Επεισόδιο τρίτο για το The Lord of the Rings: The Rings of Power. Οι φωνές, δυστυχώς, για τη σειρά ακόμα δεν έχουν καταλαγιάσει και καθώς φαίνεται δε θα καταλαγιάσουν. Το Rings of Power διαλέγει κι επιλέγει τι θα κρατήσει από τα γραπτά του Tolkien. Αυτό το χρονικό ανακάτεμα της δεύτερης εποχής αφήνει τους σκληροπυρηνικούς φαν στην πλευρά των διαμαρτυρόμενων. Για να δούμε όμως τι γίνεται σε αυτό το επεισόδιο.

Για αρχή, Numenor. Το μυθικό νησάκι μιας παλιάς καλογυαλισμένης ανθρώπινης κοινωνίας. Ένα σύμβολο που περιμέναμε να δούμε στις οθόνες, είναι η μεγάλη επιτυχία του συγκεκριμένου επεισοδίου.

Η οπτική απεικόνιση στο Rings of Power συνεχίζει να είναι πάνω από το τηλεοπτικό επίπεδο. Η μουσική επίσης συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό. Σίγουρα θα περιμένουμε να δούμε περισσότερα όπως βέβαια και την αναπόφευκτη πτώση του βασιλείου. Άλλωστε, είναι ένα συμβάν κομβικής σημασίας για την ιστορία της Middle Earth.

LOTR: The Rings of Power Season 1 | Numenor, Elendil και Isildur στο προσκηνιο

Προς το παρόν, είδαμε κάποιους σημαντικούς χαρακτήρες εντός αυτής, με πρώτο και κύριο τον Elendil, πατέρα του Isildur που πήρε το Δαχτυλίδι από το χέρι του Sauron στο War of the Last Alliance στο τέλος της Second Age.

Σίγουρα, υπάρχουν αλλαγές τόσο στο στόρι του Elendil, όσο και του υιού Isildur που βλέπουμε εδώ σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, ο γενικός πυρήνας του χαρακτήρα του φαίνεται να διατηρείται αρκετά στο Rings of Power.

Είναι εκείνος που θέλει να συμπράξει και πάλι με τα Ξωτικά, τη συμμαχία με τα οποία φαίνεται οι βασιλείς του Numenor να έχουν αποκυρήξει. Ο καγκελάριος Ar-Pharazon και η -πραγματική διάδοχος του θρόνου- Tar-Miriel είναι σκεπτικοί απέναντι στη Galadriel. Αυτό ίσως είναι ένα στοιχείο που θα προ-οικονομήσει την πτώση του βασιλείου.

Παράλληλα, βλέπουμε τη συνέχιση της ιστορίας των Harfoot και του μυστηριώδους άνδρα που έπεσε κοντά στη γη τους. Η νομαδική και ολίγον φοβική τους κουλτούρα δένει άψογα με την ξεροκεφαλιά των Hobbits και την άρνησή τους να λάβουν ρόλο στην ευρύτερη κατάσταση των πραγμάτων (εκτός φυσικά των Bilbo, Frodo, Sam, Merry και Pippin).

Το The Rings of Power φαίνεται έως τώρα να αστοχεί στις χοντρές πινελιές

Η Galadriel είναι το κέντρο της ιστορίας εδώ. Πλάι της, ο -δημιουργημένος για το Rings of Power- χαρακτήρας Halbrand φαίνεται πως θα πάρει ένα σημαντικό ρόλο κι εκείνος στο άμεσο μέλλον.

Η Morfydd Clark, φαίνεται να έχει πιάσει εν πολλοίς το χαρακτήρα, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένος θυμίζει ένα μάλλον αρκετά εξανθρωπισμένο Ξωτικό. Φέρνει στο νου περισσότερο εκνευρισμένο πελάτη σε ουρές καταστημάτων ή δημόσιων υπηρεσιών παρά έναν αυθεντικά δυναμικό χαρακτήρα.

Κι αυτό συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό το τι συμβαίνει με το Rings of Power εν γένει. Είναι ταυτόχρονα θελκτική, αλλά κι απωθητική για έναν φαν του J.R.R. Tolkien. Υπάρχουν μικρές -όμορφες- λεπτομέρειες για τους φαν, αλλά οι “χοντρές πινελιές” φαίνεται να αστοχούν ή έστω θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θέλουν να προσεγγίσουν οι δημιουργοί της σειράς.

Σε αυτό που όμως φαίνεται να έχουν βρει πολύ καλά πατήματα είναι τα Orcs. Η επιλογή να δώσουν ένα ύφος τρόμου σε όλες τις σκηνές που συνοδεύουν τους υπηρέτες του Sauron είναι μια πολύ ευχάριστη και φρέσκια -ως απεικόνιση- ματιά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα φιλμ του Peter Jackson, στα οποία ήταν περισσότερο εκεί για να σφαγιαστούν και όχι να αποτελέσουν ένα τρομακτικό αντίβαρο στους ήρωές μας. Εξαιρούνται φυσικά οι Uruk-Hai.

LOTR: The Rings of Power Season 1 | Βουτια στην ιστορια των Orcs

Η σκηνή με τον Arondir στα τούνελ στο δεύτερο επεισόδιο είναι ξεκάθαρα επηρεασμένη από το πρώτο Alien. Σε παρόμοια “φλέβα” κινούμαστε και στο τρίτο επεισόδιο του Rings of Power. Βλέπουμε περισσότερο χαρακτήρα, αλλά και τις αδυναμίες των Orcs, όπως το φως του ηλίου (ένας από τους λόγους που η Mordor είναι πνιγμένη στο σκοτάδι αργότερα).

Η πτώση των Southlands, της γης δηλαδή που θα μετατραπεί στη ζοφερή Mordor, είναι με διαφορά η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία μέχρι στιγμής στη σειρά. Ειρωνικά είναι και εκείνη που κατά μία έννοια απέχει περισσότερο από το έργο του Tolkien. Ο λόγος; Το γεγονός ότι έχει κυρίως χαρακτήρες δημιουργημένους για τη σειρά κι όχι χαρακτήρες που γνωρίζουμε από τα βιβλία.

Ίσως δεν υπάρχει κάτι που να θυμίζει περισσότερο Tolkien από τη σκαμμένη, νεκρή γη που αφήνουν πίσω τους τα Orcs του Adar στο The Rings of Power

Ίσως τελικά το να γυρίζεις κάτι εντός ενός προυπάρχοντος φαντασιακού σύμπαντος,  να είναι η λύση για να αποφεύγονται τυχόν διαμαρτυρίες “πιστών”. Χωρίς να πηγαίνεις στο κέντρο του όμως.

Κι όμως, ίσως δεν υπάρχει κάτι που να θυμίζει περισσότερο Tolkien από τη σκαμμένη, νεκρή γη που αφήνουν πίσω τους τα Orcs του μυστηριώδους Adar και που φέρνει στο νου τα χαρακώματα του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου στον οποίο υπηρέτησε ο συγγραφέας παρά όλα τα καλογυαλισμένα κι ακριβά σετ της Middle Earth. Συνεχίζουμε προς το τέταρτο επεισόδιο του Rings of Power την επόμενη Παρασκευή.

Rating: 6.5/10
Sucks Magnum Opus

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Platform: Amazon Prime

Country: New Zealand

Episode Duration: 65-72′

Season: 1

Number of Episodes: 8

Year: 2022

Genre: Action, Adventure, Drama

Directors: J. A. Bayona, Wayne Che Yip, Charlotte Brändström

Starring: Morfydd Clark, Robert Aramayo, Markella Kavenagh, Lloyd Owen, Charlie Vickers