A Shadow of the Past/Adrift. “Κι έτσι ξεκινάει…”. Το σύμπαν του J.R.R. Tolkien επιστρέφει στους τηλεοπτικούς δέκτες αυτή τη φορά, με το The Lord of the Rings: The Rings of Power”, παραγωγής Amazon Prime. Και φυσικά ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

Πολλοί φαν είναι ήδη εξαγριωμένοι με τις σεναριακές ελευθερίες που θα πάρει η σειρά. Άλλοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τη σειρά και γενικώς αυτά συμβαίνουν ήδη από τα αποδυτήρια, πριν καν κυκλοφορήσει κάτι.

Να λοιπόν που η σειρά ξεκίνησε με τα δύο πρώτα επεισόδια να στριμάρουν στο Amazon Prime. Τελικά το θέμα είναι: αξίζει όλη αυτή τη φασαρία και το υπέρογκο 1 δις. που ξόδεψε η εταιρεία για να φέρει πίσω τον κόσμο της Middle Earth;

The Rings of Power Season 1 Αιωνιο χασμα βιβλιου-TV/cinema

Η απάντηση είναι ένα εμφατικό “εντάξει, θα δούμε”. Η σειρά πιάνει πολλά πράγματα κυρίως σε οπτικό επίπεδο. Ο κόσμος της Second Age του Tolkien (θυμίζω, στα Hobbit/The Lord of the Rings είδαμε την Third Age) συγγενεύει με το κινηματογραφικό αντίστοιχο των ταινιών του Peter Jackson.

Τα βασίλεια των Ξωτικών, οι ενδυμασίες, οι διάλογοι φαίνεται να είναι εντός του αισθητικού και λογοτεχνικού πλαισίου των βιβλίων. Η μαγεία και η οπτική ποίηση του Tolkien εμφανίζονται εδώ σε αρκετές στιγμές του πιλότου. Εμφανίζονται επίσης σε λιγότερες, αλλά δυνατές στιγμές του δεύτερου επεισοδίου.

Όλες πλαισιώνονται από την πολύ όμορφη μουσική των Howard Shore και Bear McReary. Οπότε, ποιο είναι το πρόβλημα και γιατί εξεγείρεται ο κόσμος;

Γι’ αρχή έχουμε το αιώνιο χάσμα βιβλίου-σινεμά/τηλεόρασης. Οι νοητικές εικόνες που δημιουργούνται κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου είναι εκείνες που άθελά τους λειτουργούν ως εμπόδιο απέναντι στην εμφάνιση πολλών χαρακτήρων στο πανί.

Στην πρεμιέρα του The Lord of the Rings: The Rings of Power αναδεικνύεται το αιώνιο χάσμα βιβλίου-TV/cinema

Πόσες φορές έχουν ακουστεί παράπονα από ορκισμένους αναγνώστες για την πιστότητα; Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ, απλά υπάρχουν δύο βασικά σημεία που οφείλουμε να επισημάνουμε.

Πρώτον, η παραγωγή έχει μία μεγάλη δυσκολία, καθώς δεν κατάφερε να πάρει τα δικαιώματα από τον οίκο Tolkien. Πήρε μόνο τα δικαιώματα των βιβλίων του Lord of the Rings και κάποιων παραρτημάτων.

Δεύτερον, η έγγραφη κληρονομιά του J.R.R. Tolkien δεν είναι γεμάτη από ολοκληρωμένους τόμους. Οι περισσότεροι κυκλοφόρησαν μετά το θάνατο του συγγραφέα χάρις στον γιό του, Christopher Tolkien.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολλά κενά, τα οποία ερμηνεύονται φυσικά κατά το δοκούν. Κι εδώ είναι η παγίδα στην οποία έχει πέσει η σειρά, αλλά και οι φανς.

The Rings of Power Season 1 Ακροβατωντας μεταξυ ελευθεριων

Μια μεταφορά δεν οφείλει να είναι πιστή κατά γράμμα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να επαναλαμβάνουμε πριν από μία τέτοια κυκλοφορία σα μάντρα διαλογισμού. Είναι δυσκολοχώνευτο, το ομολογώ, όμως είναι αληθές ειδικά από καλλιτεχνικής πλευράς. Είναι διαφορετικά μέσα, είναι διαφορετική η έκβαση.

Τι γίνεται όμως όταν οι χαρακτήρες που φέρνεις ξανά μπροστά στο κοινό τους, έχουν ήδη περάσει στη σφαίρα της ποπ κουλτούρας; Εκεί είναι που οι οπαδοί γίνονται πολέμιοι. Ακόμα μία παγίδα που φαίνεται να έχει πατήσει η σειρά.

Η παγίδα για το The Rings of Power βρίσκεται στο ότι προσπαθεί να πάρει ελευθερίες, αλλά όχι πολλές

Δηλαδή, θέλει να πάρει ελευθερίες, αλλά όχι τόσες πολλές. Έτσι, κρατάει χαρακτήρες που θυμίζουν κατ’ όνομα τους πρότερους εαυτούς. Στόχος της, να τραβήξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό και να πατήσει ολίγον τι στη νοσταλγία.

Αυτό όμως δημιουργεί μία θολή απεικόνιση. Όχι απαραίτητα κακή, αλλά σίγουρα νερωμένη, μιας που οι χαρακτήρες μοιάζουν και δε μοιάζουν με τους παλιούς γνωστούς. Αν θέλεις να πάρεις ελευθερίες πρέπει ή να τις πάρεις με γενναία καλλιτεχνική άποψη ή να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός (για να μην πω το πιο αυστηρό “καθόλου”).

Τι βλέπουμε λοιπόν, επιγραμματικά και χωρίς spoilers, σε αυτά τα δύο πρώτα επεισόδια; Το ταξίδι της Galadriel, πολύ πριν γίνει κυρία του δάσους Lothlorien, σε μία προσωπική βεντέτα απέναντι στο κακό που άφησε ο Morgoth και κυρίως ο υπηρέτης του, Sauron.

Παράλληλα, παρακολουθούμε μία φυλή των αγαπητών Hobbits, τους Harfoot με τη μικρή Nori (Markella Kavanagh) να ξεχωρίζει, τον Elrond (Robert Aramayo) και τη σχέση του με το Khazad-dum, το βασίλειο των Νάνων.

Στην πρεμιέρα του The Rings of Power ταξιδεύουμε σε πολλά μέρη και γνωρίζουμε όλους τους κεντρικούς χαρακτήρες

Βλέπουμε επίσης τον μυστηριώδη Arondir (Ismael Cruz Cordova) και το περίφημο ξωτικό Celebrimbor (Charles Edwards). Ο τελευταίος είναι ο σπουδαιότερος σιδηρουργός της φυλής του. Θα παίξει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των Rings of Power.

Όλα φαίνεται να είναι εκεί, στη θέση τους, ειδικά στο πρώτο επεισόδιο, με κάποιες κομμωτικές -αν μου επιτρέπετε να μιλήσω για τρίχες- εξαιρέσεις. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για στόρι. Ωστόσο, δεν είναι νωρίς από το να δούμε ένα πρόβλημα που μπορεί να βρει μπροστά της η σειρά.

The Rings of Power Season 1 σκοπελος το ιδιο του το format

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει μπροστά της η σειρά δεν είναι οι φωνές περί wokeness και ενστάσεις με το κάστινγκ. Αυτές είναι ως επί το πλείστον ανούσιες συζητήσεις που συχνά-πυκνά ακουμπάνε σε ζητήματα πέραν κι εκτός του θεάματος.

Θα πρέπει όμως να ξεπεράσει το σκόπελο του ίδιου της του format. Το μπάτζετ φαίνεται ικανό να σπάσει τα στενά όρια της τηλεόρασης, όσο κι αν αυτά έχουν μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα είναι πως και η ιστορία πρέπει να ακολουθήσει το αισθητικό αποτέλεσμα. Αλλιώς θα έχουμε ένα δύσκολο μονοπάτι προς τις πέντε σεζόν που υπάρχει ως πλάνο για διάρκεια. Συνιστούμε υπομονή.

Rating: 6.5/10
Sucks Magnum Opus

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Platform: Amazon Prime

Country: New Zealand

Episode Duration: 65-72′

Season: 1

Number of Episodes: 8

Year: 2022

Genre: Action, Adventure, Drama

Directors: J. A. Bayona, Wayne Che Yip, Charlotte Brändström

Starring: Morfydd Clark, Robert Aramayo, Markella Kavenagh, Lloyd Owen, Charlie Vickers