Οι Ιρλανδοί Primordial έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο single, το “Pilgrimage To The World‘s End“, συνοδευόμενο από ένα lyric video. Το κομμάτι θα εμπεριέχεται στον επερχόμενο δέκατο δίσκο της μπάντας, “How It Ends“. Το album αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 29 Σεπτεμβρίου μέσω της Metal Blade Records.

Έχοντας χαράξει μία πορεία τριάντα δύο ετών, η ιρλανδική μπάντα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι μια συνεπής δύναμη στο χώρο. Ο διάδοχος του “Exile Amongst The Ruins” του 2018, το “How It Ends” βρίσκει τους Primordial να εμπλουτίζουν περαιτέρω τον ήχο με κέλτικα στοιχεία. Σε έναν μουσικό κόσμο γεμάτο με ηχητικά όμοιες μπάντες, οι Primordial υπόσχονται να προσφέρουν κάτι μοναδικό και ειλικρινές. Όπως περιγράφει ο Nemtheanga (Alan Averill): «Ακούγεται ηλίθιο να το λέμε, αλλά δεν είναι φαντασία, δεν είναι απόδραση. Δεν είναι συμβιβασμένο και συνυφασμένο, είναι γνήσιο, σε έναν κόσμο όπου αυτό φαίνεται να μετράει όλο και λιγότερο.».

«Ο τίτλος είναι ένα ερώτημα – “έτσι τελειώνει;”. Πώς θα καταστραφούν όλα: ο πολιτισμός, η γλώσσα, η ιστορία, η κοινωνία – η ανθρωπότητα – ποιος ξέρει;», συνεχίζει ο Nemtheanga. «Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι ή ήσουν, έχεις μια ευκαιρία για όλα αυτά. Οπότε το ερώτημα είναι αν αυτό είναι το τέλος της πόλης σου, της πολιτείας σου, της χώρας σου;»

Ο Nemtheaga, μαζί τον μπασίστα Pól MacAmlaigh, τον κιθαρίστα Ciáran MacUilliam και τον ντράμερ Simon O‘Laoghaire, άρχισαν να γράφουν τον δίσκο το φθινόπωρο του 2022. Οι Primordial δε σχεδιάζουν ποτέ εκ των προτέρων έναν δίσκο, αφήνουν να έρθει φυσικά. Ο Nemtheanga βέβαια, ήξερε ότι ήθελε κάτι με μεγαλύτερο, πιο ανοιχτό ήχο και πιο επιθετικό, κάτι θεωρεί ότι πέτυχαν ακριβώς.

O Nemtheanga ανέφερε ότι ο νέος δίσκος των Primordial, How It Ends, αντλεί έμπνευση από τους Ιρλανδούς μετανάστες του 19ου αιώνα

Αντλώντας επιρροές τόσο από σύγχρονες όσο και από ιστορικές ιδέες, ο Nemtheanga δίνει πάντα στον ακροατή κάτι για να σκεφτεί και το How It Ends δε διαφέρει. Το τελευταίο single, το “Pilgrimage To The World‘s End“, εμπνεύστηκε εν μέρει από τις ιστορίες φτωχών Ιρλανδών καταδίκων, που στάλθηκαν στο τέλος του κόσμου. Φιγούρες όπως ο Ned Kelly που αρνήθηκαν να δεχτούν τους νόμους που τους καταπίεζαν και «που στη συνέχεια επαναστάτησαν και έφτασαν να ενσαρκώνουν, μέσω του μύθου, την αντίσταση. Αυτό είναι ένα άλμπουμ αντίστασης.», σημειώνει ο Nemtheanga.

Στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται ο νέος δίσκος των Primordial, How It Ends
Στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται ο νέος δίσκος των Primordial, How It Ends

«Το “Pilgrimage To The World‘s End” ξεκίνησε εμπνευσμένο από τα βάσανα των Ιρλανδών που στάλθηκαν ως κατάδικοι στην Αυστραλία. Φτωχοί άνθρωποι που επιβιβάζονταν σε πλοία για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε έναν νέο κόσμο για να ξεκινήσουν από την αρχή. Πόσοι κατέβηκαν στα πλοία, υπέμειναν αρρώστιες, θάνατο και πόσοι δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Στη συνέχεια άρχισα να εξετάζω πραγματικά τη δυστυχία όλων των ανθρώπων εκείνης της περιόδου του 19ου αιώνα, οι οποίοι λόγω πείνας, πολέμου, φτώχειας προσπαθούσαν να αναζητήσουν μια νέα ζωή- οι καταπιεσμένοι και οι κατατρεγμένοι.

Έτσι, καθώς οι Primordial είχαν πάντα έναν ιστορικό απόηχο με σύνδεση στη σύγχρονη εποχή, βλέπουμε σήμερα το ίδιο πράγμα. Φτωχούς ανθρώπους να προσκολλώνται σε βάρκες προσπαθώντας να αναζητήσουν μια νέα ζωή, πάντα κατ’ εντολή μιας μικρής οικονομικής ελίτ που κερδίζει από την καταστροφή τους. Αυτό είναι το τραγούδι του κατατρεγμένου από τον πόλεμο και την πείνα πρόσφυγα από όλες τις χώρες και τα έθνη…».

How It Ends - Tracklist

1. How It Ends

2. Ploughs to Rust, Swords to Dust

3. We Shall Not Serve

4. Traidisiúnta

5. Pilgrimage to the World’s End

6. Nothing New Under the Sun

7. Call to Cernunnos

8. All Against All

9. Death Holy Death

10. Victory Has 1000 Fathers, Defeat Is an Orphan

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Primordial

Album: How It Ends

Label: Metal Blade Records

Release Date: 29/09/2023

Genre: Pagan Metal

Producer: Chris Fielding

Primordial: Pól MacAmlaigh (Μπάσο), Ciáran MacUiliam (Κιθάρα), A.A. Nemtheanga (Φωνή), Simon O’Laoghaire (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.