Ας μη γελιόμαστε, οι Maiden είναι ιδιαίτερα λατρεμένοι στην Ελλάδα! Όσες φόρες και να έρθουν, δε θα είναι ποτέ αρκετές. Οπότε, ποιο καλύτερο «υποκατάστατο» από μια tribute συναυλία; Οι Iron Beast, όμως, δεν είναι απλά μια cover μπάντα αφιερωμένη στους Iron Maiden. Ο επαγγελματισμός τους υπερβαίνει τα όρια του συνηθισμένου, και αυτό έγινε εμφανές στο sold-out show του Temple.

 

Το κοινό συγκεντρώθηκε από την ώρα που άνοιξαν οι πόρτες και ήταν εξαιρετικά ποικίλο, καλύπτοντας όλες τις ηλικίες, από γερόλυκους μέχρι νέο αίμα. Όσοι τους έχουν ξαναδεί ξέρουν πως είναι το απόλυτο Iron Maiden tribute band. Όσοι τους έβλεπαν πρώτη φόρα, σίγουρα βρέθηκαν προ έκπληξεως. Προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο σόου με εντυπωσιακή σκηνική παρουσία, επικοινωνία με το κοινό και inside jokes, ένωσαν τους θαυμαστές των Iron Maiden κάτω από τη στέγη του Temple.

Iron Beast - sold out @ Temple
Iron Beast - sold out @ Temple

Φυσικά, καμία Maiden εμπειρία δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τον ιδανικό πρόλογο. Έτσι, με το “Doctor Doctor” των UFO έδωσαν το κάλεσμα για το ξεσάλωμα πριν την εμφάνισή τους επί σκηνής. Όπως ακριβώς και οι ίδιοι οι Iron Maiden. Και από τη στιγμή που πάτησαν στο σανίδι με το “Caught Somewhere in Time” και μια εκρηκτική εκτέλεση, σήμαναν την έναρξη για το ταξίδι στη μουσική των Iron Maiden.

Οι Iron Beast δεν είναι απλά μια cover μπάντα αφιερωμένη στους Iron Maiden

Εν συνεχεία, το “Revelations”, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά, φωνάζοντας και κουνώντας τα χέρια τους, δημιουργώντας μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα. Το αλήτικο “Wrathchild” φέρνει ένταση και ενέργεια, αναβιώνοντας την κλασική επικοινωνία μεταξύ της μπάντας και του κοινού. Η απόδοση του “Seventh Son of the Seventh Son” δημιουργεί ένα οπαδικό κλίμα, φανερώνοντας την αγάπη των οπαδών για το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά και το δίσκο.

Επιπλέον, καμία εμφάνιση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σωστό tribute στους Maiden αν δεν έχει και κάτι από τα σκηνικά τους. Έτσι, η σκηνή του Temple ήταν γεμάτη με εντυπωσιακές κατασκευές, εμπνευσμένες από την αισθητική των Maiden, με τον Eddie να βρίσκεται πανταχού παρόν. Αντίστοιχα, πολλά κομμάτια, ίσως η πλειοψηφία του setlist, εκτελέστηκαν με πολλά και διαφορετικά props, προσθέτοντας το θεατρικό στοιχείο στην εμφάνιση της μπάντας. 

Η έκπληξη του “Judas Be My Guide” εισάγει μια διαφορετική πτυχή στο show των Iron Beast, ενισχύοντας την ποικιλομορφία της εμφάνισης. Και το μεγάλο άχτι του “Alexander The Great” τυγχάνει μιας συγκινητικής εκτέλεσης, αναδεικνύοντας την τεχνική ικανότητα της μπάντας. Kαι φυσικά, φέρνει και την αντίστοιχη τρέλα στο κοινό από κάτω. Με το δε instrumental “Transylvania”,  το κοινό δημιουργεί pit, ενθαρρύνοντας την τεχνική αρτιότητα των μουσικών.

Πρόκειται για μια διαβασμένη μπάντα απόλυτα ταγμένη στον κόσμο των Iron Maiden.

Με κάθε κομμάτι, η tribute μπάντα ανέδειξε την αφοσίωσή της στο να αναβιώνει τον ήχο και το πνεύμα των Iron Maiden. Εκτός από την άρτια τεχνική εκτέλεση των κομματιών, η πιστή tribute μπάντα μελέτησε πολύ και πάτησε πάνω στα show των ίδιων των Maiden, αναπαράγοντας τη θεατρικότητά τους. 

Με props και εναλλαγές εμφανίσεων από τον τραγουδιστή, οι Iron Beast κυμάτισαν την αγγλική σημαία στο “Trooper”, ανέβασαν έναν σταυρό στο “Sign Of The Cross” και μια θηλιά στο “Hallowed Be Thy Name”, και πολλά άλλα. Ασφαλώς, δε θα μπορούσε να λείπει ο Eddie από αυτό το δρώμενο, ο οποίος έβγαινε στην σκηνή, άλλοτε σαν μούμια και άλλοτε ντυμένος με τζιν και δερμάτινο μπουφάν.

Αντίστοιχα, προσθέτοντας μια επιπλέον διάσταση στην εμπειρία, στο εντυπωσιακό video wall προβαλλόταν ο Eddie σε διάφορες φάσεις ή εμφανιζόταν το εξώφυλλο από τον δίσκο του εκάστοτε κομματιού. Το setlist περιείχε όλα τα αγαπημένα κομμάτια των Iron Maiden, εκτελεσμένα με απίστευτη ακρίβεια, σε ένα live που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες(!).

Αν σ’ αρέσουν έστω και λίγο οι Maiden, πρέπει να δεις live τους Ιron Βeast, αλλά αν είσαι φανατικός τους ξέρεις ήδη. 

Το encore με το “Prowler” μας βρήκε απροετοίμαστους και η έξοδός μας μετά τη λήξη του live χαμογελαστούς. Οι Iron Beast αποδεικνύουν σε κάθε εμφάνισή τους ότι είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό tribute σχήμα. Είναι μια διαβασμένη μπάντα, απόλυτα ταγμένη στον κόσμο των Iron Maiden, κερδίζοντας την καρδιά κάθε οπαδού. 

Iron Beast @Temple
Iron Beast @Temple

Όσοι ξέρουν την πορεία τους, ξέρουν ότι όλο αυτό το έχουν στήσει απ’ το μηδέν, βήμα-βήμα. Αν σ’ αρέσουν έστω και λίγο οι Maiden, πρέπει να δεις live τους Ιron Βeast. Αλλά αν είσαι φανατικός, τους ξέρεις ήδη.  Με το χέρι στην καρδιά, ό,τι πιο κοντινό στα live των Iron Maiden.

Ευχαριστούμε θερμά τον Ηλία Μιχαηλάκη για τις φωτογραφίες. 

Iron Beast:

Τάσος Λάζαρης (Φωνή), Τάκης Τζανίμης (Κιθάρα), Κώστας Γραμμένος (Κιθάρα), Γιώργος Νυδριώτης (Μπάσο), Δημήτρης Σταμάτης (Τύμπανα), Μάριος Θεοφιλάτος (Πλήκτρα)

Intro A: Blade Runner

Caught Somewhere In Time

Stranger In A Strange Land

Sea Of Madness

Revelations

Wrathchild

Seventh Son of A Seventh Son

The Trooper

That Girl

Rime of The Ancient Mariner

The Evil That Men Do

Judas Be My Guide

Alexander The Great

Transylvania

Losfer Words

Intro B: Churchill’s Speech

Aces High

2 Minutes To Midnight

Flight of Icarus

Wasting Love

Back In The Village

Powerslave

Dance Of Death

Man On The Edge

Sign of The Cross

The Number of The Beast

Fear of The Dark

Iron Maiden

Hallowed Be Thy Name

Wasted Years

Encore: Prowler

Iron Beast: Facebook | Instagram 

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.