Οι ηγέτες του dark prog, KATATONIA, επιστρέφουν στην Ελλάδα! Ανεβαίνουν στο stage του Fuzz Live Music Club το Σάββατο 27 Μαΐου 2023!

Μοναδικοί στο είδος τους, συνεχώς καινοτόμοι, ασταμάτητα δημιουργικοί και φανατικά αγαπητοί στο κοινό οι Σουηδοί KATATONIA επιστρέφουν στην Ελλάδα για μία μοναδική εμφάνιση στις 27 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club. To συγκρότημα με κάθε νέα του κυκλοφορία καταφέρνει και επαναπροσδιορίζει τον ήχο κερδίζοντας συνέχεια νέους οπαδούς έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει μέσα στα χρόνια έναν μεγάλο και φανατικό κύκλο πιστών φίλων.

Οι ηγέτες του dark progressive, KATATONIA, έρχονται στην Ελλάδα και ανεβαίνουν στο stage του Fuzz Live Music Club στις 27 Μαΐου!
Οι ηγέτες του dark progressive, KATATONIA, έρχονται στην Ελλάδα και ανεβαίνουν στο stage του Fuzz Live Music Club στις 27 Μαΐου!

Ο δημιουργός τους, Anders Nyström λέει για τον ήχο της μπάντας: «Σίγουρα βλέπουμε τους εαυτούς μας ως Metal συγκρότημα, αλλά χωρίς όρια και περιορισμούς στον ήχο μας. Δεν ανήκουμε απαραίτητα σε ένα συγκεκριμένο υποείδος μέσα στο Metal. Απλώς παίζουμε σκοτεινή και βαριά μουσική και έχουμε ανοιχτό μυαλό για να εξελιχθούμε και να είμαστε πιστοί στον εαυτό μας.

Είμαι περήφανος που οι KATATONIA δεν ακούγονται όπως κανένα άλλο συγκρότημα. Έχουμε αποφύγει με επιτυχία να γίνουμε  Gothic Metal, κάτι που οι περισσότερες μπάντες τείνουν να γίνονται  όταν αλλάζουν τον ήχο τους από doom/death metal σε κάτι πιο ροκ και μελωδικό. Κλίνουμε προς έναν περισσότερο σύγχρονο εναλλακτικό ήχο, απαλλαγμένο από κάθε τι γλυκανάλατο και κλισέ.»

Οι KATATONIA επιστρέφουν στην Ελλάδα για μια συναυλία στο Fuzz

Οι KATATONIA δημιουργήθηκαν  στη Στοκχόλμη το 1991 από τους Jonas Renkse και Anders Nyström. Το συγκρότημα ξεκίνησε ως studio project μέσα από το οποίο οι δύο μουσικοί προσπαθούσαν να παίξουν death metal όπως τα πρότυπά τους, οι Morbid Angel, Entombed, Carnage, Autopsy και φυσικά οι Paradise Lost.

Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα τους, όπως και η θέλησή τους να παίξουν ζωντανά τους οδήγησε να βρουν και άλλα μέλη αλλά εκτός των ιδρυτών της μπάντας. Η σύνθεση ήταν συνεχώς μεταβαλλόμενη, και από τις τάξεις τους πέρασε ακομα και ο Mikael Åkerfeldt των Opeth για μια περίοδo.

Μετά από δύο death/doom άλμπουμ, τα Dance of December Souls (1993) και Brave Murder Day (1996), προβλήματα με τις φωνητικές χορδές του Renkse σε συνδυασμό με νέες μουσικές επιρροές οδήγησαν το συγκρότημα στο να απομακρυνθεί από το death metal αναζητώντας μία πιο μελωδική μορφή σκληρής μουσικής.

Σε διάστημα 30 ετών, οι KATATONIA μετρούν 12 studio albums

Κυκλοφόρησαν δύο ακόμη άλμπουμ, το Discouraged Ones (1998) και το Tonight’s Decision (1999). Αμφότερα γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στο underground και στη συνέχεια κατάφεραν να έχουν μια σταθερή σύνθεση ως κουιντέτο για όλη τη δεκαετία του 2000.

Τα album που θα ακολουθούσαν, τα Last Fair Deal Gone Down (2001), Viva Emptiness (2003), The Great Cold Distance (2006) και Night Is the New Day (2009), θα τους μετέτρεπαν σε μία απλύτως υπολογήσιμη δύναμη. Παρουσιάστηκαν ως ένα συγκρότημα με μεγάλη έμπνευση και τάση για πειραματισμό σε πιο προοδευτικούς χώρους.

Το Sky Void of Stars των KATATONIA αποεθώθηκε παγκοσμίως

Ενώ οι αλλαγές στη σύνθεση ξεκίνησαν ξανά στη δεκαετία του 2010, οι Renkse και Nyström επέμειναν και το συγκρότημα κυκλοφόρησε το ένατο και δέκατο στούντιο άλμπουμ τους, Dead End Kings (2012) και The Fall of Hearts (2016). Μετά την περιοδεία για την υποστήριξη του άλμπουμ το 2017, το συγκρότημα αποφάσισε να κάνει ένα μικρό διάλλειμα. Επέστρεψε τον Φεβρουάριο του 2019, με το ενδέκατο στούντιο άλμπουμ του City Burials (2020) και φέτος με τη δωδέκατη δουλειά τους, το Sky Void of Stars (2023) το οποίο και αποθεώθηκε παγκοσμίως.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

KATATONIA: Jonas Renkse (Φωνή, κιθάρα), Anders Nyström (Κιθάρα, φωνή, πλήκτρα), Niklas Sandin (Μπάσο), Daniel Moilanen (Τύμπανα), Roger Öjersson (Κιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.