Μετά από ένα διάστημα οχτώ ετών από την κυκλοφορία του τελευταίου τους δίσκου, οι Modern Εnglish σπάνε τη δημιουργική τους αποχή στα τελειώματα του Φλεβάρη, με το ένατο άλμπουμ τους, το “1 2 3 4”. Οι Βρετανοί στη νέα τους δουλειά δείχνουν μία διάθεση για πειραματισμό, χωρίς όμως, η μουσική τους να χάνει τον χαρακτηριστικό της ήχο.

Η μπάντα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει πως δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες της και δεν ντρέπεται να σχολιάσει μέσα από τα τραγούδια της την κατάσταση της σύγχρονης εποχής. Με την κλασσική λοιπόν post-punk/new wave οπτική που τους διακατέχει, οι Modern English μιλάνε για πολιτική, την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση αλλά και για προσωπικές ανησυχίες των μελών της.

Με σχεδόν 40 χρόνια στην πλάτη τους, μετά από αμέτρητες συναυλίες και χιλιόμετρα σε περιοδείες, τα μέλη θίγουν το γεγονός ότι μεγαλώνουν και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κρυφτεί. Ας δούμε όμως, λίγο πιο αναλυτικά το “1 2 3 4”. Πρώτο στην tracklist βρίσκεται το “Long in the Τooth”. Το κομμάτι έχει έναν ‘80s punk αέρα και αποτελεί ένα δυναμικό ξεκίνημα για τον δίσκο.

Συνεχίζουμε με το “Not my Leader”, ένα ίσως από τα πιο πιασάρικα κομμάτια του άλμπουμ. Mια κραυγή αγανάκτησης και ανυπακοής προς κάθε ανίκανο ηγέτη. Ακολοθυθεί το “Not Fake” που μοιάζει σαν να ξεπρόβαλλε από την αυγή του 2000. Ο έντονός pop rock χαρκατήρας του θα ταιριάζε πολύ στα κομμάτια που είχαν στα πρώτα τους βήματα οι Muse. Επόμενο το “Exploding” όπου αλλάζει τελείως ύφος και πραγματευόμενο την ιδέα του θανάτου, έρχεται να δώσει μία πιο σκοτεινή και μελαγχολική πινελιά στο “1 2 3 4”.

Σίγουρα στο “1 2 3 4” οι Modern English έχουν κάποιες καλές στιγμές, ωστόσο δεν είναι ακρετές για να σε κάνουν επιστρέψεις

Στη μέση του δίσκου εδρεύει το “Plastic” με ένα ύφος και μία επιθετικότητα ‘90s, τονίζει την έντονη ύπαρξη του πλαστικού στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, από απλά αντικείμενα μέχρι και το φαγητό του. Ωστόσο η θεματική του είναι πιο βαθειά, αφού αναφέρεται και στην περιβαλλοντική ρύπανση, την ύπαρξη πλαστικού στην θάλασσα, στα δάση και γενικότερα στην φύση. Και μετά από αυτό το σχόλιο ακολουθεί το “Crαzy Lovers”. Ένα χαρωπό τραγούδι που μιλάει για τον έρωτα, ωστόσο, κατ’ εμέ, η τοποθέτησή του σε αυτό το σημείο του δίσκου, σε συνδυασμό με την παιδικότητα και τη χαρούμενη χροιά του ήχου, αποδυναμώνουν τα μηνύματα των προηγούμενων κομματιών.

Modern English, 1 2 3 4, band photo

Στο ίδιο ύφος κινούνται οι Modern English και στο “I Know Your Soul” που έπεται. Με θεματολογία και αυτό τον έρωτα, δίνει την αίσθηση ότι αυτή η δυάδα κομματιών ήταν εμβόλιμη είτε για να ελαφρύνει λίγο τη θεματολογία του δίσκου, είτε απλά για να τον μεγαλώσει σε διάρκεια. Και αυτό το λέω διότι στο 8ο κομμάτι του “1 2 3 4”, το “Genius”, μπαίνουμε στο τελευταίο μέρος του δίσκου που επανέρχεται αυτός ο post ήχος που χαρακτηρίζει τους Modern English.

Προτελευταίο κομμάτι το “Out to Lunch” που κλιμακώνει τα new wave στοιχεία της μπάντας και καταφέρνει κάπως να μας ξανακερδίσει. Η αυλαία πέφτει με το “Voices”, το αναμφίβολα καλύτερο κομμάτι του δίσκου. Πολύ ατμοσφαιρικό και ταυτόχρονα μελωδικό σε κάνει να μην θες να τελειώσει. Είναι κρίμα που αυτό το κομμάτι το άφησαν για το τέλος. Μπορεί να αποτελεί το ιδανικό τελείωμα για τον συγκεκριμένο δίσκο αλλά εγώ δεν νομίζω να είχα φτάσει να το ακούσω αν δεν έπρεπε να γράψω αυτό το review.

1 2 3 4 - Tracklist

1. Long in the Tooth

2. Not My Leader

3. Not Fake

4. Exploding

5. Plastic

6. Crazy Lovers

7. I Know Your Soul

8. Genius

9. Out to Lunch

10. Voices

11. Crαzy Lovers

12. Long In the Tooth

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Modern English

Album: 1 2 3 4

Label: Limp Records

Release Date: 23/02/2024

Genre: New Wave

Producer: Mario J. McNulty

Modern English: Robbie Grey (Φωνή), Gabriel Sullivan (Κιθάρα), Richard Chandler (Τύμπανα), Michael Conroy (Μπάσο), Gary McDowell (Κιθάρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

6.5
Score


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 692

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 716

Final Verdict

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν σήμεια που έχουν ενδιαφέρον, ωστόσο σε καμία περίπτωση το “1 2 3 4” δεν εντυπωσιάζει και δεν έχει αυτό το κάτι που θα σε κάνει να επιστρέψεις και να τον ξανακούσεις.