Φαντασμα-γορική η τελευταία δουλειά από τους Αμερικάνους που δημιουργούν ένα μοναδικό blend μεταξύ doomsludgepost metal και shoegaze. Οι Mountaineer συνέχισαν να βελτιώνονται και να εξελίσσουν τον ήχο τους. Aποτέλεσμα, το “Giving Up The Ghost“, ένα άλμπουμ με αναζωογονητικό ήχο. Ένας δίσκος που ταιριάζει απόλυτα με την υπόλοιπη δισκογραφία τους.

Μιλάμε για μεράκι οι τύποι. “Τι εννοείς;” ακούω να με ρωτάτε. Εννοώ οτί αυτό που μου τράβηξε την προσοχή όταν κοιτούσα τη λίστα των κομματιών ήταν οι τίτλοι του intro και του outroΤο outro ονομάζεται Giving Up και το intro The GhostΜε λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι το άλμπουμ έχει κυκλικό χαρακτήρα. Και ακούγοντας το άλμπουμ μερικές φορές, φάνηκε ότι δομικά μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και ως παλινδρομικό.

Πάντως ακουστικά θα έλεγα ότι είναι πολύ κοντά σε μια μπάντα όπου την ανακάλυψα μέσα στις αρχές του 2022. Αναφέρομαι για τους SOM και το εξαιρετικό άλμπουμ “The Shape Of Everything”. Στο θέμα μας λοιπόν, το “Giving Up The Ghost” αποτελείται από επτά κομμάτια, από τα οποία τα τρία πρώτα δημιουργούν ένταση και ενέργεια μέχρι και το τέταρτο κομμάτι. Μετά από αυτό, κάθε κομμάτι γίνεται σταδιακά πιο αρμονικό και ήσυχο, μέχρι το ακουστικό outro. Σχολικό έτος 2022 – εάν συνδέσουμε την εισαγωγή με το Outro θα υπάρχει μια τέλεια μελωδική επανάληψη. Με αυτόν τον τρόπο οι Μountaineer μας οδηγούν σε ένα κύμα έντασης και απελευθέρωσης.

Στο "Giving Up The Ghost" οι Mountaineer εναλλάσσονται με έναν μοναδικό τρόπο μεταξύ shoegaze και doom

Η εισαγωγή είναι ένα σύντομο ambient κομμάτι, που ήδη δίνει μια πρόγευση για την ατμόσφαιρα του υπόλοιπου δίσκου. Στο “Blot Out the Sun“, η καθαρή εισαγωγή της κιθάρας σε ξεναγεί στο περιβάλλον του άλμπουμ (είναι ώρα να ανέβουμε αυτό το βουνό), και μαζί με τα καθαρά φωνητικά, ο ακροατής παρασύρεται στο μουσικό χάος τους. Μετά από λίγο, μας δείχνουν το the dark side of the sound. Τα φωνητικά, τα οποία εναλλάσσονται μεταξύ growl και καθαρών μελωδιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Tο Giving Up the Ghost των Mountaineer είναι ένας ακόμη εντυπωσιακός δίσκος στη στιβαρή δισκογραφία των δικών μας ορειβατών | Mountaineer: Giving Up The Ghost | Album Review

Tα peaceful  interludes, στα οποία οι μελωδίες της κιθάρας θυμίζουν μερικές φορές τους Pink Floyd, εναλλάσσονται με έναν μοναδικό συνδυασμό shoegaze και doom, που δίνουν στο συγκρότημα τον familiar ήχο τους. “Bed of Flowers” και 3η κομματάρα του άλμπουμ ανοίγει απαλά αλλά γρήγορα δίνει τη θέση του σε μια μελωδία σχεδόν σαν grunge που για κάποιο λόγο μου θυμίζει ένα πιο αργό τραγούδι των Soundgarden ή ίσως και My Bloody Valentine, μέχρι να ακουστούν τα πρώτα φωνητικά. 

Μια YOB-ιλα έρχεται να μας ταρακουνήσει τα νερά με το 4ο τραγούδι τους, “Touch of GlassΥπάρχει μια σύντομη εισαγωγή, την οποία ακολουθεί γρήγορα το ενεργητικό doom metal. H αγωνία στα φωνητικά καθώς και στα riff της κιθάρας είναι το χαρακτηριστικό του κομματιού.

Ναι λοιπόν ακροατήριο μου, οι Mountaineer έχουν cop-ιαρει και από Amenra και άπο Cult of Luna

Το single, “When the Soul Sleeps“, είναι TO τέλειο κομμάτι που περιλαμβάνει όλα όσα έχει να κάνει με το “Giving Up The Ghost” μουσικά. Η ονειρική ενορχήστρωση είναι βέβαιο ότι θα δελεάσει τα αυτιά σας και θα σας οδηγήσει κάπου που ποτέ δεν είχατε σκεφτεί ότι η μουσική θα μπορούσε να ενώσει όλα αυτά τα genres και να ταιριάξουν αρμονικά. Α, και να μην το ξεχάσω! Δώστε βάση στον ρυθμό του ρεφρεν, θα σας θυμίσει σίγουρα το Razoreater από τους Αmenra.

Twin Flame“, το πιο αργό και καταθλιπτικό κομμάτι τουςμε τον στίχο : “With death comes rebirth, with birth comes death, on a trip to the end welcome your last breath.”. Tο κομμάτι που σε βάζει αργά στα πούπουλα του Outro και σε σβίνει μέχρι να πατήσεις το repeat και να ξεκινήσεις στην ίδια μελωδία του intro.

Συμπερασματικά, το “Giving Up the Ghost” είναι ένας ακόμη εντυπωσιακός δίσκος στη στιβαρή δισκογραφία των δικών μας “ορειβατών”. Ο αναζωογονητικός συνδυασμός μουσικών ειδών, που έχει ως αποτέλεσμα αυτό το αριστούργημα  θα μπορούσε να ονομαστεί και αλλιώς «doomgaze». Ισορροπούν εύστοχα ανάμεσα σε σκληρά περάσματα και καθαρά αρμονικά, και δημιουργούν αναγνωρίσιμες και σαγηνευτικές μελωδίες.

Υ.Γ.: Δώστε λίγο αξία στην μπάντα και στο Giving Up the Ghost , 32 λεπτά homework για τα αυτιά μας είναι και θα δείτε στο τέλος δεν θα καταλάβετε ότι μπήκε πάλι από την αρχή.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Mountaineer

Album: Giving Up the Ghost

Label: Lifeforce Records

Release Date: 25/02/2022

Genre: Post Metal, Doom Metal, Shoegaze

1. The Ghost

2. Blot Out the Sun

3. Bed of Flowers

4. Touch of Glass

5. When the Soul Sleeps

6. Twin Flames

7. Giving Up

Producer: Ben Hirschfield

Mountaineer: Miguel Meza (Φωνή), Clayton Bartholomew (Κιθάρα, Πλήκτρα), Forrest Harvey (Κιθάρα), Isaac Rigler (Κιθάρα), Dillon Variz (Μπάσο),  Patrick Spain (Τύμπανα, Πλήκτρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Το "Giving Up the Ghost" είναι ένας ακόμη εντυπωσιακός δίσκος στη στιβαρή δισκογραφία των Mountaineer. Ο αναζωογονητικός συνδυασμός μουσικών ειδών, έχει ως αποτέλεσμα αυτό το αριστούργημα θα μπορούσε να ονομαστεί και αλλιώς «doomgaze».