Η παράσταση Ο Γλάρος, το πασίγνωστο έργο του Άντον Τσέχωφ, κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 21.00. Έπειτα, θα παίζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 έως και τις 28 Μαΐου.

Συνεχίζοντας την έρευνά της σε θεμελιώδη κείμενα σημαντικών συγγραφέων, η Ομάδα Σημείο Μηδέν ανακοινώνει την παράσταση του έργου του Άντoν Τσέχωφ Ο Γλάρος, που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.

Ο Γλάρος από την Ομάδα Σημείο Μηδέν, κάθε Τετάρτη με Κυριακή έως τις 28 Μαΐου
Ο Γλάρος από την Ομάδα Σημείο Μηδέν, κάθε Τετάρτη με Κυριακή έως τις 28 Μαΐου

Για τις ανάγκες της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση του έργου από τα ρωσικά, την οποία υπογράφει ο Δαυίδ Μαλτέζε.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

“Ο Γλάρος” είναι αινιγματικό έργο ανοιχτής δομής. Οι δημιουργοί χρειάζεται να αναλάβουν το ρίσκο της κατάβασης στις πιο σκοτεινές περιοχές του υλικού, τότε μονάχα μένουν έκθαμβοι από τον πλούτο, τις πολλαπλές διαστάσεις και τη συνθετότητα του έργου του Τσέχωφ. Και πάλι, όμως, η κατάβαση στον πυρήνα του υλικού δεν είναι αρκετή. Το έργο χρειάζεται να “διαβαστεί” με τέτοιον τρόπο, που να επιτρέπει ταυτόχρονα το ρίζωμα στον πυρήνα και την αποκάλυψη όλων των εγκάρσιων διαδρομών του κειμένου. Στο Γλάρο, ο Τσέχωφ προσκαλεί τους δημιουργούς να συμπορευθούν μαζί του στις κειμενικές ατραπούς και σε όλη τη δαιδαλώδη περιπέτεια εξόρυξης των πολύτιμων μετάλλων του υλικού. Δεν μπορείς παρά να ακούσεις και να ανταποκριθείς θετικά σε αυτό το κάλεσμα.

Τα έργα του Τσέχωφ είναι έργα μετάβασης. Γράφονται σε καιρούς που ένας ολόκληρος κόσμος είναι έτοιμος να καταρρεύσει και ένας νέος κόσμος αρχίζει να δείχνει τις πρώτες σπίθες της γέννησης του. Και πάλι, όμως, οριστική λύτρωση δεν επέρχεται. Τα δαιδαλώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη κατάσταση παραμένουν πεισματικά ανοιχτά. Στον Τσέχωφ βλέπουμε τη σύγκρουση ύπαρξης και ιστορίας. Η σύγκρουση αυτή απορυθμίζει τις συμπεριφορές, διαστρέφει την επιθυμία, αποσυντονίζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των προσώπων. Το ερώτημα “Ποιος είμαι; Τι είμαι;”, που απευθύνει ο Τρέμπλιεφ στον εαυτό του ως ψίθυρο, ακούγεται εκκωφαντικά και αφορά όλους μας.

Ποιος είναι ο άνθρωπος σε καιρούς μεταβατικούς, όπου τίποτα δεν μπορεί να συνεχίσει όπως ήταν, τίποτα δεν μπορεί να μείνει στάσιμο και τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το άλμα προς έναν ουτοπικό ορίζοντα υπεράσπισης του ανθρώπινου μέσα στον άνθρωπο;

Σάββας Στρούμπος

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Παράσταση: Ο Γλάρος

Θέατρο: Άττις – Νέος Κόσμος

Πρεμιέρα: 05/05/2023

Έως: 28/05/2023

Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: από 10€

Πρωταγωνιστούν: Άννα Μαρκά – Μπονισέλ (Πιερρότος), Γιάννης Καράμπαμπας (Τρέμπλιεφ), Ελπινίκη Μαραπίδης (Νίνα), Ρόζυ Μονάκη (Αρκάντινα), Σάββας Στρούμπος (Τριγκόριν)

Συντελεστές: Δαυίδ Μαλτέζε (Μετάφραση), Σάββας Στρούμπος (Σκηνοθεσία – Διασκευή), Κατερίνα Παπαγεωργίου (Σκηνικά – Κοστούμια), Κώστας Μπεθάνης (Φωτισμοί), Λεωνίδας Μαριδάκης
(Ηχοτοπίο), Μαρία Σικιτάνο (Δραματολόγος), Ελένη Χασιώτη (Επιμέλεια κοστουμιών), Απόστολος Ζερδεβάς (Κατασκευή σκηνικού), Βιργινία Τσιχλάκη (Μακιγιάζ), Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας (Επικοινωνία)

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

 

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολουθήστε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.