Έβαλα πολλές φορές αυτόν τον δίσκο να παίξει, μέχρι να καταλήξω στο τι θα ήθελα να γράψω για αυτόν. Έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια, σου επιτάσσει την προσοχή και μέχρι να μπορέσεις να εγκλιματιστείς και να δεις τι θέλουν να σου πουν οι MGMT, μπορεί και να έχεις αποχωρήσει. Αν όμως μείνεις αγαπητέ αναγνώστη, θα αποζημιωθείς. Δύο χρόνια μετά τον τελευταίο τους δίσκο “11-11-11” και 17 χρόνια μετά τον γνωστότερο δίσκο τους “Oracular Spectacular”, οι MGMT επιστρέφουν με το record “Loss of Life”.

Αν και εσείς, όπως εγώ, τους είχατε χάσει κάπου σε αυτό το μεσοδιάστημα, ενώ είχατε γαλουχηθεί με το “Oracular Spectacular”, τότε θα δυσκολευτείτε να κάνετε τη μετάβαση στο παραλλαγμένο στυλ των MGMT. Ωριμασμένοι από τον χρόνο και περισσότερο συνειδητοποίημενοι στο τι θέλουν να μοιραστούν και με ποιον τρόπο με τον έξω κόσμο, το μουσικό δίδυμο έχει αποτάξει με σεβασμό το παρελθόν του και δημιουργεί σε ένα διαφορετικό, πάντα ψυχεδελικό, indie ροκ σκηνικό.

Η αρχή του δίσκου γίνεται με το “Loss of Life (part 2)” και τελειώνει με το “Loss of Life”. Το παράδοξο αυτής της αλληλουχίας αναδεικνύει και το κύριο μήνυμα του δίσκου. Όταν κάτι τελειώνει, κάτι αρχίζει, όταν έρχεται το τέλος, έρχεται και η ζωή. Η instrumental αυτή εισαγωγή συνοδεύεται από μία απαγγελία, η οποία σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ο πατέρας ενός φίλου του συγκροτήματος, λάτρης της Αγγλικής Φιλολογίας, απαγγέλει με στόμφο ένα Βρετανικό/ Ουαλικό ποίημα του 13ου αιώνα, ανώνυμου καλλιτέχνη, με τίτλο “I am Taliesin. I sing in perfect meter”. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε άλλους, όμως εμένα κάτι τέτοια μυσταγωγικά μπορεί να με τρελάνουν.

Στο “Loss of Life” οι MGMT φαίνεται να έχουν κατασταλάξει σε έναν πολύχρωμο κόσμο, ίσως περισσότερο ιδιωτικό παρά δημόσιο

Το τραγουδιστικό μέρος του δίσκου έρχεται αμέσως μετά με το “Mother Nature”, το οποίο μιλάει για τη φιλία και το πώς μαζί με τον φίλο σου μπορείτε πάντα να ξεπερνάτε εμπόδια, όποια αλλαγή και αν έχει επέλθει στις ζωές σας. Χαίρομαι πολύ που επιλέχθηκε αυτή η θεματική, καθώς η κοινωνία μας πλέον δεν εξαίρει την φιλία. Αντιθέτως, χτίζει γύρω μας ένα όλο και πιο ψηλό γυάλινο κουτί αυτοπροστασίας, το οποίο μας τρομοκρατεί στην ιδέα να συνδεθούμε με ανθρώπους και εν τέλει με τη Ζωή.

MGMT Loss of life band

Για το συγκρότημα και τους φαν του, ναυαρχίδα του album είναι το “Bubblegum Dog”, ένα πιο upbeat κομμάτι με ένα ιδιαίτερα σουρεάλ video clip. Από την άλλη εγώ θα ξεχωρίσω τόσο το “People in the Streets” όσο και το “Nothing to Declare”, το οποίο περνάει και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα με το video clip του σχετικά με την αναπηρία και την κοινωνική αποδοχή.

Τέλος, θα ήταν άδικο να μην επισημάνω και το ντουέτο των MGMT με τους Christine and the Queens στο “Dancing in Babylon”, το οποίο είναι μια αυθεντική ανάμνηση ‘80s μπαλάντας με υπέροχα φωνητικά.

Το “Loss of Life” δεν πιστεύω ότι είναι η καλύτερη δουλειά των MGMT, όμως, είναι ένας feel-good σύντροφος

Όλα τα κομμάτια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν αυτό το ιδιαίτερο συστατικό που χρειάζεται για να σου μείνουν μετά την πρώτη ακρόαση. Ομολογουμένως, οι MGMT άκουσαν ΠΟΛΥ Beatles και David Bowie και όλα τους τα ακούσματα πέρασαν από ένα νοσταλγικό ‘80s φίλτρο (το οποίο, for the record, το εντοπίζουμε σε ολοένα και περισσότερα μουσικά έργα).

Αυτό το συνονθύλευμα μεταφράστηκε σε νότες με ένα εντυπωσιακό synthesizing, με στοιχεία από όργανο και τσέμπαλο, και fretless μπάσο και ηλεκτρική κιθάρα. Ένα ακόμα στοιχείο, για εκείνους που λαμβάνουν ένα epic medieval vibe, σύμφωνα με το συγκρότημα κάθε δίσκος συνοδεύεται από ένα video game που τους σιγοκαίει καθόσον γράφουν. Στην προκειμένη περίπτωση, την τιμητική του είχε το Elden Ring (2022).

Συνοψίζοντας, οι MGMT φαίνεται να έχουν κατασταλάξει σε έναν πολύχρωμο κόσμο, ίσως περισσότερο ιδιωτικό παρά δημόσιο. Το “Loss of Life” δεν πιστεύω ότι είναι η καλύτερη δουλειά τους. Σίγουρα, όμως, είναι ένας feel-good σύντροφος, μια οικεία ακρόαση, με κάποιες καλές στιγμές.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: MGMT

Album: Loss of Life

Label: MGMT, Mom + Pop

Release Date: 23/02/2024

Genre: Britpop, Indie rock, Psychedelic pop

1. Loss Of Life (part 2)

2. Mother Nature

3. Dancing In Babylon

4. People In The Streets

5. Bubblegum Dog

6. Nothing To Declare

7. Nothing Changes

8. Phradie’s Song

9. I Wish I was Joking

10. Loss Of Life

Producer: Daniel Lopatin, MGMT, Patrick Wimberly

MGMT: Ben Goldwasser (Φωνη, μπάσο, πλήκτρα, κιθάρα), Andrew VanWyngarden (Φωνή, μπάσο, κιθάρα, τύμπανα, πλήκτρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

6.5
Score

Final Verdict

Το “Loss of Life” δεν πιστεύω ότι είναι η καλύτερη δουλειά τους. Σίγουρα, όμως, είναι ένας feel-good σύντροφος, μια οικεία ακρόαση, με κάποιες καλές στιγμές.