Έναν χρόνο μετά τον τελευταίο της album, Laurel Hell, η Mitski κυκλοφορεί τον έβδομο δίσκο της, με τίτλο The Land Is Inhospitable and So Are We. Τον Ιούλιο, πριν την επίσημη κυκλοφορία του, ανέβηκαν τρία τραγούδια σε single. Το Bug Like An Angel, το Heaven και το Star.

Η Mitski γενικά είναι μία καλλιτέχνις που η ιδιωτικότητα αποτελεί χαρακτηριστικό της. Δεν τα πάει καθόλου καλά με το κομμάτι της φήμης, δεν την διαχειρίζεται εύκολα. Ειδικά με τον τρόπο που οι φανς την προσεγγίζουν. Έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της πως πολλές φορές ένιωσε ξένη μέσα στον ίδιο της τον εαυτό. Το τελευταίο σκέλος έχει αποτυπωθεί τόσο μουσικά, όσο και στιχουργικά στα κομμάτια της. Ένα παράδειγμα εξ αυτών αποτελεί το Working For The Knife, από το έκτο album της, Laurel Hell.

Το The Land Is Inhospitable and So Are We της Mitski είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2023

Ο κεντρικός άξονας του The Land Is Inhospitable and So Are We είναι ο έρωτας. Όπως έχει αναφέρει και η ίδια για το album «είναι ο πιο αμερικανικός δίσκος που έχω κυκλοφορήσει». H δισκογραφία της Mitski στην πλειοψηφία της μιλούσε για τον έρωτα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως καταπιανόταν μόνο με αυτό το ζήτημα. Έχει μιλήσει για την κατάθλιψη (Α Burning Hill). Για το άγχος που βιώνει κανείς στο μεταβατικό στάδιο της ενηλικίωσης μετά το πέρας των σχολικών χρόνων (Class of 2013). Και προφανώς για το δίπολο καλού και κακού – ζωής και θανάτου, το οποίο βλέπουμε από την αρχή του κιόλας στον νέο της δίσκο.

Η Mitski γενικά είναι μία καλλιτέχνις που η ιδιωτικότητα αποτελεί χαρακτηριστικό της. Δεν τα πάει καθόλου καλά με το κομμάτι της φήμης, δεν την διαχειρίζεται εύκολα

Tο εναρκτήριο λάκτισμα λοιπόν γίνεται με το Bug Like An Angel. Σ’ αυτό το κομμάτι, η Mitski μιλά για το πώς ακροβατεί ανάμεσα στον Θεό και τον Διάβολο. Αναφέρεται στον δαίμονα του αλκοόλ και πώς ο εθισμός καταλήγει τόσο οικείος με τον καιρό.

As I got older//I learned Im a drinker//Sometimes a drink feels like family

Κάνει λόγο για τις υποσχέσεις που κανείς δεν τηρεί ή δεν μπορεί να τηρήσει, κοιτώντας τον εαυτό της μέσα από αυτή τη συνθήκη.

Did you go and make promises you cant keep?//Well, when you break them//They break you right back//Amateur mistake

Το κλείσιμο αναφέρεται στο δίπολο καλού και κακού, στον Θεό και τον Διάβολο. Περιγράφει αρκετά ποιητικά τον τρόπο που βγάζει από μέσα της τον πόνο και υπόσχεται πως δε θα ξανακάνει τα ίδια λάθη. Ακόμα και αν ξέρει πως θα καταλήξει ξανά έτσι.

When I’m bent over//Wishinit was over//Makinall variety of vows Ill never keep

Το δεύτερο κομμάτι είναι το Buffalo Replaced. Εδώ η Mitski παρομοιάζει τον εαυτό της με βουβάλι, συμβολίζοντας την άτακτο φυγή. Ενώ βρίσκεται στη φύση, ένα τρένο περνά από την ύπαιθρο τακτικά, υποδηλώνοντας τους πειρασμούς της πόλης. Θα μπορούσε να μιλά για το γεγονός πως προτιμά την ιδιωτικότητα και προτιμά να απομονώνεται, αλλά η ζωή της και η φήμη της δεν το επιτρέπουν.

I have a hope and though she’s blind with no name//She shits where she’s supposed to, feeds herself while I’m away//Sometimes I think it would be easier without her//But I know nothing can hurt me when I see her sleepin’ face

Περιγράφει αρκετά ποιητικά τον τρόπο που βγάζει από μέσα της όλον τον πόνο και υπόσχεται πως δεν θα ξανακάνει τα ίδια λάθη

Προχωρώντας στο Heaven, το δεύτερο single της Mitski, βλέπουμε ένα μοτίβο σχετικό με τις πολυφωνίες και την εξαιρετική ενορχήστρωση. Κάνει λόγο για μία σχέση που αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Ωστόσο, παρά τον έντονο πόνο που βιώνει, η αγάπη της παραμένει αγνή και μεγάλη για τον σύντροφό της. Τον συναντά και τον σκέφτεται ακόμα και σε μικρά πράγματα.

[…] Thinkin’ of you […]As I sip on the rest of the coffee you left//A kiss left of you

Το I Dont Like My Mind μιλά για τα άτομα τα οποία παλεύουν με τον εαυτό τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν τη μοναξιά, ακόμα κι αν τη χρειάζονται. Είναι εξαιρετικά δύσκολη η αίσθηση του να μένεις μόνος με τα συναισθήματά σου, χωρίς να σου αποσπά κάτι την προσοχή. Η Mitski αναφέρει τη δυσφορία των σκέψεων που τη βασανίζουν και την πληγώνουν.

I don’t like my mind, I don’t like being left alone in a room // […] And it may be a few years, but you can bet it’s there, waiting still//For me to be left alone in a room full of things that I’ve done

Αν η φράση «Πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο» ήταν τραγούδι, αυτό θα ήταν το The Deal. Αυτό γίνεται κατανοητό από τον πρώτο κιόλας στίχο (There’s a deal you can make on a midnight walk alone). Ο λόγος που μπαίνει σ’ αυτές τις σκέψεις είναι επειδή η ψυχή της ταλαιπωρείται και τη βαραίνει. Θέλει απλά να βγάλει τον πόνο και να απαλλαγεί από αυτόν.

I want someone to take this soul//I can’t bear to keep it//I’d give it just to give

Το I Don’t Like My Mind μιλά για τα άτομα τα οποία παλεύουν με τον εαυτό τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν την μοναξιά, ακόμα κι αν την χρειάζονται

Το When Memories Snow αποτυπώνει το πόσο χειμαρρώδη και ανεξέλεγκτα μπορεί να γίνουν τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις – τόσο όσο ο καιρός τον χειμώνα. Αναφέρεται στο χιόνι που λιώνει, γίνεται νερό και πλημμυρίζει, τονίζοντας όλα όσα την πνίγουν – τραυματικά γεγονότα και μη.

And when memories melt//I hear them in the drainpipe//Drippinthrough the downspout//As I lie awake in the dark

My Love Mine All Mine. Η Mitski μιλά στη Σελήνη. Υπήρξε πριν αυτή γεννηθεί. Υπάρχει όσο βρίσκεται εν ζωή και την ικετεύει να συνεχίσει να υπάρχει ακόμα κι όταν φύγει από αυτήν. Για να φωτίζει και να δίνει ζωή σε όποιον το έχει ανάγκη.

Moon, a hole of light//Through the big top tent up high//Here before and after me

Διακρίνεται μεν μία απλότητα στους στίχους, ωστόσο, αποτελεί ένα από τα πιο ευχάριστα κομμάτια της. Συγκεκριμένα αναφέρει πως νιώθει ζεστασιά στην καρδιά της και αντιλαμβάνεται την αξία της. Στοιχείο αρκετά αντικρουόμενο με τον υπόλοιπο δίσκο της Mitski.

Showed me what my heart was worth

Επιστρέφουμε στη θεματική της μοναξιάς, με το The Frost. Εδώ υπάρχει το μοτίβο της μοναξιάς που πια είναι μονόδρομος και όχι εναλλακτική, καθώς όλοι έχουν προχωρήσει τη ζωή τους, πέραν της ίδιας. Μιλά για το πόσο άσχημο είναι να μην έχει φίλους στη ζωή της και να μην υπάρχει κανένας να μοιραστεί τα προβλήματα, τις χαρές και τις στενοχώριες της. Καταλήγει να πέφτει, να απελπίζεται και να κλείνεται στον εαυτό της.

You’re my best friend//Now I’ve no one to tell//How I lost my best friend

Διακρίνεται μεν μία απλότητα στους στίχους, ωστόσο, αποτελεί ένα από τα πιο ευχάριστα κομμάτια της

To πιο ερωτικό, με μια νεανική χροιά, κομμάτι του δίσκου είναι το Star. Ρωτά τον αγαπημένο της αν θυμάται την πρώτη τους γνωριμία και περιγράφει τη σταδιακή εξέλιξη της σχέσης τους – έντονος ενθουσιασμός, έρωτας, αληθινή αγάπη. Επίσης, οι ερωτευμένοι τείνουν να αφήνουν τον εαυτό τους πίσω πριν γνωρίσουν τον αγαπημένο τους. Όταν εν τέλει μπαίνουν σ’ αυτόν τον κύκλο, τον φροντίζουν παραπάνω, γιατί πιστεύουν πως έχει αξία για τον άλλο.

You know I’d always been alone//’Til you taught me//To live for somebody

To Im Your Man μιλά από την οπτική γωνία του ερωτευμένου που μετάνιωσε γιατί δεν έδωσε την απαιτούμενη αξία στον άνθρωπό του, ενώ θα μπορούσε. Με λίγα λόγια, τον θεωρούσε δεδομένο. Η Mitski τονίζει το πόσο έντονη ήταν η σχέση αυτή, πόση εμπιστοσύνη υπήρχε και πόσο εύκολα κλονίστηκε. Μάλιστα αυτήν την εμπιστοσύνη την παρομοιάζει με θρησκεία.

You believe me like a God//I destroy you like I am

Το τελευταίο κομμάτι του album, I Love Me After You, μιλά για μία σχέση η οποία έληξε. Μετά από αρκετό πόνο και όλα όσα έδωσε, κατάφερε να αγαπήσει τον εαυτό της. Ίσως, το ιδανικότερο κλείσιμο, μετά από τόσο έντονα συναισθήματα. Σε αυτό το κομμάτι γίνεται callback στο My Love Mine All Mine, αναδεικνύοντας την εξέλιξή της και πως βγήκε μέσα από αυτή τη συνθήκη.

Streets are mine, the night is mine//All my own

Στο I'm Your Man. η Mitski τονίζει το πόσο έντονη ήταν η σχέση αυτή, πόση εμπιστοσύνη υπήρχε και πόσο εύκολα κατάφερε να κλονιστεί

Θεωρώ πως το The Land Is Inhospitable and So Are We συγκαταλέγεται στους καλύτερους δίσκους για αυτό το έτος. Αναμφίβολα η Mitski είναι μία από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες εκπροσώπους της Indie Rock σκηνής. Οι θεματικές που αναπτύσσονται στον δίσκο αγγίζουν τον ακροατή, τόσο για την απλότητα όσο και για την αυθεντικότητα που εκπέμπει η Mitski.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Mitski

Album: The Land Is Inhospitable and So Are We

Label: Dead Oceans

Release Date: 15/09/2023

Genre: Indie Rock, Orchestral

1. Bug Like an Angel

2. Buffalo Replaced

3. Heaven

4. I Don’t Like My Mind

5. The Deal

6. When Memories Snow

7. My Love Mine All Mine

8. The Frost

9. Star

10. I’m Your Man

11. I Love Me After You

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.0
Score

Final Verdict

Αναμφίβολα η Mitski είναι μία από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες εκπροσώπους της Indie Rock σκηνής και το The Land Is Inhospitable and So Are We είναι μία τρανή απόδειξη