Έχω πολλές απορίες για το νομοσχέδιο προώθησης της ελληνικής μουσικής. Για παράδειγμα, εφόσον η ελληνική μουσική χρησιμοποιεί ανατολικές κλίμακες, όπως ουσάκ και χιτζάζ, μπορούμε να βάλουμε στο Αεροδρόμιο λίγο Τυνησιακό αμανέ (άντε και λίγο ηλεκτρική κιθάρα), μιας και μοιράζονται στοιχεία ή θα αναγκαστούμε να χάσουμε το πριμ της έξτρα διαφήμισης; Μέχρι να μου λυθεί η απορία, ας είμαστε προετοιμασμένοι εμείς, ακούγοντας τον νέο δίσκο των Myrath με τίτλο “Karma.

Πρόκειται για έναν πραγματικά ευκολο-ακροάσιμο δίσκο, ειδικά στην πρώτη ακρόαση μπορεί να μην καταλάβετε πότε κύλησε ο χρόνος. Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν το συγκρότημα, θα διαπιστώσετε αμέσως μία νέα οπτική, λιγότερο βαριά και στενά ανατολίτικη, σε σχέση με τους παλαιότερους δίσκους, την οποία το συγκρότημα δεν την αρνείται, αντιθέτως φαίνεται να ανυπομονούσε για τους νέους του δρόμους. Μαζί σας και εγώ νιώθω κάπως, αλλά get on board, και κανείς δεν μας κλέβει την εμπειρία από τις μουσικές που μας έκαναν να τους αγαπήσουμε. Εξάλλου, η ψυχή τους είναι εκεί, άλλες φορές πιο μπροστά και άλλες στο παρασκήνιο. 

Όπως αναφέρει και ο τραγουδιστής Zaher Zorgati: Όταν άρχισε να διαμορφώνεται ο δίσκος, πήρε τηλέφωνο τον παραγωγό τους και του εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο δίσκος θα είναι αρκετά διαφορετικός. Η απάντηση του παραγωγού: “Ακόμα και αν παίζατε jazz, δεν με ενδιαφέρει. Το σημαντικότερο είναι να είστε αυθεντικοί”. Και ευτυχώς τον άκουσαν.

Στο "Karma" το πιάνο κάνει ουκ ολίγες φορές την εμφάνισή του, με αποκορύφωμα το "Child of Prophecy"

Ήδη από τα πρώτα κομμάτια “To the Stars” και “Into the Light, οι Myrath ανοίγουν τις πύλες σε ένα ευρύτερο κοινό. Κάποια power epic στοιχεία, μια πιο “αισιόδοξη” ενορχήστρωση, αλλά και οι υπόκωφες οriental γραμμές δίνουν την τέλεια εισαγωγή για ό,τι έπεται. Σε πολλά σημεία, όπως στα τραγούδια “Candles Cry” και “Words are Failing, η φωνή του Zaher φτάνει σε άγνωστα νερά για τον ίδιο, πιο ροκ και αυτό αλλάζει και το ύφος όλου του αποτελέσματος. Τα γνωστά riffs της ψυχής του συγκροτήματος, του κιθαρίστα Malek Ben Arbia και το σκοτεινό μπάσο του Anis Jouini, σε επαναφέρουν στην ταυτότητα των Myrath και στην ανανεωμένη τους χροιά, ενώ χαίρεσαι τα οriental soli κάθε φορά με διαφορετική επιλογή οργάνων. 

Myrath, Karma, album review

Από τα tracks ξεχωρίζω άνετα το “Let It Go. Έχει power κιθάρα; Αμέ. Κολλητικό refrain; Βεβαίως. Χορωδιακό segment; Ω ναι. Από μένα δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να μπει στα αγαπημένα μου στο Spotify. Μεταξύ άλλων, εννοείται πως στο βάθρο (ίσως και το ψηλότερο) θα κάτσει και το “Temple Walls, το απαραίτητο metal τσιφτετέλι, που σας προκαλώ να το ακούσετε χωρίς να κουνηθείτε. Θα τους δώσω και το πιάνο που ουκ ολίγες φορές κάνει την εμφάνισή του στο album, με αποκορύφωμα το “Child of Prophecy, και μας δίνει την ευκαιρία να φανταζόμαστε covers.

Oι Myrath δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα δυτικά metal σχήματα

Η θεματολογία του δίσκου είναι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει ο καθένας για να προχωρήσει, ειδικά όταν πλέον αισθάνεται κουρασμένος, απελπισμένος. Το συγκρότημα δίνει πολλή βάση στην πίστη που πρέπει να διατηρείς με κάθε κόστος. Μάλιστα, οι ίδιοι αναφέρουν ότι έμπνευση τους ήταν η κατάθλιψη και η μελαγχολία, μαζί πάντα με μία αισιόδοξη ανάγνωση.

Κλείνοντας, η φρέσκια δισκογραφική δουλειά των Τυνήσιων, έρχεται με τις καλύτερες διαπιστεύσεις, έπειτα από μια ισχυρή οriental progressive metal προϊστορία του συγκροτήματος. Ένα είναι το σίγουρο: οι Myrath δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα δυτικά metal σχήματα, αν μη τι άλλο έχουν να προσφέρουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πλούσιας μουσικής κληρονομιάς τους και αξίζουν κάθε νέο ακροατή που κερδίζουν.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Myrath

Album: Karma

Label: earMUSIC

Release Date: 08/03/2024

Genre: Progressive Metal, Power Metal

1. To the Stars

2. Into the Light

3. Candles Cry

4. Let It Go

5. Worlds Are Failing

6. The Wheel of Time

7. Temple Walls

8. Child of Prophecy

9. The Empire

10. Heroes

11. Carry on

Myrath: Zaher Zorgati (Φωνή), Malek Ben Arbia (Κιθάρα), Anis Jouini (Μπάσο), Morgan Berthet (Τύμπανα)

 

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Ένα είναι το σίγουρο: οι Myrath δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα δυτικά metal σχήματα, αν μη τι άλλο έχουν να προσφέρουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πλούσιας μουσικής κληρονομιάς τους και αξίζουν κάθε νέο ακροατή που κερδίζουν.