Συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας (ή μάλλον συνεχίζουν το πρόγραμμα – χαβά τους) με τους δίσκους των King Gizzard & The Lizard Wizard για τον μήνα Οκτώβριο 2022. Δεύτερο στην σειρά πόνημα τους το “Laminated Denim“. Κυκλοφόρησε πέντε ολόκληρες μέρες μετά το “Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms and Lava” και αποτελεί τον 22ο δίσκο της καριέρας τους. Βέβαια γράφτηκε πρώτο στην σειρά από τα τρία που θα κυκλοφορήσουν τον ίδιο μήνα. Επίσης, συνδέεται με το 19ο album τους “Made In Timeland” που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2022 (τόσο πίσω). Μπερδευτήκατε; Αρχικά καλά κάνατε γιατί μιλάμε για τους King Gizzard & The Lizard Wizard και κρατηθείτε γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή.

Το “Laminated Denim” αναφέρεται από τους ίδιους ως ο «πνευματικός διάδοχος» (spiritual successor) του “Made In Timeland”. Οι συνδέσεις είναι τουλάχιστον διασκεδαστικές ή όντως πνευματικές, δεν ξέρω ακόμα.

Γκολ από τα αποδυτήρια με το “Laminated Denim” να αποτελεί αναγραμματισμό του “Made In Timeland”. Τα δυο album περιέχουν από δυο τραγούδια διάρκειας ακριβώς δεκαπέντε λεπτών το καθένα και εννοούμε 15:00 με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου. Έχουν και αντίστοιχα “video clips” τα οποία είναι απλά ένα ρολόι που κάνει countdown. Ψυχαναγκαστικοί όλου του κόσμου, οι King Gizzard & The Lizard Wizard είναι εδώ για εσάς.

Το Laminated Denim είναι ο τέταρτος (!) δίσκος των King Gizzard & The Lizard Wizard εντός 2022

Όμως η πιο σημαντική, ουσιώδης μουσικά αλλά δημιουργικά παρανοϊκή σύνδεση δεν είναι άλλη από το γεγονός πως και οι δυο δίσκοι γράφτηκαν στηριζόμενοι ρυθμικά (ή μετρονομικά) πάνω στο χτύπο του ρολογιού.

Το μεν “Made In Timeland” ήταν κυρίως πειραματικά electro samples χωρισμένα σε μέρη που πατούσαν πάνω σε ένα συνεχόμενο ήχο στα 60 BPM. Το “Laminated Denim” γράφτηκε γύρω από το τικ-τοκ του ρολογιού με πειραματική rock αισθητική χρησιμοποιώντας πολυρυθμούς. Δηλαδή να ακολουθούν τα μέλη δικούς τους ρυθμούς πατώντας πάντα όμως στον βασικό του ρολογιού. Εγώ τουλάχιστον προειδοποίησα, σας είπα να κρατηθείτε!

Φυσικά δεν θα μπορούσε ο δίσκος να μην έχει επιλεγμένα κομμάτια από μεγάλους αυτοσχεδιασμούς της μπάντας. Μόνος «περιορισμός» όπως αναφέρουν, το ρολόι – μετρονόμος. Άλλωστε καθένας από τους King Gizzard & The Lizard Wizard έχει καταπιεί μετρονόμο και έχει πέσει μικρός στην χύτρα του jam. Δεν υπάρχει κάποια άλλη λογική εξήγηση.

Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, Laminated Denim, γράφτηκε γύρω από τους χτύπους του ρολογιού

Το ένα από τα δυο μέρη του δίσκου, το τραγούδι “The Land Before Timeland” είναι ένα easy listening jam για τα δεδομένα τους. Ξεκινάει με μια loose μπότα να δίνει τον ρυθμό-χτύπο πάνω στον οποίο ένας ένας ξεκινάει να χτίζει το δικό του μέρος. Αλλού τα τύμπανα, αλλού οι κιθάρες, αλλού, το μπάσο, αλλά αμέσως όλα δένουν the wizard way!

Από εκεί που είναι να πίνεις ένα ποτήρι καλό κρασί και να ακούγεται στο background, προς το τέλος μια παύση θα μας οδηγήσει σε άλλες μελωδίες. Πιο ψυχεδελικές, κάπως αγχωτικές και προσωπικά οι πιο έντονες του τραγουδιού. Το κλείσιμο θα έρθει με τον στίχο Behold: The Land Before Timeland

King Gizzard & The Lizard Wizard: Laminated Denim | Album Review

Για να πάμε στο δεύτερο και τελευταίο κεφάλαιο με τίτλο Hypertension που ξεκινάει με πιο ξεκάθαρο progressive rock attitude. Επεκτείνεται πάνω σε αυτό μέχρι το τέλος. Φτάνει επίσης σε metal περασματάκια τα οποία πάντα τιμούν, με αγαπημένα βαρύτερα riff.

Θα έλεγε κανείς ότι τα δυο κομμάτια του Laminated Denim αποτελούν δυο όψεις με διαφορετική προσέγγιση

Θα έλεγε κανείς ότι τα δυο κομμάτια αποτελούν δυο όψεις με διαφορετική προσέγγιση. Πιο ήρεμη και ταξιδιάρικη η πρώτη, πιο έντονη και φορτισμένη (και προσωπικά προτιμητέα) η δεύτερη.

Συνολικά πρόκειται για ακόμα ένα βέλος στην (μεγάλη) φαρέτρα της ήδη τεράστιας δισκογραφίας τους. Έχει ξεκάθαρη σύνδεση με το αμέσως προηγούμενο Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms and Lava σαν να αποτελεί συνέχεια (αν και γράφτηκε πρώτο όπως είπαμε). Ωστόσο, με έναν μαγικό τρόπο βγάζει μεγάλο νόημα το ότι είναι ξεχωριστά άλμπουμ. Είναι αυτό το τικ-τοκ και η σύνδεση με το παρελθόν (Made In Timeland) που κάτι μου λέει πως θα ξανασυναντήσουμε στο μέλλον του Gizzverse.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Band: King Gizzard & The Lizard Wizard

Album: Laminated Denim

Εταιρεία: KGLW

Genre: Psychedelic Rock, Progressive Rock, Jazz Fusion, Jazz-Funk

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 07/10/2022

1. The Land Before Timeland

2. Hypertension

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.5
Score

Final Verdict

Θα έλεγε κανείς ότι το Laminated Denim αποτελείται από δυο όψεις με διαφορετική προσέγγιση. Μία πιο ήρεμη και ταξιδιάρικη η πρώτη, και μία πιο έντονη και φορτισμένη