Πενήντα χρόνια πορείας γιορτάζουν φέτος οι Judas Priest. Ένα metal b(r)and που αντί να ξεφτίζει με την πάροδο των χρόνων παρουσιάζεται σταθερά ισχυρό και έτοιμο να ανταπεξέλθει απέναντι σε όποια πρόκληση και μουσικό trend. Η τωρινή τους κατάσταση μόνο ότι δεν έχουν γεράσει δείχνει. Η αποχώρηση του σπουδαίου K.K. Downing και τα προβλήματα υγείας του Glenn Tipton αφήνουν ανεπηρέαστο το συγκρότημα που με μπροστάρη τον αειθαλή Rob Halford οδηγούνται σε μία νέα, ένδοξη, εποχή. Με το “Firepower” απέδειξαν ότι υπάρχει όρεξη και διάθεση να κρατήσουν το όνομα των Judas Priest ψηλά. Φρόντισαν να ικανοποιήσουν όχι μόνο τους παλιούς τους φίλους αλλά και να αποδείξουν στις νέες ηλικίες ότι ακόμα ανήκουν στους ηγέτες του metal. Προσωπικά ήμουν περίεργος που θα τους οδηγήσει η επιτυχία του “Firepower” και το “Invincible Shield” ήταν μία εμφατική απάντηση.

Judas Priest, Invincivle Shield, band photo

Οι Judas Priest με τον νέο τους, 19o δίσκο, “Invincible Shield”, με άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα τέτοια ενέργεια, τόσο heavy ήχο και διάθεσή να συνθέσουν τραγούδια που θα ενθουσιάσουν για πολλοστή φορά το κοινό τους. Αν υπολογίσω όλα τα προβλήματα τους, το όριο ηλικίας και σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υπόλοιποι ηγέτες του metal (καθαρά από δισκογραφικής πλευράς) μόνο μία λέξη μου έρχεται στο μυαλό για το “Invincible Shield” – ΑΠΟΘΕΩΣΗ! Οι Judas Priest τα κατάφεραν για μία ακόμη φορά! Τα πρώτα singles μας είχαν προϊδεάσει ότι τουλάχιστον το “Invincible Shield” δεν θα ήταν απογοήτευση. Ακούγοντας, πλέον, το σύνολο των τραγουδιών βρήκα τραγούδια που μου αρέσουν περισσότερο από τα singles που προηγήθηκαν.

Το "Invincible Shield" έρχεται ως φυσική συνέχεια του "Firepower" με ακόμα πιο δυναμική παραγωγή

Βάζοντας σε μια σειρά τις σκέψεις μου οι Judas Priest με το “Invincible Shield” έχουν καταφέρει να παντρέψουν τον ήχο τους από όλες τις δεκαετίες και παράλληλα επιτυγχάνουν να μην ακούγονται κουραστικά επαναλήψιμοι. Το “Invincible Shield” έρχεται ως φυσική συνέχεια του “Firepower” με ακόμα πιο δυναμική παραγωγή αποδεικνύοντας ότι η νέα σύνθεση του συγκροτήματος έχει βρει την απαραίτητη χημεία. Ιδιαίτερα οι γέφυρες, τα solos και οι δισολίες είναι, κατά εμέ, ανώτερα του “Firepower”, ενώ κάποια από αυτά μπορούν να κονταροχτυπηθούν με λαμπρές στιγμές του παρελθόντος.

‘Εχεις την ισχυρή εικόνα ότι κάθε ιδέα, από τα riffs ως τα solos, έχουν δημιουργηθεί για να εναρμονίζονται ιδανικά μεταξύ τους συμπληρώνοντας το ένα το άλλο. Δεν υπάρχει τίποτα το περιττό σε κανένα σημείο του δίσκου. Ο Richie Faulkner έχει αναλάβει, με περίσσεια μαεστρία, το ρόλο του K.K. Downing βάζοντας και την δική του σφραγίδα, ένας λόγος που ακούγονται “φρέσκοι” και όχι παρωχημένοι. Για τον Rob Halford δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να πω, είναι η καρδιά των Judas Priest, δεν διανοείται το συγκρότημα χωρίς αυτόν και στο “Invincible Shield” καταθέτει και την καρδιά του. Ειλικρινά το 70% της απόδοσης να έχει στις συναυλίες θα είναι κατά ευχαριστημένος. Το rhythm section των Hill – Travis παραμένει ογκόλιθος δίνοντας τον απαραίτητο χώρο στο να λάμψουν οι κιθάρες, δίνοντας τον απαραίτητο δυναμισμό που χρειάζεται ο ήχος και με τον οποίο έχουν ταυτιστεί οι Judas Priest.

Απόδειξη του πόσο καλή δουλειά έχουν κάνει οι Judas Priest στο "Invincible Shield" είναι η ισορροπία του album

Η μόνη διαφορά του “Invisible Shield”, σε σύγκριση με το “Firepower”, είναι ότι τώρα δεν έχουμε κάποιο τραγούδι να ξεχωρίζει όπως έγινε με το “No Surrender” ή το “Lightning Strike”. Εδώ όλα τα τραγούδια είναι ισορροπημένα και το θετικό είναι ότι ο καθένας μας ενδέχεται να βρει διαφορετικά τραγούδια να ξεχωρίσει. Για παράδειγμα ακούγοντας τα singles το “Trial by Fire” ήταν αυτό που ξεχώρισα, ενώ μετά από 3 ακοράσεις του δίσκου έχω βρει να μου αρέσουν περισσότερο τα “Invincible Shield“, με τα εξαιρετικά riffs και τις εκπληκτικές αρμονίες, “Devil in Disguise” όπου ναι μεν οι ταχύτητες “πέφτουν”, όμως οι αρμονίες σε καθηλώνουν θυμίζοντας σου περισσότερο το ‘80s παρελθόν του συγκροτήματος και με ίσως το καλύτερο solo του δίσκου. Μετά από περαιτέρω ακρόασεις κάποιο άλλο θα βρεθεί να μου “κλέψει” την προσοχή. Ομολογουμένως το σίγουρο είναι ότι το κάθε τραγούδι τους προσφέρει είναι πρόσφορο έδαφος για ανελέητο headbanging.

Οι Judas Priest αποδεικνύουν, με δύο συνεχόμενες δισκογραφικές επιτυχίες, ότι η μέτρια περίοδος που ακολούθησε μετά το “Painkiller” ανήκει στο παρελθόν. Εφόσον έχουν την διάθεσή να συνεχίσουν θεωρώ ότι το “Invisible Shield” είναι ο κατάλληλος δίσκος για να μπουν με το δεξί σε μία ακόμη δεκαετία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όσοι ξεκινήσαμε να ακούμε metal από τα μέσα της δεκαετίας των 90’ς μεγαλώσαμε μόνο με τον μύθο που είχαν δημιουργήσει οι Judas Priest. Πλέον έχουμε την ευκαιρία να προστεθούμε, ως γενιά, στον μύθο τους, δημιουργώντας τις δικές μας πολύτιμες αναμνήσεις να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Ενά μεγάλο ευχαριστώ που συνεχίζετε ακόμα να υπάρχετε Judas Priest!

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Judas Priest

Album: Invisible Shield

Label: Sony Music

Release Date: 08/03/2024

Genre:Heavy Metal

1. Panic Attack

2. The Serpent and the King

3. Invincible Shield

4. Devil in Disguise

5. Gates of Hell

6. Crown of Horns

7. As God Is My Witness

8. Trial by Fire

9. Escape from Reality

10. Sons of Thunder

11. Giants in the Sky

Producer: Andy Sneap

Judas Priest: Rob Halford (Φωνή), Glenn Tipton (Κιθάρα), Richie Faulkner (Κιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.0
Score

Final Verdict

Οι Judas Priest με τον νέο τους, "Invisible Shield", με άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα τέτοια ενέργεια, τόσο heavy ήχο και διάθεσή να συνθέσουν τραγούδια που θα ενθουσιάσουν για πολλοστή φορά το κοινό τους.