Οι Infected Rain δημιουργήθηκαν το 2008 και υποστηρίζουν ότι παίζει κυρίως nu metal και metalcore. Το πιο χαρακτηριστικό του συγκροτήματος είναι η γυναικεία παρουσία στα φωνητικά, αλλά και στο μπάσο. Στην κιθάρα και στα τύμπανα έχουν τα ηνία οι άντρες βέβαια. Αλλά όπως και να το κάνουμε, στις live εμφανίσεις η γυναικεία παρουσία δίνει το κάτι παραπάνω.

Πριν λίγο καιρό μάλιστα είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους και στην Ελλάδα με μια δυνατή εμφάνιση. Είχα την ευκαιρία να τους δω και να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη για την δυναμική τους.  Σίγουρα οι fans της μπάντας περίμεναν κάτι καινούργιο, αφού ο προηγούμενος δίσκος είχε βγει το 2022.

Η νέα τους δουλειά ονομάζεται “TIME” και πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο δίσκο που κυκλοφόρησε στις 9 Φεβρουαρίου με 12 τραγούδια, περίπου 55 λεπτών διάρκειας. Όλοι οι τίτλοι των κομματιών είναι με κεφαλαία γράμματα, που απ’ ότι φαίνεται θέλουν να μας φωνάξουν, κι έμμεσα το κάνουν. Υποθέτω με καλό τρόπο φυσικά.

Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται τα συγκροτήματα που προσθέτουν ηλεκτρονικά στοιχεία στη μουσική τους, κάτι που κάνουν και οι Infected Rain. Αυτό είναι κάτι που ναι μεν ταιριάζει στο εναλλακτικό τους στυλ, αλλά πιστεύω πως και χωρίς αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε να λειτουργήσει το ίδιο καλά.

Αυτό που μου μένει σε κάθε τραγούδι του "TIME" είναι η φωνή της Lena

Όμως πριν βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, καλύτερα να αναλύσουμε λιγάκι τον νέο δίσκο. Πρώτο και καλύτερο κομμάτι είναι το “BECAUSE I LET YOU”, που είναι ένα καλό μπάσιμο. Με τέσσερα λεπτά διάρκεια, η τρομερή τραγουδίστρια της μπάντας μας δείχνει την δυναμική της φωνής της. Από την αρχή το τραγούδι έχει μερικά ηλεκτρονικά και pop στοιχεία, κάτι το οποίο εμένα προσωπικά μου το χαλάει λίγο. Στα μισά του κομματιού, η Lena δείχνει και τη μελωδική της φωνή χωρίς τα scream. Γενικά, ένα σχετικά ήρεμο κομμάτι, χωρίς την ένταση που θα περίμενα, αλλά δικαιολογείται γιατί είναι αρχή.

Στο Dying Light οι Infected Rain προσφέρουν εξαιρετικά φωνητικά με τη Lena να κάνει το κομμάτι μοναδικό

Συνεχίζουμε με “DYING LIGHT” που από την αρχή ο ήχος της κιθάρας κυριαρχεί, αλλά και πάλι έχουμε τα εναλλακτικά στοιχεία να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτό που μου μένει σε κάθε τραγούδι είναι η φωνή της Lena, που είναι τόσο μα τόσο ιδιαίτερη κι απολαυστική που κάνει το κάθε τραγούδι να είναι μοναδικό. Σημειώνοντας πέντε λεπτά διάρκεια, το δεύτερο κομμάτι του δίσκου είναι μια ικανοποιητική συνέχεια, που φυσικά θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη.

Τρίτο κομμάτι είναι το “NEVER TO RETURN”, που ξεκινάει πολύ ήρεμα και χωρίς scream. Εδώ βλέπουμε πόσο πολύ έχουν εισχωρήσει τα πιο μοντέρνα και εναλλακτικά στοιχεία της metal μουσικής, χωρίς να λείπει και ο σκληρός ήχος ανά σημεία. Ενώ αντικειμενικά είναι ένα ωραίο κομμάτι, υποκειμενικά θα πω πως είναι δημιουργικό, αλλά δεν μου βγάζει αυτό που περίμενα.

Το “LIGHTHOUSE” από την αρχή δίνει την αίσθηση πως πάμε σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που μας έχουν συνηθίσει. Τα φωνητικά είναι στην αρχή ήπια και πρόκειται για ένα κομμάτι που υπάρχουν τα “ουρλιαχτά” που θα θέλαμε, αλλά είναι πιο πολύ μελωδικό. Με πιο πολλά pop στοιχεία και λιγότερη κιθάρα και τύμπανα, δημιουργούν κάτι πιο χαλαρό και τελικά όμορφο στο σύνολό του.

Είναι σαφής η προσπάθεια των Infected Rain να πειραματιστούν με ηλεκτρονικά στοιχεία

Ελπίζοντας πως θα αλλάξει η χαλαρότητα, ακολουθεί το “THE ANSWER IS YOU” που όντως δίνει την ένταση που θέλουμε. Πιστεύω πως είναι από τα καλύτερα κομμάτια του album που αποδεικνύει πως όταν σαν σύνολο δένουν, η δημιουργικότητά τους φτάνει πολύ υψηλά. Έπειτα, λοιπόν, από μία σειρά κομματιών, συνεχίζουμε στο “VIVARIUM”, με αρκετά ηλεκτρονικά – πάλι – και μελωδικά σημεία να ξεχωρίζουν. Είναι από τα τραγούδια που η Lena δίνει πόνο στα scream, αλλά από την άλλη φαίνονται μερικές αστοχίες όταν τραγουδά κανονικά. Ενώ ακούγεται εύκολα, δεν είναι και από τα πολύ πετυχημένα τους κομμάτια.

Στο “PANDEMONIUM” βλέπουμε άλλη μια φορά ηλεκτρονική διάθεση, αλλά το τέμπο είναι γρήγορο εκτός του ρεφρέν, κάτι που ξεσηκώνει αρκετά. Σίγουρα θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε ένα πιο δυναμικό ρεφρέ και ενώ υπάρχουν αρκετά metalcore στοιχεία, είναι πολύ ήπια.

Το “ENMITY” έρχεται να δώσει τη δυναμική που θέλουμε! Δυνατό, γεμάτο scream, με φουλ ενέργεια. Είναι από τα κομμάτια που σίγουρα θα πρέπει να παίξουν live. Είναι αυτό ακριβώς που τους ταιριάζει, συνδυάζοντας την υπέροχη φωνή της Lena μαζί με τα όργανα της μπάντας, δημιουργώντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα έξι σχεδόν λεπτών που το κοινό θα λατρέψει.

Με το “UNPREDICTABLE” να παίρνει σειρά, φτάνουμε σε ένα κομμάτι που είναι σχετικά ήρεμο γι’αυτούς, με χαλαρό ρεφρέν κι όχι μόνο. Ένα όχι τόσο αγαπημένο τραγούδι, καθώς θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε κάτι αρκετά δυναμικό, αλλά χάθηκε κάπου στη μέση, κυριολεκτικά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσουν εκεί, οι Infected Rain έχουν ακόμη πολλά να δώσουν

Τρίτο κομμάτι από το τέλος το “GAME OF BLAME”, το οποίο είναι γεμάτο εναλλακτικά στοιχεία, κάτι που προσωπικά δεν προτιμώ για το συγκεκριμένο συγκρότημα, αλλά πρέπει να πω πως το υποστηρίζουν καλά. Προς το τέλος βγαίνει προς τα έξω η κλασσική δυναμική τους, αλλά νομίζω πως ούτε αυτός ο συνδυασμός είναι ο ιδανικός.

Προτελευταίο έρχεται το “PAURA” και περιμένω κάτι παραπάνω όσο πλησιάζει το κλείσιμο του δίσκου. Το πρώτο ενάμισι λεπτό απλά τα φωνητικά ακούγονται στο βάθος, χτίζοντας ένα μυστήριο. Έπειτα ακολουθούν ελάχιστα πιο σκληρά φωνητικά, αλλά ο ήχος της κιθάρας είναι αυτός που ακούγεται υπερβολικά όμορφα. Από τη μέση του κομματιού και μετά αρχίζει να γίνεται πραγματικά ενδιαφέρον, αφού η αλλαγή τόνου της φωνής δίνει την απόλυτη ένταση.

Και το τέλος έρχεται με το “A SECOND OR A THOUSAND YEARS” με σχεδόν τρία λεπτά ηρεμίας και γαλήνης, και με σχεδόν διαστημικούς ήχους. Τίποτα παραπάνω. Νομίζω ήταν το ιδανικό κλείσιμο μετά από τα τραγούδια που προηγήθηκαν.

H παρουσία των Infected Rain είναι τέτοια που τους ταιριάζει το υπερβολικό

Συνολικά, ο δίσκος που μας έχουν παραδώσει είναι ολοκληρωμένος, με εναλλαγές εκεί που χρειάζεται. Δεν θα πω ψέματα, περίμενα πως θα υπήρχε μια μεγαλύτερη ένταση αφήνοντας πίσω τα πιο μελωδικά στοιχεία. Έχοντας απολαύσει από κοντά το συγκεκριμένο συγκρότημα και γνωρίζοντας τις ικανότητές του, ήθελα να δω να το φτάνουν στα άκρα γιατί πολύ απλά μπορούν.

Infected Rain, Skybinder, Absence, Arch Club Live Stage, Hardtimes Athens

Θεωρώ πως η παρουσία τους γενικότερα είναι αρκετά έντονη και μπορούν να υποστηρίξουν και το τέρμα υπερβολικό. Βέβαια, πρέπει να συμβαδίζουν και με τα τωρινά δεδομένα, καθώς η μουσική εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, κι ας μη γελιόμαστε, πλέον το metalcore έχει (θέλοντας και μη) αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία. Οπότε είναι λογικό να προσθέτουν και οι Infected Rain κάποια από αυτά τα στοιχεία, από ελάχιστα μέχρι πάρα πολλά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσουν εκεί, έχουν ακόμη πολλά να δώσουν. Ακόμη κι αν αλλάξουν αρκετά, πιστεύω πως θα παραμείνουν αυθεντικοί και μπορώ να πω με σιγουριά πως θα δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να εντυπωσιάζουν κάθε φορά με κάτι διαφορετικό το κοινό τους. Κάτι που δεν κατάφεραν με το “TIME”.

TIME - Tracklist

1. BECAUSE I LET YOU

2. DYING LIGHT

3. NEVER TO RETURN

4. LIGHTHOUSE

5. THE ANSWER IS YOU

6. VIVARIUM

7. PANDEMONIUM

8. ENMITY

9. UNPREDICTABLE

10. GAME OF BLAME

11. PAURA

12. A SECOND OR A THOUSAND YEARS

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Infected Rain

Album: TIME

Label: Napalm Records

Release Date: 09/02/2024

Genre: Nu Metal, Metalcore

Producer: Valentin Voluta 

Infected Rain: Lena (Φωνή), Vidick (Κιθάρα), Alice (Μπάσο), Eugene (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

6.0
Score


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 692

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 716

Final Verdict

Οι Infected Rain προσπάθησαν στο “TIME” να ενσωματώσουν αρκετά νέα - κυρίως ηλεκτρονικά - στοιχεία, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δεν τους διακιώνει.