Mulligan σημαίνει δεύτερη ευκαιρία ώστε να γίνει κάτι σωστά. Το Mulligan είναι η πολλοστή ευκαιρία για να φτιάξει το Netflix ένα animated sit-com που θα μείνει. Παρά την παροιμιώδη αυτοπεποίθηση με την οποία θέτουν το cliffhanger στο τέλος της σεζόν, μου φαίνεται πως απέτυχαν πάλι.

Mulligan | Eνα τυπικo animated sit-com

Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που καθορίζουν τα animated sit-com. Καταρχάς, οι κανόνες του sit-com. Χιουμοριστικά ευτράπελα που εμπλέκουν όλο το cast αλλά παρά τις δυσκολίες, στο τέλος του επεισοδίου όλα είναι πίσω στη θέση τους. Μέσα από αυτά σχηματίζεται ένα χαλαρό arc πλοκής και χαρακτήρων για το φινάλε της σαιζόν. Στα αμερικάνικα animated sit-coms που πέτυχαν, συναντάμε πάλι κάποια κοινά στοιχεία.

Το πολιτικό σχόλιο. Το όχι και τόσο πολιτικά ορθό χιούμορ. Έναν παράγοντα φαντασίας, ένα μη-ρεαλιστικό στοιχείο. Χαρακτήρες-καρικατούρες που τελικά κρύβουν μεγάλη καρδιά. Εν τέλει, ένα animated sit-com θέλει και δράση και συγκίνηση αλλά βασικά θέλει γέλιο. Ενώ το σχεδιάγραμμα ακολουθείται στο Mulligan, η εκτέλεση του θεωρώ πως απέτυχε.

Ενώ το Mulligan ακολουθεί τη συνταγή της επιτυχίας, αποτυγχάνει στην εκτέλεσή της

Όταν εξωγήινοι εισβάλουν στη Γη, θα εξουδετερωθούν α λα Death Star από τη χειροβομβίδα του χαζούλη Matty Mulligan (Nat Faxon) με την όμορφη Lucy (Chrissy Teigen) στο πλευρό του. Μαζί θα αναδειχθούν στους ηρώες των λιγοστών επιζήσαντων που παραμένουν στην Washington και καλούνται να ξαναφτιάξουν την ανθρωπότητα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον γερουσιαστή LaMarr (Dana Carvey) να κάνει τον Matty πρόεδρο των ΗΠΑ. Σκοπός του, να τον έχει του χεριού του.

Δημιουργείται ένα επιτελείο γύρω του με σημαντικότερα μέλη την κυβερνητική επιστήμονα Dr. Braun (Tina Fey) και τον θεωρητικό Simon Proleau (Sam Richardson). Από κοντά και ο Βρετανός Jeremy (Daniel Radcliffe) ο οποίος σύντομα θα γίνει βασιλιάς της χώρας του ως ο τελευταίος επιζών της. Το βασικό καστ συμπληρώνουν ο αιχμάλωτος αρχηγός των εξωγήινων, ένα στρατιωτικό ρομπότ που έχει flashback από την προηγούμενη ζωή του κι ένα πιτσιρίκι που προσποιείται έναν νεκρό στρατηγό.

Mulligan | Οι καρικατουρες της επομενης μερας

Από το πρώτο επεισόδιο τίθενται τα όρια και οι ρόλοι που θα ακολουθήσουν ως καρικατούρες. Ενώ δεν είναι πρόβλημα που δεν ξεστρατίζουν από αυτούς, θα έπρεπε τουλάχιστον να εξελιχθούν λίγο. Η μόνη εξέλιξη που παίρνουμε σε εφτά επεισόδια, είναι η προφανής, ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Στα sit-com η μαγεία των χαρακτήρων είναι και στη μονή τους διάσταση, σ’ αυτό που περιμένουμε από τον καθένα. Η κορύφωση όμως έρχεται πάντα όταν ανατρέπονται αυτές οι προσδοκίες. Εκεί θα πατήσει η ταύτιση και η συγκίνηση που ανέφερα πριν. Τελικά περνάμε όλη τη σαιζόν έχοντας ως ανταμοιβή αυτό που ξέραμε ότι θα γίνει επειδή λεγόταν από το πρώτο επεισόδιο.

Mulligan | Προβληματα στην πλοκη

Αναφορικά με την δράση και την πλοκή, ενώ έχουμε σαφώς ένα ενδιαφέρον concept, μπορώ να πω ότι υπάρχουν κι εδώ αρκετά λάθη. Υπάρχει μια λογική σχετικά με τα προβήματα και τις περιπέτειες που εμφανίζονται με βάση το τι θα συνέβαινε σε έναν μετά-αποκαλυπτικό κόσμο. Το θέμα είναι πως η λογική του sit-com δεν ταιριάζει πολύ με αυτά. Κάποιες ιστορίες, έπρεπε να κρατήσουν παραπάνω. Θα ήταν και ένας τρόπος για να προχωράνε οι χαρακτήρες, αντί να επιστρέφουν πάντα στις θέσεις τους.

 

Στη συνέχεια, γίνονται βεβιασμένες αλλαγές ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον μας και σε αρκετά σημεία νιώθουμε ότι έχουμε τρία επεισόδια σε ένα. Πιθανότατα να μην υπήρχε παραγωγή για πάνω από εφτά επεισόδια αλλά έπρεπε και το σενάριο να προσαρμοστεί σε αυτό. Τα cliffhangers στο φινάλε βάζουν κάτω από το χαλάκι ό,τι δεν προχώρησε και θέτουν τις βάσεις για νέα ευτράπελα.

Το Mulligan έχει εμφανή προβλήματα πλοκής, παρά το ενδιαφέρον concept του

Όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία βέβαια, αν η σειρά έβγαζε γέλιο. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πάλι, ακολουθείται η συνταγή των animated sit-coms. Οι πηγές γέλιου προσπαθούν να είναι οι αναφορές, τα τραγούδια. Η εξωφρενικότητα των δρώμενων, οι ατάκες κι οι πράξεις που δεν θα γίνονταν σε ένα ρεαλιστικό setting. Οι αναφορές πηγαίνουν σε ένα ευρύ φάσμα ποπ κουλτούρας των τελευταίων σαράντα χρόνων. Μου φάνηκε πάντως ότι αρκετές από αυτές ήταν τετριμμένες και πλέον αδιάφορες όπως το Home Alone ή το Hitch.

Το Mulligan, δυστυχώς για το εξαιρετικό cast του, δύσκολα θα ανανεωθεί από το Netflix
Το Mulligan, δυστυχώς για το εξαιρετικό cast του, δύσκολα θα ανανεωθεί από το Netflix

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αναφορές στην πολιτική ιστορία και σύστημα της Αμερικής που πιθανότατα δεν θα πούνε κάτι στο νεότερο ή στο ξένο κοινό. Η σειρά προσδοκά ως κοινό τους Αμερικάνους millennials, αυτούς δηλαδή που μεγάλωσαν με τις καλύτερες σειρές του είδους.

Mulligan | Τεμπελικα τραγουδια, προβλεψιμα αστεια

Κάποια τραγούδια ήταν ευφάνταστα και πετυχημένα αλλά τα μισά ήταν ειρωνικά χάλια. Επίτηδες κακώς κατασκευασμένα ώστε να βγει από εκεί το γέλιο. Σε έναν τόσο μικρό αριθμό επεισοδίων, αυτό μου φάνηκε απλά τεμπέλικο. Τα δρώμενα είναι αρκετά πρωτότυπα όμως ένιωσα πως τέθηκαν πρώτα τα μεγάλα σημεία τους και η γραφή χάθηκε στα ενδιάμεσα βήματα. Όσο για το πως φέρονται μεγάλοι και μικροί χαρακτήρες, απλά καταντάει προβλέψιμο. Περισσότερο έβλεπα το κακό αστείο που θα έρθει παρά γέλασα με κάτι σε όλη τη διάρκεια της σαιζόν.

Τέλος, το σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό κομμάτι της σειράς υπάρχει επειδή πρέπει, χωρίς να έχει κάτι καινούργιο να πει. Οι αναφορές στην πολιτική ορθότητα λέγονται εντελώς κυριολεκτικά όπως «δεν μπορείς να μιλάς έτσι πλέον», πράγα που με έκανε να νιώσω ότι απλά τσέκαραν άλλο ένα κουτάκι κατασκευαστικά.

Mulligan | Ενα αξιοπρεπες καστ για μια απογοητευτικη οψη

Αυτό που πραγματικά μπορώ να πω πως έγινε σωστά σε αυτή την σειρά, ήταν οι ερμηνείες του cast. Ξεχωριστές φωνές, αρκούντως αλλαγμένες από τις κανονικές των ηθοποιών σε περιπτώσεις. Ταίριαζαν στους χαρακτήρες με υπερβολικό τρόπο, αλίμονο όμως, δεν αμφισβήτησε ποτέ κανείς ότι έχουμε ένα ταλαντούχο καστ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κατασκευή, παρόλα αυτά, είναι το σχέδιο. Δεν έχει τίποτα για να ξεχωρίσει. Πατάει πιο πολύ στο ρεαλισμό παρά στην καρτούν διάσταση.

Όλες οι καλύτερες σειρές που προανέφερα, αν μη τι άλλο, ξεχωρίζουν αμέσως από την οπτική τους ταυτότητα. Σε αυτό το κομμάτι του Mulligan φαίνεται πως έπεσε η λιγότερη προσπάθεια. Το animation βέβαια σαν κίνηση είναι αρκετά καλό και σώζει τη ρόη των επεισοδίων.

Το Mulligan, δυστυχως για το εξαιρετικο cast του, δυσκολα θα ανανεωθει απο το Netflix

Αυτοί είναι οι λόγοι που μου φαίνεται χλωμό να ανανεωθεί το Mulligan από το Netflix που όλο “κόβει” σειρές. Η μαζική παραγωγή, δεν είναι πάντα η απάντηση. Στην περίπτωση του Netflix δε, μόνο κακά αποτελέσματα έχει φέρει. Το Mulligan στα χαρτιά θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση αλλά φαίνεται πως θα βρεθεί στο σωρό της ακύρωσης. Κρίμα για τα ταλέντα που δούλεψαν σε αυτό αλλά αποτελεί απλά σημείο των καιρών μας όπου η παραγωγή δεν σταματά ποτέ.

Rating: 3/10
Sucks Magnum Opus

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Series: Mulligan

Platform: Netflix

Episode Duration: 26′ – 28′

Season: 1

Number of Episodes: 7

Year: 2023

Genre: Animation, Sit-Com, Comedy, Sci-Fi

Creators: T: Robert Carlock, Sam Means

Starring: Nat Faxon, Chrissy Teigen, Tina Fey, Sam Richardson, Dana Carvey, Phil LaMarr, Daniel Radcliffe

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.