Ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα μίας μπάντας ή ενός καλλιτέχνη είναι να καταφέρει να εκφραστεί με μία μοναδικότητα, κάτι που θα τον κάνει να ξεχωρίζει. Σε κανένα είδος τέχνης, βρισκόμενοι στο σήμερα, δεν υπάρχει παρθενογένεση. Η μίξη των διαφόρων επιρροών, προσθέτοντας την προσωπική «πινελιά», είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος του ξεχωριστού.

Οι Ιταλοί Messa είναι μία από τις μπάντες που δεν μπορείς να περιγράψεις ακριβώς τι είναι αυτό που κάνουν, αλλά σίγουρα είναι κάτι ξεχωριστό. Ξεκινώντας από το 2014 στο “Veneto“, κυκλοφόρησαν την πρώτη τους full-length δουλειά, “Belfry“, το 2016, και έπειτα ένα split με τους γερμανούς Breit.

Messa: Close | Album Review

Ακολούθησε το δεύτερο full-length άλμπουμ τους, “Feast For Water“, το 2018. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν ένα τετραπλό split με τους Slomatics, Vokonis και Mos Generator. Ξεκίνησαν ως ένας συνδυασμός progressive και doom, δείχνοντας ότι έχουν πολλά να δώσουν ακόμα.

Fast forward λοιπόν και στην κυκλοφορία του “Close“. Αποτελούμενο από δέκα κομμάτια, πήραμε μία γεύση του τι να περιμένουμε από το πολύ ιδιαίτερο video του “Pilgrim“. Ξεκινώντας το άλμπουμ με το “Suspended“, η ατμόσφαιρα βαραίνει απότομα.

Το "Closer" είναι η καλύτερη μουσική περιγραφή του τι εστί Messa

Μία μελαγχολία γεμίζει πραγματικά το μυαλό με το πιάνο intro και το αργόσυρτο doom riff δένει υπέροχα με την ιδιαίτερα χαρακτηριστική φωνή της Sara. Όλα δείχνουν ότι ακούς ένα σκοτεινό, doom κομμάτι για λίγο παραπάνω από πέντε λεπτά, αλλά το jazz solo της κιθάρας του Alberto και οι αλλαγές ρυθμών από τα τύμπανα του Mystir είναι σίγουρα κάτι που δεν περιμένεις, αλλά με κάποιο μυστηριώδη τρόπο ταιριάζει.

To “Dark Horse” που ακολουθεί είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Γρήγορο και αγχωτικό, προσφέροντας μια early ’70s ψυχεδελική αίσθηση, ενώ το απόκοσμο solo του κλαρίνου στο “Orphalese”, δινει και μια ανατολίτικη μυσταγωγική τελετή. Το “Rubedo” διατηρεί την ατμόσφαιρα, προσδιορίζοντας λίγο παραπάνω οργή με το γρήγορο main riff του, ενώ η Sara Bianchin ισορροπεί την ατμόσφαιρα, θυμίζοντάς μου αρκετές φορές τη Grace Slick στο “Close”. 

Tο “Hollow” αποτελεί ένα μοναχικό ταξίμι σε ούτι, περνώντας στο “Pilgrim“, το πιο σημαντικό κομμάτι του δίσκου κατά τη γνώμη μου. Είναι σίγουρα το πρώτο κομμάτι που θα έβαζα να ακούσει κάποιος για να αντλήσει τη μεγαλύτερη εικόνα του τι εστί Messa. Σκοτεινό, μελαγχολικό, τελετουργικό, με τεράστια riffs και ακόμα πιο τεράστια φωνητικά.

Οι Messa είναι σίγουρα κάτι που δεν ακούς κάθε μέρα

Συνεχίζοντας με το “0=2“, το μουσικό concept puzzle κάπως αρχίζει και ολοκληρώνεται, δίνοντάς μου την εντύπωση ότι όλο το “Close” είναι μία συνεχής σκέψη. Μία ολοκληρωμένη δημιουργία. Το πολύ διαφορετικό, σχεδόν blues, “If You Want Her to Be Taken“, ενισχύει αυτήν την εντύπωση με έναν πολύ φρέσκο τρόπο.

Η κιθάρα του Alberto αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τη φωνή σε αυτό το αυτοσχεδιαστικό εξάλεπτο, αφήνοντάς μας σε ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο, τρομακτικά εκνευρισμένο διάλειμμα 44 δευτερολέπτων στο “Leffotrak“. Το άλμπουμ κλείνει με το headbanger’s paradise “Serving Him“, δείχνοντας ότι είναι και πολύ groovy μεταξύ άλλων, μπλέκοντας πολύ ωραία διαφορετικά είδη στις αρμονίες τους.

Messa: Close | Album Review

Οι Messa είναι σίγουρα κάτι που δεν ακούς κάθε μέρα. Ένα περίεργα όμορφο κράμα doom, progressive, jazz, blues με έντονα στοιχεία ψυχεδελικού 70s’ rock, με μία φωνή που θα ηχεί στα αυτιά για πολύ καιρό, άλλοτε ως γαλήνιες, ονειρικές και αέρινες μελωδίες και άλλοτε ως εφιαλτικές, σκοτεινές, απόκοσμες παγανιστικές τελετές.

Η παραγωγή του “Close” είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, με έντονη ταυτότητα, όχι ακριβώς στα γούστα του γράφοντα, αλλά σίγουρα πολύ ταιριαστή στην ιδέα τους. Αυτό που δημιουργεί τον περισσότερο ενθουσιασμό όμως, είναι η αίσθηση ότι είναι ακόμα στην αρχή τους. Ελπίζουμε να έχουν πολλά να μας δείξουν ακόμα.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Messa

Album: Closer

Label: Svart Records

Release Date: 11/03/2022

Genre: Doom Metal, Ambient, Drone

1. Suspended

2. Dark Horse

3. Orphalese

4. Rubedo

5. Hollow

6. Pilgrim

7. 0=2

8. If You Want Her to Be Taken

9. Leffotrak

10. Serving Him

Producer: Messa

Messa: Sara Bianchin (Φωνή, κρουστά), Alberto (Κιθάρα, φωνή, πιάνο, μαντολίνο), Marco (Μπάσο), Rocco (Τύμπανα, κρουστά, φωνή)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.5
Score

Final Verdict

Το "Close" είναι ένα άλμπουμ με έντονη ταυτότητα, όχι ακριβώς στα γούστα του γράφοντα, αλλά σίγουρα πολύ ταιριαστή στην ιδέα τους. Αυτό που δημιουργεί τον περισσότερο ενθουσιασμό όμως, είναι η αίσθηση ότι είναι ακόμα στην αρχή τους. Ελπίζουμε να έχουν πολλά να μας δείξουν ακόμα.