Δεν ξέρω αν κυνηγώ τα υπαρξιακά ερωτήματα ή αν αυτά με κυνηγούν. Μέχρι να το διευκρινίσω ωστόσο, θα μιλήσουμε για τον ολοκαίνουριο δίσκο του indie συγκροτήματος Mother Mother με τίτλο “Grief Chapter”, λαϊκιστί Ζωή σε λόγου μας. Και ξέρω ότι ο τίτλος φαντάζει καταθλιπτικός και βαρύς, όμως όσοι γνωρίζουν τους Mother Mother ξέρουν ότι οποιοδήποτε μήνυμα και αν έχουν την όρεξη να περάσουν, θα το κάνουν με έναν εύθυμο, μουσικό τρόπο, και εν τέλει φίλοι μου θα βρείτε τον εαυτό σας να χορεύει ασυναίσθητα.

Το Grief Chapter αποτελεί τον 9ο (!) δίσκο των Καναδών, οι οποίοι φαίνεται να έρχονται με φόρα έπειτα από την έκπληξη που τους έκρυβε ο αλγόριθμος του TikTok. Nα γίνει δηλαδή viral το κομμάτι τους “Hayloft” από τον μακρινό (μα αλησμόνητο) δίσκο “O My Heart” (2008). Όπως περιγράφει ο εμπνευστής του συγκροτήματος, συνθέτης και τραγουδιστής, Ryan Guldemond, το “Grief Chapter” μπορεί να πραγματεύεται τον «Θάνατο σε όλες τις μορφές του», ουσιαστικά όμως μιλάει για τη Ζωή. Για το πόσο πολύτιμη είναι και το νόημα που πρέπει να της δίνουμε.

Στιχουργικά οι Mother Mother για μια ακόμη φορά ξεχωρίζουν. Κάθε κομμάτι είναι μια υπαρξιακή κρίση, ένα ερωτηματικό όχι μόνο για το “μετά θάνατον”, αλλά κυρίως για το πώς εγκλωβιζόμαστε σε λαβύρινθους εσωστρέφειας και ανασφάλειας στο “ζην”. Ζώντας πλέον σε έναν εικονικό κόσμο, έχοντας εντάξει την καθημερινότητα μας σε tabs και apps, σε καινούργια “πρέπει” και “φαίνεσθαι”, έχουμε χάσει το νόημα, είμαστε δειλοί και φοβόμαστε. Δε φοβόμαστε πάντα τον θάνατο. Θα έλεγα ότι κυρίως φοβόμαστε να ζήσουμε. Και αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγει το συγκρότημα στο νέο του δίσκο.

O χρόνος στο νέο album των Mother Mother δεν κυλάει πάντα ομαλά, ειδικά στη μέση του

Μουσικά θα έλεγα ότι είναι αρκετά πιο φρέσκος δίσκος από τις τελευταίες δουλειές τους, σίγουρα όχι στο επίπεδο των πρώτων δίσκων που αγαπήσαμε. Από την άλλη αυτό δεν έχει και πολλή σημασία, καθώς εκτιμούμε μουσικούς που συνεχίζουν να δημιουργούν, χωρίς να περιορίζονται από φόρμες και peaks.

Με διάρκεια 40 λεπτά και 12 τραγούδια, έχω να πω πώς ο χρόνος δεν κυλάει πάντα ομαλά, ειδικά στο μέσον του album. Ίσως, επειδή γενικά προσπαθούν να αγγίξουν διάφορες πτυχές της ίδιας φόρμας, ίσως γιατί άλλα κομμάτια ξεχωρίζουν πιο εύκολα. Πάντως, σπάνια skipαρω δίσκο, γιατί θεωρώ ότι διηγείται ένα ολόκληρο έργο και είναι άδικο να ακούγεται αποσπασματικά. Ωστόσο, εδώ μου ήταν περισσότερο δύσκολο να ακολουθήσω τη μουσική, σε σύγκριση με το στίχο.

Mother Mother Grief Chapter band photo

Κομμάτια όπως το εναρκτήριο “Nobody Escapes”, το αερικό “Goddamn Staying Power”και το κλείσιμο με “End of Me” και “Grief Chapter” δίνουν δυναμική και συνέχεια στο δίσκο, με ποικίλα μορφολογικά στοιχεία, όπως μας συνηθίζουν οι Mother Mother. Εάν δεν υπήρχε η ενδιάμεση “κοιλιά” περίπου 4 κομματιών, πιστεύω ότι θα μιλούσαμε σε διαφορετική βάση.

Το "Grief Chapter" δίνει και ευφορία, δίνει και κατάθλιψη, είναι και βουνό και θάλασσα

Προσωπικά top track θεωρώ το “The Matrix”, ίσως γιατί μου θυμίζει και κλασσικά κομμάτια του συγκροτήματος, ίσως επειδή μου θυμίζει τον Keanu Revees (τι να κάνουμε;). Γενικά, τα φωνητικά των Καναδών είναι ιδιαίτερα, έχουν ένα mocking στοιχείο, ενώ συχνά βιώνουν rock στιγμές με riffs. Και ακριβώς μέσα σε αυτές τις αντιθέσεις έχουν χτίσει την ταυτότητα τους, η οποία συνεχίζει να συναρπάζει.

Κλείνοντας, ο δίσκος δίνει και ευφορία, δίνει και κατάθλιψη, είναι και βουνό και θάλασσα. Σε τελική ανάλυση, η mini ματαιοδοξία έρχεται σε αντίθεση με την οργή και την αφύπνιση.

Ακόμα και εάν δε συμφωνούμε πάντα για το αν αξίζει να θρηνούμε τον θάνατο ή αν υπάρχει κάτι πέρα από αυτόν, νομίζω ότι συμφωνούμε ότι πολλές φορές καταλήγουμε να θρηνούμε τη ζωή και να κλείνουμε τα μάτια μας φοβισμένα στο φως της και την ομορφιά της.

Goddamn staying power

There’s always a tear right behind my laughter.

Happy and sad

I’m so happy and sad always

Chapter Grief - Tracklist

1. Nobody Escapes

2. To My Heart

3. Explode!

4. Head Shrink

5. Days

6. Forever

7. Normalize

8. Goddamn Staying Power

9. The Matrix

10. God’s Plan

11. End of Me

12. Grief Chapter

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Mother Mother

Album: Grief Chapter

Label: Warner

Release Date: 16/02/2024

Genre: Indie Rock

Producer: Jason Van Poederooyen

Mother Mother: Molly Guldemond (Φωνή, synthesizer), Ryan Guldemond (Φωνή, κιθάρα), Jasmin Parkin (Πλήκτρα), Ali Siadat (Τύμπανα), Mike Young (Μπάσο)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.5
Score


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 692

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/depart.gr/public_html/wp-content/themes/gillion/inc/helpers_blog.php on line 716

Final Verdict

Ο δίσκος δίνει και ευφορία, δίνει και κατάθλιψη, είναι και βουνό και θάλασσα. Σε τελική ανάλυση, η mini ματαιοδοξία έρχεται σε αντίθεση με την οργή και την αφύπνιση.