Δεν θα μπορούσα να επιλέξω καλύτερο τρόπο να ξεκινήσω να γράφω για αυτό τον άνθρωπο. Ένα δίστιχο του που θα μπορούσε να περιγράψει όλη την ανθρώπινη φύση. Με αυτό ο Novel 729 εξηγεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια το τι είναι ικανός να κάνει.

"Ανεβαίνει η μουσική μου, μα το κάνω σεμνά,
απ’το 7 πάω στο 2 και απ’το 2 στο 9" - Novel 729

Είναι μόνο η αρχή”, όπως μας είπε ο ίδιος 7 χρόνια πριν μέσα από το πρώτο του clip. Έρχεται τώρα εν έτει 2023 να αποδείξει τα λεγόμενα του. Σε μόνο λίγες μέρες έβγαλε sold out την πιο πρόσφατα ανακοινωθήσα συναυλία του στο κέντρο της Αθήνας.

Novel 729 ειναι μονο η αρχη

Αν και σχετικά καινούργιος στο χώρο, ο Novel 729 έχει καταφέρει να κερδίσει τόσο το κοινό του, όσο και άλλους καλλιτέχνες της hip hop σκηνής. Οι συνεργασίες του όλα αυτά τα χρόνια με καλλιτέχνες, προσυπογράφουν την επιτυχημένη πορεία του όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται τόσο για MC’s όσο και για producers, που έχουν αφήσει το δικό τους χρώμα στη σκηνή.

Τον είχαμε ακούσει αρκετές φορές πριν, αλλά τον γνωρίσαμε επίσημα το 2016 που κυκλοφόρησε το πρώτο του κομμάτι. Μέχρι το 2020 δεν είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο και τη δημιουργικότητα του σε solo live. Μέχρι τότε, οι συνεργασίες του και οι συμμετοχές του σε lives & festivals έδωσαν μια γεύση του τι εστί Novel 729.

Το 2020 ήρθε να σφραγίσει την Είσοδο του στο χώρο και να επιβεβαιώσει τις “φήμες” γύρω από το όνομα του. Ήρθε για να μείνει. Και το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο.

Novel729 - Είσοδος
Novel729 - Είσοδος

Novel 729 νοημα και πτωση

Τι σημαίνει όμως 729; Νόημα & Πτώση. Μας το εξηγεί ο ίδιος ο Novel για να ξέρει ο καθένας μας τι ακούει και ενδεχομένως τι κουβαλάει μαζί του.

“Αν υποθέσουμε πως κάποιος βρίσκεται σε μια ψυχολογική κατάσταση 7 (στα δέκα),
και κάτι συμβεί στη ζωή του που τον ρίξει, ας πούμε στο 2,
τότε γεννιέται άμεσα μια ευκαιρία για εκείνον. Αυτός ο άνθρωπος βιώνει μια κρίση.” 

“Αν λοιπόν αυτός ο άνθρωπος μπορέσει να βρει νόημα στην πτώση του, κέρδισε την
ευκαιρία να μάθει κάτι ουσιαστικό, που όταν ξανασηκωθεί δεν θα τον πάει πάλι πίσω στο 7, αλλά στο 9, γιατί θα έχει πάρει και το 2 μαζί του.”

NOVEL729 ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Η μεγάλη έκρηξη-έκπληξη ήρθε με το πρώτο του LP το 2019. Το Καταφύγιο τιμά το όνομά του στο 100%. Με 11 κομμάτια και συνεργασίες-φωτιά, ο Novel 729 αποδεικνύει ότι είναι φαινόμενο για την εποχή του. Αφήνει ισχυρή σφραγίδα στο χώρο.

Αληθινός, περίεργα τρυφερός, καταθλιπτικός και ταυτόχρονα αισιόδοξος στίχος, έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού. Δεν χάνει ευκαιρία να επιβεβαιώνει πως ό,τι κάνει το κάνει με αγάπη και μεράκι. Αν θέλεις να ακούσεις κάτι “ελαφρύ” χωρίς μηνύματα, σίγουρα ο Novel 729 δεν είναι για σένα. Τόσο μέσα από τα κομμάτια του όσο και μέσα από συνεντεύξεις του καταλαβαίνεις ότι η ελληνική hip hop σκηνή χρειαζόταν έναν τέτοιο καλλιτέχνη και άνθρωπο.

Ηθικός, ταπεινός και σεμνός αλλά και αιχμηρός εκεί που πρέπει, με ισχυρό λόγο και άποψη που ξέρεις ότι σου έλειπε. Ας μην γελιόμαστε. Είναι το λιγότερο αισιόδοξο ένας άνθρωπος με τέτοιο λόγο και χαρακτήρα να έχει κερδίσει τον σεβασμο και την εμπιστοσύνη του νεαρού (και όχι μόνο) κοινού.

Μου λέει στα κομμάτια μου αλλάζω την φωνή μου,
όχι δεν την αλλάζω απλώς ακούγεται η ψυχή μου

Μέσα από (ακόμα ένα) αγαπημένο μου δίστιχο ο Novel 729, ή Γιώργος για τους οικείους και κοντινούς του ανθρώπους, δηλώνει ξεκάθαρα αυτό που κάνει σε κάθε του κομμάτι. Κατάθεση ψυχής. Μιας ψυχής, που αν την ακούσεις και την καταλάβεις μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις!

Τον Novel 729 έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε να μας ταξιδεύει στο  Καταφύγιο του. Να κάνουμε μαζί του την Στιχοθεραπεία μας, για δύο εμφανίσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο Βοτανικό.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.