Ενάμιση χρόνο μετά το Redemption του 2018, ο βιρτουόζος της ηλεκτρικής κιθάρας, Joe Bonamassa επιστρέφει αποτίοντας φόρο τιμής στο μέντορα, φίλο και μια από τις μεγαλύτερες επιρροές του, τον τεράστιο Danny Gatton, με το πρώτο album των Sleep Eazys, “Easy to buy, Hard to sell“.

Όταν λέμε Sleep Eazys, ουσιαστικά μιλάμε-στο μεγαλύτερο μέρος τους- για την touring band του Joe Bonamassa. Ο Michael Rhodes (Μπάσο), ο Reese Wynans (Πλήκτρα), ο Anton Fig (Τύμπανα), o Lee Thornburg (Τρομπέτα), ο Paulie Cerra (Σαξόφωνο) και οι Jade McRae με τη Juanita Tippins στα backing vocals. Μαζί τους ο πολυοργανίστας John Jorgenson και ο Jimmy Hall (harmonica). Η παραγωγή του δίσκου έγινε από τον ίδιο τον Joe Bonamassa ενώ την κυκλοφορία ανέλαβε η J&R Adventures.

Στο τριάντα τριών (και κάτι) λεπτών intrumental πόνημα, εκτός από το Fun House του Gatton, συμπεριλαμβάνονται διαμάντια των Frank SinatraTony Joe WhiteHank GarlandKing CurtisLink WrayJimmy Bryant και John Barry.

Δε θα κρύψω ότι όταν έμαθα για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, ανασήκωσα λίγο το φρύδι ως γνήσιος προπέτης και σκέφτηκα ότι θα ακούσουμε άλλη μια επιλογή κομματιών τα οποία θα μεταλλαχθούν για να ταιριάξουν στο στυλ του καλλιτέχνη που θα μας τα παρουσιάσει. Κάτι το οποίο φυσικά θα ήταν – και θα γινόταν – πολύ εύκολο για έναν μουσικό τέτοιου επιπέδου. Ευτυχώς διαψεύστηκα πανηγυρικά.

Στο album o Joe Bonamassa μπλέκει τα blues παρέα με την Jazz, την country και το rockabilly

Ο δίσκος είναι όσο λιγότερο Bonamassa γίνεται. Τόσο που αν μου έδιναν τα κομμάτια χωρίς να ξέρω ποιος παίζει, δύσκολα θα μάντευα σωστά. Στο album μπλέκονται τα blues παρέα με τη Jazz, την country και τη rockabilly. Βγαίνοντας από τον κλωβό ασφαλείας του, άφησε στην άκρη τη virtuosité και δεν προσπάθησε να εντυπωσιάσει με παικτικά τσαλίμια. Και αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του.

Διάλεξαν κομμάτια τα οποία αντιμετώπισαν με σεβασμό, παίζοντας με τις ενορχηστρώσεις και βάζοντας προσεκτικές πινελιές εδώ κι εκεί. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο “φρέσκια” εκδοχή τους η οποία ακούγεται μονορούφι. Ένα πραγματικό tribute, το οποίο μας παίρνει από το χέρι περισσότερο για να μας οδηγήσει να κάνουμε μια – ίσως ρομαντική – βόλτα στα μονοπάτια των παλαιότερων, παρά να μας (ξανά)συστήσει τις πολύβουες λεωφόρους του σήμερα.

Ναι, ο μέγας βιρτουόζος της κιθάρας, Joe Bonamssa επέστρεψε!

Οι καλύτερες στιγμές του κατά τη γνώμη μου είναι φυσικά το Fun House, στο οποίο βρίσκουμε μια πιο “big band” προσέγγιση, το Ha-So με το αγαπημένο cliché riff του και το απίστευτο Chicken Picking του Jorgenson και τέλος το εξαιρετικά ειρωνικό – αν σκεφτεί κανείς την εποχή που διανύουμε – It was a Very Good Year του Sinatra, σε μια φανταστική εκτέλεση που θα τολμούσα να πω ότι αφήνει μια γεύση από Jeff Beck.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Joe Bonamassa and The Sleep Eazys

Album:  Easy to Buy, Hard to Sell

Label: Sony Music

Release Date: 10/04/2020

Genre: Instrumental Rock, Hard Rock

1. Fun House

2. Move

3. Ace Of Spades

4. Ha So

5. Hawaiian Eye

6. Bond (On Her Majesty’s Secret Service)

7. Polk Salad Annie

8. Blue Nocturne

9. It Was A Very Good Year

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Ο δίσκος είναι όσο λιγότερο Bonamassa γίνεται. Τόσο που αν σου έδιναν τα κομμάτια χωρίς να ξέρεις ποιος παίζει, δύσκολα θα μάντευες σωστά. Στο album μπλέκονται τα blues παρέα με τη Jazz, την country και τη rockabilly. επείδη, όμως, είναι Joe Bonamassa αυτό το μπλέξιμο γίνεται ιδανικά