Neil Peart, ένα όνομα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ονομασία του παλμού της rock μουσικής. Έφυγε μία ημέρα σαν και σήμερα το 2020, ενώ παράλληλα, επιβεβαιώθηκε κάτι που ήδη γνωρίζαμε. Η κληρονομιά του Καναδού μουσικού είναι τόσο βαρυσήμαντη που, είτε μέσω των ρυθμών ή των στίχων του, θα τον θυμόμαστε για πάντα.

O Neil Peart σημάδεψε γενιές μουσικών
O Neil Peart σημάδεψε γενιές μουσικών

O Neil Ellwood Peart γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1952 στον Καναδά. Από νεαρή ηλικία άρχισε να ελκύεται από τη μουσική. Η πρώτη του επαφή ήταν το πιάνο, ακολούθησε το κλαρινέτο. Όμως, όταν έπιασε πρώτη φορά μπαγκέτες στα χέρια του, πυροδοτήθηκε ένα πάθος που θα του καθόριζε τη ζωή.

Η «άφιξη» του Neil Peart αποδείχθηκε ότι ήταν ένα σημείο καμπής για την πορεία των Rush

Οι επιρροές του Neil Peart ποικίλουν, ξεκινούν από θρύλους της jazz όπως οι Gene Krupa & Buddy Rich, μέχρι τους Keith Moon και John Bonham. Αυτές οι τόσο ετερόκλητες μουσικές αφετηρίες, τον βοήθησαν να δημιουργήσει ένα μοναδικό παίξιμο, αρκετά μπροστά από την εποχή του.

Το 1974 ο Neil εντάσσεται στους Rush, μία μπάντα που αποτελείται από τους Alex Lifeson και Geddy Lee και έχουν μόλις κυκλοφορήσει τον πρώτο τους δίσκο. Η ένωση αυτή θα σημάνει την αρχή ενός ταξιδιού που θα διαρκέσει για αρκετές δεκαετίες. Επίσης, θα καθιερώσει τους Rush ως μία από τις σημαντικότερες μπάντες της rock μουσικής όλων των εποχών.

Η «άφιξη» του Neil Peart αποδείχθηκε ότι ήταν ένα σημείο καμπής για την πορεία των Rush. H τεχνική του ικανότητα, οι περίπλοκοι ρυθμοί και η καινοτόμος χρήση των κρουστών οργάνων ανέβασαν τον ήχο του συγκροτήματος σε νέα ύψη. Το drumming του έγινε η κινητήριος δύναμη πίσω από τις progressive συνθέσεις των Rush.

“Ξέρεις, πρέπει να ήμουν Δευτέρα λυκείου και αγαπούσα να παίζω μουσική και drums ήδη από τα 7 μου. Μου άρεσαν και πολύ τα αθλήματα, ίσως και περισσότερο από τη μουσική. Όμως, όλα άλλαξαν στο λύκειο και θα σου εξηγήσω γιατί. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς στο Detroit και εκεί άκουγα πολύ μουσική. Συγκεκριμένα άκουγα ένα album, το “2112”. 

Όλα αυτό, χωρίς υπερβολή, άλλαξε τη ζωή μου. Είχα έναν μεγαλύτερο αδερφό ο οποίος άκουγε πολλά Αγγλικά rock συγκροτήματα. Νομίζω ότι μέχρι τότε το αγαπημένο μου ήταν οι Led Zeppelin και ο John Bonham το είδωλο μου. Άρα τώρα σκέψου ότι εγώ βρισκόμουν σπίτι μου, τους μελετούσα και προσπαθούσα να τους μοιάσω. Εκεί παρατήρησα και ξεχώρισα τον τρόπο που έπαιζε. Πραγματικά, ήταν τέλειος.

Εκτός από τις ικανότητές του στα τύμπανα, ο Neil Peart ήταν και ο βασικός στιχουργός των Rush

Ταίριαζει τόσο καλά με τη μουσική. Και ναι, τεχνικά, ήταν καταπληκτικό, προφανώς. Αλλά δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο. Πήγαινα στο υπόγειό μου, έβαζα ακουστικά, άκουγα το “2112” και έπαιζα μαζί του. Ξέρεις, άλλαξα όλο τον εξοπλισμό μου ώστε να μοιάζει σε αυτόν του Neil. Εν τέλει έμοιαζε περισσότερο με μια πραγματικά φτωχική εκδοχή του Neil Peart. Οπότε καταλαβαίνεις ότι πραγματικά άλλαξε τη ζωή μου.

O Neil Peart άλλαξε την ιστορία των Rush
O Neil Peart άλλαξε την ιστορία των Rush

Το στυλ του Neil Peart χαρακτηριζόταν από ακρίβεια, ταχύτητα και βαθιά αντίληψη του ρυθμού. Η ικανότητα του Peart να συνδυάζει άψογα περίπλοκα μοτίβα με καλαίσθητα fills και δυναμικές αλλαγές τον ξέχωρισε ως έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών.

Μια από τις αξιοσημείωτες συνεισφορές του Peart στο drumming ήταν η πρωτοποριακή χρήση των ηλεκτρονικών κρουστών. Ενσωμάτωσε ηλεκτρονικά drum pads και triggers στο στήσιμό του, διευρύνοντας την ηχητική παλέτα της μουσικής των Rush. Αυτή η καινοτομία προσέθεσε ένα φουτουριστικό και πειραματικό στοιχείο στον ήχο του συγκροτήματος, διευρύνοντας τα όρια του τι θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στο ροκ είδος.

O Neil Peart έκανε ένα διάλειμμα από τη μουσική και ξεκίνησε ένα ταξίδι με μοτοσικλέτα

Εκτός από τις ικανότητές του στα τύμπανα, ο Neil Peart ήταν και ο βασικός στιχουργός των Rush. Οι στίχοι του χαρακτηρίζονταν από βαθιά φιλοσοφικά θέματα, περίπλοκη αφήγηση και μια εξερεύνηση της ανθρώπινης εμπειρίας. Η γραφή του Peart αντλούσε συχνά έμπνευση από τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και προσωπικούς του προβληματισμούς.

Albums όπως τα “2112“, “A Farewell to Kings” και “Hemispheres” ανέδειξαν τη στιχουργική ευφυΐα του Peart, αντιμετωπίζοντας θέματα ατομικισμού και ελεύθερης βούλησης. Τα φιλόδοξα concept άλμπουμ που παρήγαγαν οι Rush κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εδραίωσαν τη φήμη του Peart ως ενός λογοτέχνη, ικανού να υφαίνει σύνθετες αφηγήσεις μέσα στα όρια ενός ροκ άλμπουμ.

Παρά την επιτυχία του, ο Neil Peart αντιμετώπισε τεράστιες προσωπικές προκλήσεις. Το 1997, η τραγωδία χτύπησε όταν έχασε την κόρη του, Selena, σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Λίγους μήνες αργότερα, η σύζυγός του, Jackie, υπέκυψε στον καρκίνο. Συντετριμμένος από αυτές τις απώλειες, ο Peart έκανε ένα διάλειμμα από τη μουσική και ξεκίνησε ένα ταξίδι με μοτοσικλέτα στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, καταγράφοντας τις εμπειρίες του στο βιβλίο “Ghost Rider: Travels on the Healing Road“.

O Neil Peart έκανε ένα διάλειμμα από τη μουσική και ξεκίνησε ένα ταξίδι με μοτοσικλέτα

Μετά από μια περίοδο περισυλλογής και θεραπείας, ο Neil Peart επέστρεψε στη μουσική σκηνή και οι Rush συνέχισαν να παράγουν άλμπουμ και να ξεκινούν επιτυχημένες περιοδείες. Ωστόσο, το 2015, το συγκρότημα ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις περιοδείες, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής.

«Δεν μπορώ να περιγράψω το πόσο με επηρέασαν οι Rush ως έφηβο. Θα έλεγα από το 1981 έως το 1987 περίπου ήταν οι θεοί μου. Φυσικά, ο απόλυτος θεός μου ήταν ο Neil Peart και παράλληλα, μια τεράστια επιρροή στο drumming μου. Το μέγεθος του drum set του, ο τρόπος που προσέγγιζε τα τύμπανα, το progressive στυλ του και γενικά τα πάντα που τον αφορούσαν.

Neil Peart

Με τραγικό τρόπο, η μάχη του Neil Peart με τον καρκίνο του εγκεφάλου ήρθε στο φως και στις 7 Ιανουαρίου 2020, ο κόσμος θρήνησε την απώλεια ενός μουσικού εμβλήματος. Ο θάνατος του Peart άφησε ένα κενό στον κόσμο της ροκ μουσικής, αλλά η κληρονομιά του συνεχίζει να εμπνέει γενιές μουσικών και οπαδών.

Ο Θεός να ευλογεί τον Neil Peart

«Ο κόσμος έχασε έναν πραγματικό γίγαντα του rock & roll. Μια έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους με έναν απαράμιλλο ήχο που ώθησε γενιές μουσικών (όπως εγώ) να πιάσουν δύο μπαγκέτες και να κυνηγήσουν ένα όνειρο. Ένας ευγενικός, στοχαστικός, λαμπρός άνθρωπος που κυριάρχησε στα ραδιόφωνα και τα πικάπ μας όχι μόνο με το drumming του, αλλά και με τα όμορφα λόγια του.

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα το “2112”. Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα πραγματικά έναν ντράμερ. Και από εκείνη την ημέρα, η μουσική δεν ήταν ποτέ η ίδια. Η δύναμη, η ακρίβεια και η σύνθεσή του ήταν ασύγκριτη. Τον αποκαλούσαν “The Professor” για κάποιο λόγο: Όλοι μάθαμε από αυτόν

Ο Neil Peart είχε τα χέρια του Θεού, τέλος

Θυμάμαι ότι ερχόμουν στην πρόβα για το Rock Hall και συνάντησα τον Neil Peart για πρώτη φορά στη ζωή μου. Αυτός ο άνθρωπος είχε πάνω μου τόση επιρροή όσο οποιαδήποτε θρησκεία ή οποιοσδήποτε ήρωας ή οποιοδήποτε πρόσωπο στη ζωή κάποιου. Είπε, “Χαίρομαι που σε γνωρίζω. Να σου φτιάξω έναν καφέ;” Και μου έφτιαξε έναν καφέ, φίλε. Και αργότερα εκείνο το βράδυ, πήγα για δείπνο και ήπια μερικά ποτήρια κρασί και άρχισα να κλαίω γαμώτο γιατί ο ήρωας μου μού έφτιαξε έναν γ@μημένο καφέ. Ήταν απίστευτο, φίλε. Κάπως έτσι ήταν όλη αυτή η εμπειρία.

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.