Από τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2023, τα ονόματα Matthew Perry και Chandler Bing στροβιλίζονται στο μυαλό μας. Ο άνθρωπος που ενσάρκωσε έναν από τους σημαντικότερους χαρακτήρες στην ιστορία της τηλεόρασης, δεν είναι πια στη ζωή. Αντίθετα, ο Chandler Bing θα είναι για πάντα εκεί. Μαζί και τα αμέτρητα μαθήματα ζωής που μας χάρισε απλόχερα επί δέκα χρόνια.

Από το 1994 έως το 2004, ο Chandler Bing γέμισε σπίτια με χαμόγελα και γέλια. Παράλληλα όμως, μας πρόσφερε μια τρομερή πορεία εξέλιξης χαρακτήρα. Μέσα από τα αστεία του τροφοδότησε γενιές και γενιές ανθρώπων με σπουδαία μαθήματα ζωής. Για την καριέρα, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τον σαρκασμό αλλά και τον αυτοσαρκασμό. Ας δούμε δέκα από αυτά, τα πολυτιμότερα. Αυτά που κρατάμε σφιχτά στην αγκαλιά μας. Κι αν ποτέ τα ξεχάσουμε, μπορούμε να πατήσουμε Play σε ένα οποιοδήποτε επεισόδιο από τα “Φιλαράκια” και να τα θυμηθούμε.

Η σειρά με την οποία θα παρουσιάσουμε αυτά τα “μαθήματα” δεν είναι προτεραιότητας. Όλα είναι εξίσου σημαντικά. Ανάλογα την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, ψυχολογικά και πνευματικά, κάθε ένα εξ αυτών ίσως σε βοηθήσει. Όχι να λύσεις αυτόματα ένα χρόνιο πρόβλημα. Να βρεις ένα στήριγμα, να γεννήσεις μια αρχή αλλαγής.

ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Δεν χρήζει αμφισβήτησης το γεγονός ότι ο Chandler Bing ήταν ο πλέον αστείος και “παράξενος” χαρακτήρας στα “Φιλαράκια”. Το χιούμορ του και τα αστεία του, πηγάζουν από βαθιές ανασφάλειες και όλα τα άβολα συναισθήματα που γεννιούνται μέσα του. Ανάλογα την περίσταση. Αυτό που ξεχωρίζει τον Chanandler Bong (σ.σ. ένα από τα αμέτρητα… ψευδώνυμά του), είναι το γεγονός ότι είχε αποδεχθεί τον εαυτό του για αυτό που ακριβώς είναι. Δεν είναι εύκολο. Ποτέ δεν θα είναι εύκολο. Μα όταν πραγματώνεται, μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική λύτρωση.

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Η σχέση του Chandler και της Monica στα “Φιλαράκια” είναι αυτή που μας πρόσφερε αμέτρητα μαθήματα. Μεταξύ άλλων, αυτό για τη σωστή επικοινωνία μεταξύ συντρόφων. Ο Chandler κατόρθωσε να γίνει πιο “ανοιχτός” και ευάλωτος μπροστά στη Monica. Οι δύσκολες συζητήσεις, δεν ήταν αφορμή για φυγή, αλλά ευκαιρία για επικοινωνία. Το ίδιο ίσχυε για τις σχέσεις του Chandler με τους φίλους του.

ΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

Το να είσαι ειλικρινής και να κάνεις αυτό που θέλεις, είναι τρομακτικό. Αλλά είναι και αυτό που μερικές φορές η ζωή “απαιτεί”. Γνωρίσαμε τον Chandler ως έναν άνθρωπο φοβικό. Τρομοκρατημένο στη σκέψη ότι πρέπει να πει στη Janice ότι θέλει να χωρίσουν. Εν τέλει, βρήκε τον τρόπο να κάνει αυτό που χρειαζόταν. Περισσότερες από μια φορά. Μίλησε με τη μητέρα του για τραύματα της παιδκής του ηλικίας. Κάθε φορά που έπρεπε να πει αυτό που χρειαζόταν για να είναι ο ίδιος καλά, έβρισκε τρόπο να το κάνει. Και αυτό, είναι ένα σπουδαίο μάθημα για όλους μας.

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ

Τα προβλήματα της σχέσης των γονιών του Chandler ήταν κεντρικό στοιχείο του χαρακτήρα του. Υπερτόνιζε με κάθε ευκαιρία το πόσο άσχημη ήταν η παιδική του ηλικία. Το διαζύγιο των γονιών του, κατέστρεψε το Thanksgiving. Η ασταθής σχέση τους τον έκανε ανασφαλή και τρομοκρατημένο στη σκέψη της δέσμευσης. Βρήκε το δρόμο του και βίωσε μια πραγματική σχέση με τη Monica. Αυτή με τη σειρά της ήταν διατεθειμένη να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα εμπόδιά του. Στο τέλος, δεν είχε τίποτα να φοβηθεί. Δεν ήταν οι γονείς του.

ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ

Ειδικά όταν αφορούσε τον Joey, ο Chandler έκανε τα πάντα. Τα ΠΑΝΤΑ. Διασφάλιζε ότι ο κολλητός του είχε κάπου να μείνει και φαγητό να φάει. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται στη μεταξύ τους σχέση, η στήριξη στους φίλους, είχε ξεκάθαρη χροιά χιούμορ. Προφανώς δεν είναι “δουλειά” μας να συντηρούμε τους φίλους μας διά βίου. Αλλά το να στηρίζουμε τους ανθρώπους που είναι φίλοι μας, σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Θα μας στηρίξουν και αυτοί όταν έρθει η ώρα. Και μην ξεχνάτε ποτέ: μερικές φορές, αρκεί απλά να είσαι εκεί!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ

Δεν ήταν λίγες οι φορές που αναρωτηθήκαμε: Τι δουλειά κάνει ο Chandler; Το αστείο αυτό ήταν από τις κύριες αφορμές για γέλιο στα “Φιλαράκια” για πολλές σεζόν. Το σίγουρο είναι πως ο Chandler Bing, ανεξάρτητα από τη δουλειά που έκανε, δεν φοβόταν να κυνηγήσει αυτό που θέλει. Δεν το έκανε αδίστακτα. Σκεφτόταν πολύ και για καιρό, αρκετές φορές “βασανίζοντας” τον εαυτό του. Δε φοβήθηκε τις δραστικές αλλαγές καριέρας και δικαιώθηκε. Σε μια ζωή που είναι “πνιγμένη” με την ανάγκη για εργασία ώστε να παραχθεί χρήμα, είναι σπουδαίο να βρίσκεις διέξοδο από εργασιακούς εγκλωβισμούς.

Ο ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΣΜΟΣ ΩΣ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν μπορείς να είσαι ο ψυχολόγος του εαυτού σου. Για κάποια πράγματα, καλό είναι να αναζητάς βοήθεια ατόμων που ξέρουν πως να την παρέχουν σωστά. Υπάρχουν όμως και άλλες στιγμές που αρκεί να σκεφτείς λίγο παραπάνω ποιος είσαι και πως πράττεις. Ο Chandler μετέτρεπε τις σκέψεις της περισυλλογής του σε αυτοσαρκασμό και εν τέλει σε αυτοθεραπεία. Η ικανότητά του να ειρωνεύεται τον εαυτό του, του επέτρεπε να μην παίρνει πολλά πράγματα, πολύ σοβαρά. Και αυτό τον λύτρωσε ουκ ολίγες φορές.

"Πώς να είναι άραγε να μην σε παραλύει ο φόβος και να μην απεχθάνεσαι τον εαυτό σου;", αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Chandler Bing στα "Φιλαράκια"
"Πώς να είναι άραγε να μην σε παραλύει ο φόβος και να μην απεχθάνεσαι τον εαυτό σου;", αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Chandler Bing στα "Φιλαράκια"

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ

Δεν υπάρχει χαρακτήρας στα “Φιλαράκια” που να μην κάνει λάθη. Ο Chandler δεν αποτελεί εξαίρεση. Για παράδειγμα, στην 4η σεζόν, ο Chandler και η Rachel συναντούν τη Janice. Η τελευταία αποφασίζει ότι επειδή συναντήθηκαν, είναι στο πεπρωμένο τους να είναι μαζί. Ο Chandler δεν νιώθει έτσι και λέει ένα μεγάλο ψέμα ότι πρέπει να πάει στην Υεμένη για δουλειά!

Η Janice, πεπεισμένη πως είναι η μοίρα τους να είναι μαζί, τον ακολουθεί, και έτσι αναγκάζεται να μαζέψει βαλίτσες και να πάει μαζί της στην Υεμένη!!! Κάθε λάθος που κάνει στη σειρά, γίνεται αμέσως μάθημα. Οδηγεί σε συνειδητοποίηση συμπεριφορών που εντείνουν τα προβλήματα αντί να τα λύνουν. Αυτή η συνειδητοποίηση, τον κάνει καλύτερο άνθρωπο. Κοινώς, λάθη θα κάνουμε. Το σπουδαίο είναι να καταφέρουμε να τα δούμε, να τα καταλάβουμε, ώστε να μην τα επαναλάβουμε.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ

Τα πράγματα… βαραίνουν απότομα εδώ. Το συγκεκριμένο, δεν είναι ακριβώς μάθημα. Είναι μια συνειδητοποίηση στην οποία μπορείς να καταλήξεις μόνο μέσα από πόνο. Πολλά άτομα γύρω μας, όλων των φύλων και σεξουαλικοτήτων, ζουν καθημερινά μια αβεβαιότητα για τον είναι επιθυμητά από άλλους. Ο Chandler αντίστοιχα είναι ένας χαρακτήρας γεμάτος ανασφάλειες. Βρήκε όμως ανθρώπους που τον κατάλαβαν και τους κατάλαβε.

Ανακάλυψε πως υπάρχουν άτομα τα οποία τον αγαπούν και νοιάζονται για αυτόν. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να διώξεις τις φωνές που χτίζουν τείχη γύρω σου. Αρκετές φορές δεν μπορείς να ακούσεις ότι αυτοί που νοιάζονται για εσένα, είναι μπροστά σου. Αυτό είναι ένα μάθημα που είτε θα το διδάξεις μόνος στον εαυτό σου ή θα το μάθεις με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Δύσκολα κάποιος που αναρωτιέσαι αν νοιάζεται για εσένα, θα σε πείσει λέγοντάς σου απλά “Νοιάζομαι για εσένα”. Καταραμένη ανθρώπινη φύση…

ΑΛΛΑΞΕ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΦΟΒΑΣΑΙ

Το απόλυτο μάθημα που πήραμε από τον Chandler Bing, είναι ένα κράμα όλων των παραπάνω. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε διαχωρισμούς, όλοι οι χαρακτήρες από τα “Φιλαράκια” άλλαξαν, προς το καλύτερο. Ο Chandler της 1ης σεζόν ήταν ένας βαθιά ανασφαλής άνθρωπος, ο οποίος χρησιμοποιούσε ΜΟΝΟ χιούμορ για να συναναστρέφεται. Φοβόταν τη δέσμευση, τις σοβαρές συζητήσεις και τις μεγάλες αλλαγές στην καριέρα του.

Σε διάστημα δέκα σεζόν, κατόρθωσε να προσφέρει απλόχερα μαθήματα για το πως μπορείς να αλλάξεις, χωρίς πανικό. Ο φόβος της αλλαγής είναι αναμενόμενος, ακόμη κι αν δεν ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον. Τα πάντα βρίσκονται στην απόφαση πως όποιες κι αν είναι οι επιλογές σου, αν γίνονται με στόχο να βελτιωθεί η ζωή σου, αξίζει να γίνουν πράξη. Να γελάτε και να μην νιώθετε ανίκανα. Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Με χιούμορ, αυτογνωσία, επικοινωνία και αγάπη. Με όσα “έχτισαν” τον Chandler Bing.

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.