NEW LONG FEST 2023 | DAY 1 | 15/7

Το New Long Fest 2023 επιστρέφει! Το ήδη ιστορικό φεστιβάλ μετράει αντίστροφα για το φετινό, επικό του lineup. Το Πάρκο Νέας Μάκρης ανοίγει τις πόρτες του αύριο, Σάββατο 15 Ιουλίου, για ένα διήμερο-φωτιά! Ενόψει του New Long Fest 2023, μιλήσαμε με τον Δημήτρη Κότση, μέλος της διοργανωτικής ομάδας του New Long. 

Η συζήτηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις βελτιώσεις με τις οποίες έρχεται το νέο φεστιβάλ. Επιπλέον, μιλήσαμε για το ενδεχόμενο συμπερίληψης ξένων συγκροτημάτων στο New Long Fest στο μέλλον, ενώ ο Κότσης υποκλίνεται στον Σάκη Τόλη και μιλάει για πολλά ακόμη!

Έναν χρόνο μετά την πολυπόθητη επιστροφή με το New Long Fest 2022, βλέπουμε μείωση στο κόστος του εισιτηρίου, τόσο για τα ημερήσια όσο και για το διήμερο. Φαντάζομαι πως οι εποχές δεν επιτρέπουν μια τέτοια απόφαση να ληφθεί με άνεση. Είναι (και) αυτός ένας τρόπος να αναδειχθεί η αίσθηση συλλογικότητας και αλληλεγγύης που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζει το φεστιβάλ;

Η κερδοφορία είναι ευπρόσδεκτη όταν υπάρχει, άλλωστε επαγγελματίες είμαστε, δεν είναι κρυφό πως έχουμε αυτές τις δραστηριότητες για να βιοποριζόμαστε, εμείς και οι οικογένειές μας, μεταξύ άλλων. Για το NLF όμως συγκεκριμένα, θέλω να σου πω πως είναι το μεράκι μας, όσο κι αν ακούγεται παρωχημένο. Αυτό λέει από μόνο του πολλά.

New Long Fest
New Long Fest

Να σε ενημερώσω λοιπόν πως πλην του χαμηλότερου εισιτηρίου, φέτος θα διαπιστώσετε και μία αλματώδη υλικοτεχνική αναβάθμιση, τόσο στο κομμάτι της ποιότητας του ήχου, όσο και στην γενικότερη παρουσία του φεστιβάλ on the spot, κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε ούτως ή άλλως κάθε χρόνο. Με λίγα λόγια: περισσότερα έξοδα, λιγότερα έσοδα… νομίζω τα μαθηματικά εδώ δείχνουν από μόνα τους το τι πάμε να κάνουμε.

Οι Planet Of Zeus στη Νέα Μάκρη μετά από 12 χρόνια. Η τελευταία τους εμφάνιση ήταν το μακρινό πλέον 2011, μαζί με Universe217, Inveracity, Sun Of Nothing, Sarabante, Raw In Sect, Aherusia, Lunatic Medlar και Unmasking The Betrayer. Τι έχει αλλάξει από τότε και ήταν η συγκεκριμένη χρόνια ένα από τα σκαλιά για να ανέβει όλο το festival σε υψηλότερο επίπεδο;

Άλλα τα vibes τότε. Οι Planet του τότε δεν έχουν σχέση με τους Planet του σήμερα. Οι δε υπόλοιποι συμμετέχοντες θα διαπιστώσεις πως κατά μεγάλο ποσοστό δεν υπάρχουν πλέον ως συγκροτήματα. Νομίζω πως το καθετί που γίνεται, κάθε χρόνο, όχι μόνο στο δικό μας φεστιβάλ, αλλά και σε όλα του είδους, πάντα περνάει από μία συγκεκριμένη ροή σκέψης και αναζήτησης που ξεκινάει από το «Πώς θα είμαστε καλύτεροι από πέρυσι», προχωράει στο «Τι θέλουμε τελικά να παρουσιάσουμε ως φεστιβάλ» και καταλήγει στο «Πώς όλο αυτό θα γίνει βιώσιμο».

New Long Fest
New Long Fest

Ως εκ τούτου δεν μπορώ να σου πω πως μία μόνο χρονιά ήταν το σκαλοπάτι για να φτάσουμε ως εδώ, αλλά πως κάθε χρονιά, ακόμη και κάποιες που θεωρητικά μπορεί να ήταν κατώτερες σε απόδοση ή εκτέλεση από κάποιες προηγούμενές τους, είναι μέρος της διαδρομής. Προσπαθούμε, δοκιμάζουμε, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προχωράμε μπροστά δυνατότεροι.

Πέρυσι ανακοινώθηκε το όνομα των Sacred Reich, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε, καθώς ακύρωσαν οι ίδιοι όλο το tour τους για λόγους υγείας. Αυτή θα ήταν κ η πρώτη φορά που υπάρχει μη εγχώρια μπάντα στο New Long Fest. Υπάρχει κάποια σκέψη για ονόματα από το εξωτερικό για τα επόμενα χρόνια;

Ένα βήμα τη φορά! Πρώτα το φετινό και βλέπουμε για του χρόνου! Κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη πάντως αν με ρωτάς, αρκεί να μας ενθουσιάζει μουσικά.

Το New Long Fest είναι συνυφασμένο όχι μόνο με τη μουσική αλλά και με την καλοκαιρινή απόδραση. Το κοινό μπορεί να απολαύσει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες ΚΑΙ τα μπάνια του, κατασκηνώνοντας γύρω από το φεστιβάλ. Έχει υπάρξει ποτέ εκτενής συζήτηση για επέκταση της διάρκειας του φεστιβάλ; Είναι κάτι το οποίο θα εξετάζατε; Επιπλέον, πόσο εφικτό φαντάζει στο μέλλον να υπάρξει χώρος για κατασκηνωτές ή καταλύματα υπό την αιγίδα του New Long Fest;

Έχει πραγματοποιηθεί και ως τριήμερο το φεστιβάλ στο παρελθόν. Χώρος για κατασκηνωτές, έτσι όπως είναι η περιοχή, δύσκολο να υπάρξει, πλην των οργανωμένων camping sites. Δεν είμαστε σε λιβάδι όπως άλλα φεστιβάλ που το επιχειρούν. Υπάρχει ναι μεν η θάλασσα, αλλά πάνω από εκεί, η κατάσταση είναι λίγο πιο… desert rock! Σαν γενική απάντηση εδώ νομίζω πως θα πω πως less is more. Ας φτάσει το φεστιβάλ εκεί που θέλουμε σε επαγγελματισμό και μεράκι και είμαστε αν μη τι άλλο θετικοί να επιχειρούμε κάθε χρόνο και το κάτι παραπάνω.

Η παρένθεση δίπλα στο ονοματεπώνυμο του Σάκη Τόλη λέει πολλά για το φετινό New Long Fest. Πρώτη solo συναυλία του στην Αθήνα λοιπόν, ενδεικτικό της εκτόξευσης του φεστιβάλ σε ακόμη πιο ψηλές κορυφές. Ποιά είναι η σημασία του Σάκη Τόλη για τη μουσική σκηνή της χώρας, για εσάς;

Ο Σάκης είναι ένα φοβερό άτομο. Τον γνωρίζουμε και προσωπικά όλοι μας, μέσα από παλαιότερες συνεργασίες. Για εμένα είναι σημαντικό που προχώρησε σε ένα solo εγχείρημα, μιας που καταλαβαίνω πως είναι για αυτόν ένα ακόμη μέσον έκφρασης. Οι Rotting Christ μπορεί να είναι το βασικό του όχημα, αλλά καταλαβαίνω πως σε ένα τόσο μεγάλο unit, γενιούνται προσδοκίες κοινού και άλλες συνιστώσες από τις οποίες ένας καλλιτέχνης είναι πιθανό να αναζητήσει κάποιο συναισθηματικό διέξοδο και μην σου κάνει εντύπωση αυτό.

New Long Fest
New Long Fest

Το υλικό του solo album του δε, μου θύμισε λίγο εποχές “A Dead Poem”, ενός album που συγκαταλέγεται μέσα στα 40-50 που άνδρωσαν μουσικά τον υπογράφοντα. Τώρα στα περί εκτόξευσης δεν θα εμμείνω. Αρκεί να πω πως είναι τιμή μας που φιλοξενούμε άλλο ένα act που θαυμάζουμε και εκτιμούμε.

Μετά και το περσινό επικό εικαστικό, φέτος έχουμε ακόμη μια προσφορά στην Τέχνη μέσω της αφίσας του φεστιβάλ! Ποιο ή ποια άτομα βρίσκονται πίσω από αυτή την εξαιρετική δουλειά;

Τις αφίσες έχει επιμεληθεί -όπως κάθε χρόνο- ο Μάνθος Στεργίου aka Manster Design, ιδρυτής του φεστιβάλ και ένας εκ των διοργανωτών του. Παίζει μπάλα σε πολύ υψηλό επίπεδο ο Μάνθος στα artworks του, πραγματικά έχει πάψει να μου κάνει εντύπωση, τόσο καιρό που συνεργαζόμαστε! Θα κρατήσω το «προσφορά στην τέχνη» που είπες, γιατί τα λέει όλα από μόνο του!

NEW LONG FEST 2023 | DAY 2 | 16/7

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.