Tanner Wayne (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Το Foregone λοιπόν, είναι μία προσεκτικά μελετημένη και δουλεμένη κυκλοφορία. Φέρει την χαρακτηριστική ταυτότητα τους σε όλη τη διάρκειά του. Περιλαμβάνει πειραματισμούς με ήχους, μελωδίες και ρυθμούς. Άλλοτε πολύ επιτυχημένα, και άλλοτε λιγότερο. Αντικειμενικά όμως, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο άκουσμα και στα σχεδόν 47 λεπτά του.