Είμαστε πολύ τυχεροί που θα απολαύσουμε Jinjer για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Θα ξεκινήσω ανάποδα λέγοντας σας από σήμερα πως ο ήχος τους θα είναι CD και το performance τους άξιο θαυμασμού. Αν κάνω λάθος ελάτε να με βρείτε μετά το κλείσιμο της δεύτερης βραδιάς του Release Athens 2023 και δείξτε μου αυτό το άρθρο. Αν και πραγματικά πιστεύω πως το να ισοπεδώσουν την Πλατεία Νερού δίνει απόδοση ίση με τον άσσο στο Ρεάλ – Χετάφε.

Στον τίτλο δεν υπερβάλλω καθόλου. Ήθελα με μια πρόταση: α) Να σας κάνω να μπείτε να με διαβάσετε. β) Να σας εξηγήσω την σπουδαιότητα του να μπλέκεις ένα βουνό στοιχεία και να καταλήγεις να δημιουργείς κάτι πραγματικά εύηχο.

Οι Jinjer καταφέρνουν να συνδυάσουν ένα... βουνό στοιχεία και να προσφέρουν κάτι εντυπωσιακά εύηχο

Φανταστείτε ένα νόστιμο πιάτο φαγητό. Σας ένοιαξε ποτέ αν ο μάγειρας έχει μαρινάρει το κρέας δύο μέρες; Πόσα μπαχαρικά χρησιμοποίησε και πόσες διαφορετικές τεχνικές; Σίγουρα όχι, εκτός και αν είστε ένας εκκολαπτόμενος Πετρετζίκης.

Οι Jinjer και καλή πρώτη ύλη αγοράζουν και ένα βουνό τεχνικές γνωρίζουν. Αν τώρα σε αυτά προσθέσουμε και φαντασία, έχουμε μια μπάντα που εξελίσσεται διαρκώς με σωστά και μεθοδικά βήματα.

Μπορώ να αραδιάσω την μισή Wikipedia, αλλά δεν είναι το γούστου μου ούτε οι μεταφράσεις, ούτε το να πουλάω μούρη. Δεν έχει καμία σημασία να σας πω πως οι Jinjer ξεκίνησαν το 2008. Πως από το αρχικό lineup δεν έχει μείνει κανείς. Και πως είναι Ουκρανοί.

Εντάξει, το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία. Από πέρσι τα tour τους γίνονται με ειδική άδεια ώστε να μαζέψουν πόρους για να βοηθήσουν την χώρα τους. Όπως και να έχει όμως η ουσία είναι η μουσική. Και οι Jinjer σε αυτόν τον τομέα δεν αστειεύονται.

Από την ίδρυσή τους, οι Jinjer έχουν προσθέσει στο metalcore τους στοιχεία groove metal, djent, prog, και reggae(core)

Από την ίδρυση τους και μετά το μόνο που κάνουν είναι να εξελίσσονται. Ξεκίνησαν ως ένα Metalcore σχήμα. Πρόσθεσαν Groove Metal στοιχεία, Djent ήχο, progressive metal αισθητική. Δεν έχουν κανένα κόλλημα στο να προσθέτουν τα στοιχεία που θα τους κάνουν να βρουν την ταυτότητα τους.

Δεν θα σταματήσω να λέω δεξιά και αριστερά πόσο είχα ενθουσιαστεί όταν πρωτάκουσα το πολυαγαπημένο μου “Judgement (& Punishment)“. Τραγούδι που είναι ξεκάθαρα Reggaecore! Ο ορισμός βγήκε από το… στομάχι μου. Αν υπάρχει και αυτό, σταματώ να ασχολούμαι με ταμπέλες. Οριστικά!

Το αξιοσημείωτο πάντως δεν είναι πως έβαλαν Reggae στοιχεία σε κάποιο δίσκο τους. Είναι το album-ορόσημο για τον σκληρό ήχο που ακολούθησε. Το “King of Everything” είναι ο δίσκος με τον οποίο για πολλούς έπιασαν “ταβάνι”. Ένα album όπου με ναυαρχίδα του το διάσημο “Pisces” έβαλε τους Jinjer στον παγκόσμιο χάρτη της metal μουσικής.  Τα “Micro” και “Macro” δεν αποτελούν μια συνέχεια της επιτυχίας. Αποτελούν μια συνέχεια της αναζήτησης των Jinjer στην εξέλιξη του ήχου τους.

Το ταξίδι των Jinjer φτάνει στο 2021 και το “Wallflowers“. Εκεί μας βομβαρδίζουν με σπουδαίες συνθέσεις όπως τα “Vortex“, “Colossus” και “Copycat“. Οι Ουκρανοί δεν είναι απλά μια μπάντα που δεν φοβάται να πειραματιστεί. Είναι μια μπάντα που αρνείται να μην προφέρει επιτυχίες ενώ εξερευνά νερά που μέχρι πριν λίγο της ήταν εντελώς άγνωστα. Όλο αυτό βέβαια θα ήταν αδύνατο να γίνει αν τα τωρινά μέλη του πληρώματος δεν ήταν οι παικταράδες που είναι. 

Οι Jinjer είναι μια πάντα που δεν φοβάται να πειραματιστεί και εξερευνά συνεχώς άγνωστα "ύδατα"

Το Open handed θηρίο που κάθεται στο καρεκλάκι του Drumset. Τον μοναδικό Vladislav Ulasevich με το φοβερό touch και την τρομακτική μουσικότητα που προσδίδει σε μια μουσική που την χρειάζεται όσο τίποτα. Ένα βράχο που κρατάει τα μπόσικα του μπάσου ταράζοντας τις χαμηλές συχνότητες όπως ο Eugene Abdukhanov.

Τον ανιχνευτή Roman Ibramkhalilov που δεν σταματάει να παράγει riffs, ήχους και ατμόσφαιρα. Και φυσικά στο τιμόνι την μια, την μοναδική, την ασυναγώνιστη Tatiana Shmailyuk. Μια φωνή που μπορεί να εναλλάσσει τις τεχνικές με ταχύτητα και άνεση που θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε.

Δεν ξέρω αν μια μέρα μαζεύτηκαν εκεί στην μαγευτική Ουκρανία και είπαν “Λοιπόν λαλάκες! Θα φτιάξουμε μια Metal μπάντα με τους καλύτερους εγχώριους μουσικούς του ιδιώματος και θα αλλάζουμε το Line Up μέχρι να φτιάξουμε μια ομάδα επιπέδου Hall of Fame” ή αν απλά έτυχε. Αλλά οι Jinjer είναι πραγματικά μια one of kind περίπτωση. Όχι τόσο για τις Studio επιτυχίες όσο για την μοναδική τους ικανότητα να παρουσιάζουν τον ήχο τους ζωντανά χωρίς εκπτώσεις.

Χωρίς αμφιβολία, οι Jinjer είναι μια one-of-a-kind μπάντα, με ήχο ο οποίος live δεν έχει... εκπτώσεις

Δεν γνωρίζουμε αν στην δεύτερη μέρα του φετινού Release Athens θα βρέχει ή αν θα χιονίζει. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως οι Jinjer θα αποδείξουν (σε όποιον έχει τα αυτιά του ανοικτά) πως δεν θεωρούνται τυχαία μια από τις μεγαλύτερες μπάντες του σκληρού ήχου από το 2010. Εγώ, καλού-κακού, θα βάλω το αδιάβροχό μου και θα περιμένω με αγωνία να τους απολαύσω ξανά όπως πέρσι.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Jinjer: Tatiana “Tati” Shmayluk (Φωνή), Roman Ibramkhalilov (Κιθάρα), Eugene Abdukhanov (Μπάσο), Vladislav Ulasevich (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.