Πριν βουτήξουμε βαθιά στο νέο, έβδομο album των Marauder, Metal Constructions VII, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ορισμένα πράγματα. Πρώτον, το epic heavy/power metal συγκρότημα από την Αθήνα έχει πλέον νέο vocalist, τον Τάσο Κροκόδειλο. Με… καντάρια εμπειρίας σε αμέτρητα σχήματα, έρχεται να προσφέρει τη δική του ξεχωριστή φωνή στο σχήμα. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως οι Marauder -μεταξύ άλλων εικάζω λόγω Covid-19- κυκλοφορούν το Metal Constructions VII επτά χρόνια μετά την τελευταία πλήρη δουλειά τους, Bullethead.

Οι Marauder επιστρέφουν με το έβδομο album τους, Metal Constructions VII και προσφέρουν έναν κλασικό heavy metal δίσκο | Marauder: Metal Constructions VII | Album Review

Μεσολάβησε ένα compilation με τίτλο «The Demo Tapes», που περιλαμβάνει demos από την περίοδο 1991-1993. Πριν από τον φετινό δίσκο τους, οι Marauder κυκλοφορούσαν albums με τρομερή συνέπεια (1997, 2000, 2004, 2008, 2012 και 2016). Η έλευση του νέου vocalist προσδίδει μια αίσθηση φρεσκάδας η οποία είναι σίγουρα αναγκαία έπειτα από μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Το αποτέλεσμα; Ένας κλασικός power metal δίσκος με δυνατά τύμπανα από τον Σάμιο, μεγάλο φάσμα στα φωνητικά, πεντακάθαρο μπάσο από τον Παραλή και όπως πάντα τρομερές κιθάρες από Τσαούση και Σωφρονά.

Η φωνή του Τάσου Κροκόδειλου έρχεται να δώσει έναν άλλον αέρα στους Marauder και το Metal Constructions VII

Πιστοί στο όνομα του έβδομου album τους, οι Marauder «μπαίνουν» στο Metal Constructions VII με ένα ταιριαστό intro. Έτσι ονομάζεται το track (Intro) στη διάρκεια του οποίου ακούμε σφυρηλάτηση σε αμόνι πριν η εισαγωγή κλείσει με μια απόκοσμη κραυγή κάποιου πλάσματος. Ιδανικός προάγγελος για το Strike Back Again με δυνατά τύμπανα και εξαιρετικά φωνητικά (τόσο τα main vocals όσο και τα backing σε στυλ χορωδίας).

Ο νέος frontman των Marauder φροντίζει να αναδείξει την πλήρη γκάμα του. Με «προϋπηρεσία» σε Blind Justice, Hesperian Opus, Spitfire, Hybrid, Fire and Steel, Deified και πολλές ακόμη μπάντες, ο Τάσος Κροκόδειλος αρπάζει το album από τα μαλλιά και δεν το αφήνει ποτέ να ξεφύγει. Πολλά vibes Metallica (σ.σ. μην παρεξηγηθώ, θα αξιοποιήσω τα vibes κάθε κομματιού για να παραπέμψω σε γίγαντες του metal μόνο για να εξηγήσω την αίσθηση που αφήνουν).

Το Shout It Out δεν αποκλίνει των παραπάνω, δυνατών στοιχείων. Ο Κροκόδειλος ξεδιπλώνει ακόμη περισσότερο τη φωνή του και ειδικά τις ψηλές του. Τα backing vocals προσδίδουν μια πιο brutal πινελιά σε ένα κομμάτι με αρκετές εναλλαγές ρυθμού και έντασης. Δεν θα χτυπηθείς ανεξέλεγκτα, αντίθετα θα παρασυρθείς από τη μελωδία, ενδεικτικό του πόση μελέτη έπεσε στη συγγραφή των τραγουδιών.

Έτσι ονομάζεται το track (Intro) στη διάρκεια του οποίου ακούμε σφυρηλάτηση σε αμόνι πριν η εισαγωγή κλείσει με μια απόκοσμη κραυγή κάποιου πλάσματος

Αντίθετα, το Under Her Spell ξεκινάει με μια αντίστοιχη απόκοσμη κραυγή με αυτή που κλείνει το Intro. Τα τύμπανα και οι κιθάρες σετάρουν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και τα riffs γίνονται ξανά ταχύτερα. Αντίθετα με το γρήγορο, Metallica-like thrash του Strike Back Again, εδώ έχουμε εμφανείς επιρροές από Iron Maiden ρυθμούς. Η φωνή του Κροκόδειλου ενισχύει το παραπάνω, με εξαιρετικό έλεγχο σε ψηλές και πεντακάθαρη άρθρωση. Το τελευταίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του δίσκου, αφού τα lyrics φαίνεται πως έχουν πολύ μεράκι μέσα τους.

Ακολουθούν οκτώ ακόμη tracks για να φτάσουμε στο εντυπωσιακό σύνολο της μίας ώρας και δύο λεπτών του Metal Constructions VII. Το Nightfall «μπαίνει» με ισχυρά κιθαριστικά riffs και solos. Το ενός λεπτού intro του «σπάει» με τον Τάσο Κροκόδειλο να κάνει άλλη μια επίδειξη εύρους, μπαίνοντας με βαθιά και τραχιά φωνητικά, πριν μεταβεί σε μια γαλήνια metal μπαλάντα. Οι δουλειά στις κιθάρες είναι υποδειγματική από τους Marauder.

Με το Erase επιστρέφουμε σε πιο σκληρά και γρήγορα μονοπάτια. Στο Rock Fighters πιάνουμε κλασικά heavy metal vibes. Τραγούδι που μπορεί να γίνει άνετα hit, με πιασάρικα lyrics και εξαιρετικό ρυθμό συνολικά. Το The Iron Mask αποτελεί ένα από τα προσωπικά αγαπημένα του δίσκου. Βαριά riffs και δαιμονισμένα τύμπανα, μπασογραμμή που διατηρεί τον βόμβο στο στέρνο πανίσχυρο και φωνητικά to the point.

Το ενός λεπτού intro του «σπάει» με τον Τάσο Κροκόδειλο να κάνει άλλη μια επίδειξη εύρους, μπαίνοντας με βαθιά και τραχιά φωνητικά, πριν μεταβεί σε μια γαλήνια metal μπαλάντα

Αντίστοιχα πιασάρικο με το Rock Fighters και το Holy Bible. Τα Iron Maiden vibes επιστρέφουν στο Never Die και παραμένουν στο προτελευταίο The Son of God. Οι Marauder κλείνουν τον έβδομο δίσκο τους με το Father. Διάρκειας εννέα λεπτών και εννέα δευτερολέπτων, μας ταξιδεύει από την αρχή με μια γαλήνια κιθαριστική μελωδία. Αυτή η γαλήνη δίνει τη σειρά της σε ένα σκληρό riff, εμποτισμένο με εμφανείς δόσεις μελαγχολίας. Ακόμη μια εξαιρετική metal μπαλάντα με την οποία αποχαιρετούμε έναν μεστό δίσκο.

Οι Marauder επέστρεψαν έπειτα από επτά χρόνια με το έβδομο album τους. Το Metal Constructions VII αποτελεί έναν δίσκο ο οποίος σε σφυροκοπάει επί 62 λεπτά με ατόφιο heavy metal. Είναι η ανακάλυψη του νέου τροχού; Όχι. Αλλά δεν χρειάζεται κιόλας, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι να περνάς καλά και οι Marauder προσφέρουν ακριβώς αυτό απλόχερα για ακόμη μια φορά.

Υ.Γ. Αν υπάρχει κάτι που μπορώ να γράψω ως «αρνητικό», είναι ότι 2-3 τραγούδια έχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους. Αμφιβάλλω όμως ότι αυτό έχει να κάνει με βαρεμάρα ή επανάληψη. Περισσότερο φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι μιλάμε για μια μπάντα με ξεκάθαρη, μεστή ταυτότητα. Ταυτότητα η οποία δημιουργήθηκε το 1990 και καλλιεργείται με συνέπεια εδώ και 33 χρόνια!

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Marauder

Album: Metal Constructions VII

Label: Pitch Black Records

Release Date: 10/03/2023

Genre: Heavy Metal, Power Metal

1. Intro

2. Strike Back Again

3. Shout It Out

4. Under Her Spell

5. Nightfall

6. Erase

7. Rock Fighters

8. The Iron Mask

9. Holy Bible

10. Never Die

11. The Son of God

12. Father

Marauder: Τάσος Κροκόδειλος (Φωνή), Ανδρέας Τσαούσης (Κιθάρα), Γιώργος Σωφρονάς (Κιθάρα), Θοδωρής Παραλής (Τύμπανα), Νίκος Σάμιος (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.5
Score

Final Verdict

Οι Marauder επέστρεψαν έπειτα από επτά χρόνια με το έβδομο album τους. Το Metal Constructions VII αποτελεί έναν δίσκο ο οποίος σε σφυροκοπάει επί 62 λεπτά με ατόφιο heavy metal. Είναι η ανακάλυψη του νέου τροχού; Όχι, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Αυτό που έχει σημασία είναι να περνάς καλά και οι Marauder προσφέρουν ακριβώς αυτό απλόχερα για ακόμη μια φορά.