To 1989, όταν οι Kreator κυκλοφορούσαν το “Extreme Aggression είχαν ήδη καταφέρει να στρέψουν όλα τα βλέμματα προς το μέρος του. Είχαν μέχρι τότε ένα απίθανο σερί τεσσάρων κυκλοφοριών, όπου η μία ήταν καλύτερη από την άλλη. ‘Ομως, κάπου εκεί, ήρθε και η ώρα για μία μεγάλη αλλάγη. Ο κιθαρίστας Jörg “Tritze” Trzebiatowski αποχώρησε από την μπάντα, ωστόσο, οι Kreator κάλυψαν το κένο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κιθαρίστα των Sodom, Frank “Blackfire” Gosdzik εντάχθηκε στην μπάντα και τότε άρχισε η ηχογράφηση νέου υλικού, από το οποίο γεννήθηκε το ανυπέρβλητο “Coma of Souls”.

Συχνά, όταν συζητάμε για τις κορυφές των Kreator, το “Coma of Souls” αδίκως παραβλέπεται. Οι τέσσερις πρώτοι δίσκοι των Kreator ήταν ένα κράμα απαράμιλλης επιθετικότητας και εκτελεστικής δεινότητας. Το “Coma of Souls” ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση από ό,τι μας είχε συνηθίσει μέχρι τότε το συγκρότημα.

Ο ήχος των Kreator εξακολουθούσε να είναι συντριπτικά βαρύς, ωστόσο, ο Mille Petrozza άρχισε να εισάγει και heavy metal στοιχεία στη μουσική τους. Άρχισε να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη μελωδία και να κάνει τον ήχο κάπως πιο φιλικό – συγκριτικά πάντα με ό,τι είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τότε – σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Οι πρώιμες δουλειές τους, όπως τα “Endless Pain” και “Pleasure to Kill“, ανέδειξαν την ωμή δύναμη και την επιθετικότητά τους, αλλά το “Coma of Souls” τους ανέβασε επίπεδο. Κυκλοφόρησε στις 6 Νοεμβρίου του 1990 και την παραγωγή του ανέλαβε ο Randy Burns.

Όσο ετυπωσιακό και αν είναι το μπάσιμο του “Coma of Souls”, «δεν είναι τίποτα» μπροστά στα επόμενα κομμάτια

O Randy που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με κολοσσούς όπως Megadeth, Death, Possessed κ.ά, είχε αναλάβει και την παραγωγή του προηγούμενου δίσκου των Kreator. Ωστόσο, στο “Coma of Souls” πετυχαίνει κάτι αξιοσημείωτο· έναν δίσκο με «γυαλισμένο» ήχο χωρίς να του στέρει τίποτα από το aggressiveness του.

Επίσης και στιχουργικά οι Kreator εξελίσσονται, αφού αρχίζουν να καταπιάνονται με πιο σύνθετα κοινωνικά ζητήματα. Ο Mille Petrozza, ο κύριος στιχουργός των Kreator, ανέβασε τη στιχουργική προσέγγιση του συγκροτήματος σε νέο επίπεδο με αυτό το άλμπουμ. Το “Coma of Souls” είναι ένα είδος concept άλμπουμ, με πολλά από τα τραγούδια να εξερευνούν τα θέματα του πολέμου, της πολιτικής και των συνεπειών της ανθρώπινης επιθετικότητας.

Η σύνθεση των Kreator κατά το Coma of Souls
Η σύνθεση των Kreator κατά το Coma of Souls

Απόρροια αυτης της «στροφής» τους είναι και το εκπληκτικό εξώφυλλο του “Coma of Souls”. Σχεδιασμένο από τον Andreas Marschall, είναι μια απόκοσμη οπτική αναπαράσταση των στιχουργικών θεμάτων που εξερευνήθηκαν μέσα στον δίσκο. Αναπαριστά μια στοιχειωμένη απεικόνιση ψυχών που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο και αιωρούνται σε ένα μακάβριο τοπίο, αποτελώντας το τέλειο προοίμιο για το περιεχόμενο του album.

Το εναρκτήριο κομμάτι, “When the Sun Burns Red” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα κορυφαία σημεία της καριέρας των Kreator μέχρι τότε σε αυτό το σημείο. Παρουσιάζει όλα όσα είχε χτίσει η μπάντα, ενώ μουσικά σε ταξιδεύει, καθώς ο Mille Petrozza μιλάει για το τέλος των ημερών ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης καταστροφής της Γης.

Για τους Kreator το σημαντικότερο ήταν να δημιουργήσουν ένα album με ατμόσφαιρα

Τον τόνο για το “Coma of Souls” τον έδωσε ο Mile Petrozza μιλώντας στο “The Roc” το 1991. «Κάθε φορά που γράφουμε ένα άλμπουμ δε σκεφτόμαστε να το κάνουμε πιο mainstream ή κάτι τέτοιο. Απλά δεν σκεφτόμαστε έτσι. Ξέρετε, παίζουμε μουσική για τους εαυτούς μας και θέλουμε να διασκεδάζουμε με τα πράγματα που κάνουμε.

Πάντα θα παίζουμε thrash αλλά δεν θέλουμε να μας χαρακτηρίζουν μόνο ως thrash metal μπάντα. Θέλουμε να καλύπτουμε και διαφορετικά πράγματα, όπως στο “Coma of Souls” δεν παίζουμε μόνο straight speed όλη την ώρα. Θέλουμε και ατμόσφαιρα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς αυτή τη στιγμή, να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα με τους στίχους και τη μουσική μας.»

Ο δίσκος ξεκινάει με μια σπουδαία εισαγωγή με ακουστική κιθάρα, διά χειρώς Frank Gosdzik ενώ στη συνέχεια έρχεται μία έκρηξη επιθετικού riffing γεμάτο μελωδία. Φυσικά, αυτή η επίθεση συνοδεύεται από το drumming του Jurgen “Ventor” Reil. Όσο εντπωσιακό και αν είναι το μπάσιμο του δίσκου, «δεν είναι τίποτα» μπροστά στα επόμενα τραγούδια!

Tο ομώνυμο, μαζί με κομμάτια όπως “People of the Lie” και “Terror Zone“, δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και σήμερα δίνουν το «παρών» στις συναυλίες των Kreator. Το “Terror Zone” θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί την την επιτομή της thrash metal μαεστρίας των Kreator. Tο αστραπιαίo riffing, σε συνδυασμό με το drumming που σου δίνει την αίσθηση ότι σε ποδοπατούν, συνθέτουν ένα ταξίδι στη φρίκη του πολέμου και τις επιπτώσεις του στην ανθρωπότητα.

Το “Coma of Souls” κατάφερε να μνημονεύεται ως ένα κλασικό album, όχι μόνο στον χώρο του thrash metal αλλά και στο heavy metal γενικότερα

«Έτσι προέκυψαν τραγούδια όπως το “Terror Zone“. Θέλαμε να δουλέψουμε πάνω σε νέες ιδέες και να κάνουμε έναν πιο doomy δίσκο. Αλλά θέλαμε να το κάνουμε διαφορετικά από τους Candlemass ας πούμε. Θα πρέπει να είναι το στυλ μας ακόμα, αλλά διαφορετικό. Πάντα προσπαθούμε να βρούμε κάτι πρωτότυπο. Θέλαμε να είμαστε doomie με τον τρόπο μας.», έλεγε ο Mille Petrozza στο “The Roc” το  1991.

Από την άλλη, το “People of the Lie“, πέραν του αξέχαστου ρεφρέν του και του κολλητικό riff, αποτελεί και ένα κάλεσμα για την αποκάλυψη της υποκρισίας των κυβερνώντων. Ίσως εδώ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι Kreator κάνουν σαφή την πρόθεση τους να πάρουν θέση για ζητήματα που τους απασχολούν.

Οι Kreator ήθελαν να φτιάξουν έναν διαφορετικό δίσκο και το “Coma of Souls” ήταν ακριβώς αυτό
Οι Kreator ήθελαν να φτιάξουν έναν διαφορετικό δίσκο και το “Coma of Souls” ήταν ακριβώς αυτό

Το “World Beyond” είναι ένα σύντομο άκρως επιθετικό ξέσπασμα που με το ζόρι φτάνει τα δύο λεπτά. Και δεν είναι η μόνη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο στο “Coma of Souls”, αφού και το “Twisted Urges” που επίσης διαρκεί κάτω από 3 λεπτά.

Ο καταιγιστικός ρυθμός συνεχίζεται στο “Material World Paranoia“. Ξεκινώντας με το κλιμακωτό drumming του Ventor, ο Frank Blackfire μπαίνει στο κομμάτι για του βάλει φωτιά. Ο ρυθμός πέφτει στο τελευταίο τμήμα, καθώς το ρεφρέν “promise of a better future is a lie” μένει να αντηχεί στο μυαλό μας. Το “MWP” ίσως αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τη ρυθμική ποικιλία που παρουσιάζει το “Coma of Souls” στο σύνολο του.

Το "Coma of Souls" είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό άλμπουμ. Είναι ένα ηχητικό ταξίδι στην καρδιά του σκότους

Οι Kreator ήταν σίγουρα σε κορυφαία φόρμα όταν ηχογραφούσαν το “Coma of Souls”. Κάθε μέλος της μπάντας απέδωσε εξαιρετικά στον ρόλο του. Τα φωνητικά του Mille, το επιδέξιο παίξιμο του Blackfire που συμπλήρωσε ιδανικά τους Kreator και ο σφιχτός ρυθμός του μπάσου του Rob Fioretti και των τυμπάνων του Ventor.

Το άλμπουμ αναδεικνύει τον πειραματισμό των Kreator με τη μελωδία και την αρμονία, χωρίς όμως να χάνουν κάτι από την επιθετικότητα που τους χαρακτήριζε. Με την πάροδο των ετών, το “Coma of Souls” έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια, με πολλούς να το θεωρούν κλασικό όχι μόνο στο είδος του thrash metal αλλά και στο heavy metal ευρύτερα.

Το “Coma of Souls” είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό άλμπουμ. Είναι ένα ηχητικό ταξίδι στην καρδιά του σκότους. Ένας προβληματισμός για το ανθρώπινο είδος και μια απόδειξη της διαρκούς δύναμης των Kreator.

Coma of Souls - Tracklist

1. When the Sun Burns Red

2. Coma of Souls

3. People of the Lie

4. World Beyond

5. Terror Zone

6. Agents of Brutality

7. Material World Paranoia

8. Twisted Urges

9. Hidden Dictator

10. Mental Slavery

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Kreator

Album: Coma of Souls

Label: Noise

Release Date: 06/11/1990

Genre: Thrash Metal

Producer: Randy Burns

Kreator: Mille Petrozza (Φωνή, κιθάρα), Frank “Blackfire” Gosdzik (Κιθάρα), Rob Fioretti (Μπάσο), Ventor (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.