Ο Οκτώβρης μας βρήκε με την κυκλοφορία της τρίτης σεζόν για τον εγκληματία που δε γίνεται να μη συμπαθήσεις, τον Lupin στο Netflix. Έναν περίπου μήνα μετά την πρεμιέρα, εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα της πλατφόρμας στην Ελλάδα. Ο χαρακτήρας του Ντιόπ είναι εμπνευσμένος από τις περιπέτειες του Αρσέν Λουπέν. Ο γνωστός ήρωας αστυνομικών μυθιστορημάτων του Μωρίς Λεμπλάν συνοψίζει αμέτρητα, υπερτονισμένα χαρακτηριστικά. Βρίσκεται συνεχώς ένα βήμα μπροστά από την αστυνομία και γυρίζει πάντα τα πράγματα προς όφελός του. Ο ίδιος ο ήρωας (Omar Sy) άλλωστε δεν κρύβει τον θαυμασμό και το κόλλημά του με όλη την σειρά των βιβλίων και φανερά επαναλαμβάνει τις πρακτικές του.

Στο τέλος της δεύτερης σεζόν, ο Ντιοπ, έχει πλέον εκδικηθεί για λογαριασμό του πατέρα του (Fargass Assandé). Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί για μια κλοπή που δεν είχε διαπράξει, και αυτό το κεφάλαιο φαίνεται να έχει κλείσει μέσα του. Αυτό όμως τον ανέδειξε στον πιο καταζητούμενο εγκληματία της Γαλλίας αλλά και στον πλέον συμπαθή σύγχρονο Ρομπέν των Δασών. Παράλληλα, αποκάλυψε τα πλοκάμια της διαφθοράς ενός από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας (Hervé Pierre). Σε προσωπικό επίπεδο όμως, ο Ντιόπ έχει να κάνει με την πλέον θυμωμένη και φοβισμένη πρώην γυναίκα του και μητέρα του γιου του, Κλερ (Ludivine Sagnier). Χάνει τελείως την εμπιστοσύνη της αλλά και του γιου τους, Ραούλ (Etan Simon).      

Στην τρίτη σεζόν του Lupin, ο Ντιόπ έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του

Στην τρίτη σεζόν, πλέον, ο Ντιοπ έρχεται αντιμέτωπος με ένα παρελθόν που αφορά τη μητέρα του (Naky Sy Savane) και έναν παλιό εχθρό του (Salif Cissé). Φαίνεται να καλείται σιγά-σιγά να αντιληφθεί το ποιος αληθινά είναι. Δηλαδή ένας καλός κλέφτης. Τα flashback στη ζωή του έφηβου εαυτού του (Mamadou Haidara) συνεχίζουν να καταλαμβάνουν αρκετό χρόνο στα επεισόδια, όπως άλλωστε και στις προηγούμενες σεζόν. Ο δημιουργός, George Kay προσπαθεί να συνθέσει ένα πιο ολοκληρωμένο προφίλ του ψυχισμού του ήρωα. Στην τρίτη σεζόν, ο χαρακτήρας του Ντιοπ αντιμετωπίζει προκλήσεις. Μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο μακριά θα φτάσει για να προστατεύσει αυτούς που υποτίθεται ότι αγαπάει. Αλλά είναι άραγε προστασία αυτό που τους προσφέρει; Ή πρόκειται για έναν κλοιό που ολοένα τους πιέζει με πρόφαση ακριβώς αυτήν την προστασία;

Ο Ντιοπ παρουσιάζεται καθόλη τη διάρκεια της σειράς ως ένας εγκληματίας με καλούς τρόπους. Αναμενόμενα οδηγήθηκε στο έγκλημα αφού η ζωή δεν του άφησε άλλη επιλογή. Όντας μαύρος, μεγάλωσε σε ένα σύστημα που δεν μπόρεσε ποτέ να τον προστατεύσει ή να τον δικαιώσει. Και γι’ αυτό αποφασίζει να πάρει τη δικαιοσύνη στα χέρια του. Εκμεταλλεύεται τις τρύπες του συστήματος στωικά, όπου τις βρίσκει, και παίζει με τα κοινωνικά στερεότυπα, αποδεικνύοντας συνεχώς πόσο σαθρά είναι. Είναι ευφυέστατος και χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η υπερβολική του ευγένεια σκλαβώνει όχι μόνο τον καθημερινό άνθρωπο αλλά ακόμα και τους αστυνομικούς που τον κηνυγούν (Shirine Boutella, Soufiane Guerrab).

Στην τρίτη σεζόν, ο Lupin αντιμετωπίζει προκλήσεις και μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο μακριά θα φτάσει για να προστατεύσει αυτούς που υποτίθεται ότι αγαπάει

Εκτός από την οικογένειά του, στο πλευρό του βρίσκεται επίσης ο παιδικός του φίλος (Antoine Gouy) που δεν παύει να τον υποστηρίζει ουσιαστικά σε κάθε του κίνηση. Ιδίως στην τρίτη σεζόν, αυτός αλλά και η υπόλοιπη οικογένειά του γίνονται θυσία προκειμένου ο Ντιόπ να οδηγηθεί στο στόχο του ή να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Από τη μία υπόσχεται ότι θα κόψει την ζωή του κακοποιού και ότι όλα με κάποιον μαγικό τρόπο θα επανορθωθούν.

Από την άλλη δεν παύει να κρατά τις ίδιες συνήθειες διότι συνεχώς κάτι νέο προκύπτει. Οι αγαπημένοι του άνθρωποι συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό του καρτερώντας την επόμενη κουβέντα του. Μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο της σειράς. Αν και παρουσιάζεται ως δημοφιλής και συμπαθής αντιήρωας, για εμένα ο Ντιοπ αγγίζει τα όρια της προσωπικότητας ενός νάρκισσου. Ενός ανθρώπου που συνεχώς θα φροντίσει να περάσει το δικό του.

Στις δύο πρώτες σεζόν, η ιστορία του γεννά συναισθήματα συμπάθειας για αυτόν και τις επιλογές του. Έχουν στόχο αποκλειστικά όσους είναι απαθείς προς τον ευάλωτο άνθρωπο. Παίρνω το μέρος του και επιζητώ όσο κι αυτός να δικαιωθεί. Μετά την επιτυχία του όμως, η τρίτη σεζόν μού φάνηκε σχεδόν αχρείαστη. Μη απαραίτητη, βεβιασμένη σεναριακά αν και εξίσου καλοφτιαγμένη σκηνοθετικά.

Μετά την επιτυχία του όμως, η τρίτη σεζόν του Lupin μού φάνηκε σχεδόν αχρείαστη, μη απαραίτητη

Η συμπάθειά μου μετατοπίστηκε προς την οικογένεια και τον φίλο του που τόσο του στάθηκαν σε κάθε στιγμή φέρνοντας διαρκώς σε δύσκολη θέση τους εαυτούς τους. Μέχρι και το τέλος δεν έπαψα να εκνευρίζομαι. Εκεί, πλέον ο Ντιόπ δίνει ο ίδιος το τέλος που αυτός επιθυμεί στην ιστορία του, τη στιγμή που αυτός επιλέγει. Βγαίνοντας έτσι για άλλη μια φορά από πάνω και υπεράνω.

Όπως και να έχει, πέρα από τις δικές μου χαρακτηριολογικές προτιμήσεις, ο Lupin δεν παύει να παρακολουθείται ευχάριστα. Με δράση, ανατροπές, μυστήριο και φυσικά τις ανάλογες αναφορές στον ρατσισμό και τον σεξισμό, όπως συνηθίζεται πλέον στις σειρές του Netflix. Ο Omar Sy δίνει ρεσιτάλ, παίζοντας τον θρασύ γόη με τους ωραίους τρόπους. Αντίστοιχα τρομερή η ερμηνεία του Antoine Gouy που υποδύεται τον πιστό, μετριόφρονα φίλο του. Εξαιρετικός και ο αγαπημένος μας αστυνομικός με τη σύγχυση αξιών, Soufiane Guerrab.

Η Κλερ, Ludivine Sagnier, είναι λίγο αδιάφορη και απογοητευτική. Ενώ ο Ραούλ, Etan Simon, παρουσιάζεται κάπως πιο δραστήριος. Με πολύ καλές εντυπώσεις μας αφήνουν επίσης οι νεαρές εκδοχές του Ντιοπ και της Κλερ καθώς και του φίλου από το παρελθόν, Μπρούνο. Δηλαδή οι Mamadou Haidara, Ludmilla Makowski και Noé Wodecki αντίστοιχα. Οι ηθοποιοί συνθέτουν το συνολικά πετυχημένο σκηνοθετικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις πολύ ελκυστικές μουσικές επιλογές.

Ο Lupin δεν παύει να παρακολουθείται ευχάριστα, με δράση, ανατροπές, μυστήριο και φυσικά τις ανάλογες αναφορές στον ρατσισμό και τον σεξισμό

Τέλος, όπως κάθε επιτυχημένη σειρά που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η τρίτη σεζόν του Lupin κλείνει με ένα πολλά υποσχόμενο cliffhanger. Αν και δε βρίσκω κάτι επιβεβαιωμένο για την ύπαρξη και τέταρτης σεζόν. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από την διέγερση της φαντασίας μας και των σεναρίων που αυτή γεννά για το τι έπεται στη συνέχεια. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με μια σειρά μυστηρίου.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: Lupin

Season: 3

Episodes: 7

Platfrom: Netflix

Year: 2023

Genre: Action, Crime, Drama

Creators: George Kay, François Uzan

Writer: George Kay, François Uzan, Eliane Montane, Sumerah Srivastav

Starring: Omar Sy, Ludivine Sagnier, Antoine Gouy, Soufiane Guerrab, Shirine Boutella, Etan Simon

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

6.0
Score

Final Verdict

Όπως κάθε σειρά που σέβεται τον εαυτό της, το Lupin του Netflix μας προσφέρει μια δυνατή season 3, με ένα πολλά υποσχόμενο cliffhanger