Judas Priest: Painkiller | 9 γεγονότα που όρισαν τον δίσκο

Τον Σεπτέμβριο του 1990 οι Judas Priest κυκλοφορύν το album-σταθμό “Painkiller”. Μαζέψαμε και παρουσιάζουμε εννιά λιγότερο γνωστά γεγονοτά που αφορούν τον δίσκο.

Αν βάλουμε σε σειρά όλα τα κομμάτια των Judas Priest, το ομώνυμο “Painkiller είναι το τελευταίο με τραγουδιστή τον Rob Halford. Καθώς ο συμπαθής Rob, δύο χρόνια αργότερα, θα εγκαταλείψει το συγκρότημα για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

Το “Painkiller” θα μπορούσε κάπου στο εξώφυλλό του να έχει μία μικρή Αμερικάνικη σημαία. Ο λόγος είναι το ντεμπούτο του νέου τους drummer, Scott Travis, του πρώτου Αμερικανού που γίνεται δεκτός στο συγκρότημα.

O Scott Travis ήταν ο πρώτος Αμερικάνος που έγινε ποτέ δεκτός στους Judas Priest

Το ομώνυμο τραγούδι αναφέρεται στον “The Painkiller”. Μία προσωπικότητα που δημιούργησαν οι Judas Priest και στέλνεται στον κόσμο για να καταστρέψει το κακό και να σώσει την ανθρωπότητα.

Το άλμπουμ ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1990, αλλά η κυκλοφορία του καθυστέρησε επειδή το συγκρότημα δικαζόταν. Οι Judas Priest ήταν κατηγορούμενοι ότι εισήγαγαν υποσυνείδητα μηνύματα στο άλμπουμ τους “Stained Class“, τα οποία προκάλεσαν την αυτοκτονία δύο εφήβων. Αθωώθηκαν μεν, αλλά έζησαν μια επίπονη δίκη όπου έπρεπε να πείσουν τον δικαστή ότι δεν ήταν κακοποιοί που ήθελαν να διαφθείρουν τη νεολαία.

Το άλμπουμ έτυχε διθυραμβικών σχολίων και η περιοδεία που το συνόδευσε ήταν άκρως επιτυχημένη. Ταυτόχρονα όμως, ο Rob Halford διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει μουσική εκτός του συγκροτήματος χωρίς να εγκαταλείψει τους Judas Priest. Έτσι, το 1996 αντικαταστάθηκε από έναν οπαδό των Priest που τραγουδούσε σε μια μπάντα διασκευών – τον TimRipperOwens – και επέστρεψε το 2003.

Στις 25 Μαΐου 2013 ο Rob Halford δήλωσε ότι το “Painkiller” είναι το κομμάτι για το οποίο είναι πιο περήφανος. «Νομίζω ότι είναι μια υπέροχη δήλωση. Ενσαρκώνει αυτό που είναι το metal. Έχει όλα όσα πρέπει να έχει ένα fullon screamy metal κομμάτι.

 Όλοι τρέχουν με ένα εκατομμύριο μίλια την ώρα στο Painkiller και παρόλα αυτά η μελωδία εξακολουθεί να περνάει. To να τραγουδάς “He is the Painkiller” και να έχεις 30.000 οπαδούς να το φωνάζουν από κάτω, είναι υπέροχο συναίσθημα. Έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό τραγούδι για τους Judas Priest, αλλά και για το metal, νομίζω».

Το μπάσο στο Painkiller δεν το έχει γράψει ο Ian Hill αλλά ο πληκτράς Don Airey. Αυτό συνέβη διότι ο επί ετών – και ένας εκ των ιδρυτών – μπασίστας των Judas Priest δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις λόγω ασθένειας. Ο Airey, ο οποίος είχε δουλέψει τόσο με τον Ozzy Osbourne όσο και με τους Rainbow πριν γίνει πληκτράς των Deep Purple το 2002, έπαιξε τα περισσότερα μέρη του μπάσου του άλμπουμ σε ένα Minimoog.

«Όλα τα μέρη του μπάσου είναι εγώ που παίζω στο mini. Είναι Moog μπάσο σε όλο το άλμπουμ, που ήταν και το μπάσο του Ian Hill αναμεμειγμένο επίσης σε μέρη. Αλλά εκείνη την εποχή ο Ian δεν ήταν πολύ καλά. Έτσι, δεν ήταν στις ηχογραφήσεις.»

Μπορεί το κύκνειο άσμα του Chuck Schuldiner να ήταν το “Fragile Art of Existence“, όμως, το αντίστοιχο τον Death είχε έρθει λίγο νωρίτερα. Το 1998, στον τελευταίο δίσκο των Death, “The Sound of Perseverance”, το κλείσμο του album είναι μία διασκευή του “Painkiller”.

Στο video game Rock Band 2, το τελευταίο κομμάτι είναι το Painkiller. Μάλιστα είναι εβδόμου επιπέδου δυσκολίας και στα πέντε μέρη.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Judas Priest

Album: Painkiller

Label: Columbia Records

Release Date: 03/09/1990

Genre: Heavy Metal

1. Painkiller

2. Hell Patrol

3. All Guns Blazing

4. Leather Rebel

5. Metal Meltdown

6. Night Crawler

7. Between the Hammer & the Anvil

8. A Touch of Evil

9. Battle Hymn

10. One Shot at Glory

Producer: Chris Tsangarides, Ian Hill

Judas Priest: Rob Halford (Φωνή), Glenn Tipton (Κιθάρα), K.K. Downing (Κιθάρα), Ian Hill (Μπάσο), Scott Travis (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.