Η τελευταία φορά που είχαμε νέα από τους Σουηδούς doom metallers, October Tide, ήταν το μακρινό 2019. Τότε είχαν κυκλοφορήσει το album “In Splendor Below”. Τότε που η πανδημία ήταν μία ιδέα στο πίσω μέρος του μυαλού και κατέληξε να είναι η κύρια σκέψη. Όπως για πολλά σχήματα και καλλιτέχνες, έτσι και για τους October Tide, πιθανώς αποτέλεσε περίοδος έμπνευσης και ανάγκης αποσυμφόρησης και έκφρασης.

Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να παρατηρήσουμε την επιστροφή των October Tide έχοντας βιώσει τις δύσκολες αυτές συνθήκες. Και να αφουγκραστούμε ό,τι έχουν να επικοινωνήσουν σε εμάς.

Το “The Cancer Pledge” ξεκινά με το κομμάτι “Peaceful, Quiet, Safe”. Η μακαβριότητα και η καταχνιά στις μελωδίες θα έλεγε κανείς πως δεν αποπνέει και τόση «ασφάλεια». Όμως τα ατμοσφαιρικά και βαριά riffs και το αργό και σταθερό μπάσο προκαλούν τη γαλήνη που υπόσχεται το κομμάτι.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο στο “Peaceful, Quiet, Safe” είναι πως οι συχνές εναλλαγές στους ρυθμούς των drums δεν διαταράσσουν τον ειρμό του. Εν ολίγοις, το κομμάτι που τοποθέτησαν οι October Tide στην αρχή του δίσκου είναι αρκετά ασφαλής επιλογή.

Η μετάβαση στο “Tapestry of Our End”, γίνεται με τόσο ομαλό τρόπο που κάνει το τραγούδι να φαίνεται σαν προέκταση του Peaceful, Quiet, Safe. Διπέταλα που συναντάμε στα περισσότερα death metal κομμάτια και riffs που εκφράζουν τη γνώριμη γλυκιά μελαγχολία της doom metal μουσικής. Οι October Tide, μέχρι στιγμής, στο “The Cancer Pledge”, ακολουθούν την πεπατημένη οδό. Kινούνται εντός του comfort zone της μουσικής σκηνής που επικαλούνται πως αντιπροσωπεύουν. 

Περίπλοκα τα συναισθήματα που προκαλεί το "The Cancer Pledge", αφού μία προσφέρει τη γλύκα της δοκιμής νέου μουσικού μονοπατιού και μία επιστρέφει στην «ασφάλεια»

Το “Unprecedented Aggression” φέρνει μια γερή δόση doom metal. Με τα βαριά riffs μάς βυθίζει ολοένα και περισσότερο στη μελαγχολία και την απόγνωση. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία του κομματιού, δίνεται η εντύπωση πως η μελωδία προσπαθεί να επικοινωνήσει και «να συνδεθεί» με τα φωνητικά. Σαν να αλληλοσυμπληρώνονται.

Προχωρώντας, το “Blodfattig” είναι μια ανάμειξη μουσικών επιρροών των October Tide, με κυρίαρχες εκείνες των Opeth και των Triptykon. Όσον αφορά το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, “The Cancer Pledge”, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία αφήνεται χώρος στο μπάσο να αναδειχθεί με τις οριακά funk γραμμές του. O Johan Jönsegård, ξεφεύγει, με τις μπασογραμμές του, αρκετά από το doom και τη death metal ρεπερτόριο όπως έχει διαμορφωθεί από τα μεγαθήρια της σκηνής. Μπορώ να πω ότι εκτιμώ τον πειραματισμό.

Έπειτα, στο κομμάτι “Season Of Arson” που ακολουθεί, ξεχωρίζει σαν χαρακτηριστικό το ύφος απελπισίας στις μελωδίες το οποίο παρατηρείται έντονα στα γυρίσματα που γίνονται στις κιθάρες. Οι October Tide στο “The Cancer Pledge” είναι σίγουρα αγανακτισμένοι και αποζητούν την απελευθέρωση και αυτό το διακρίνουμε στις μελωδίες τους. Τέλος, στο “Breathe the Water” συναντάμε death metal riffs, drums που κρατούν το ρυθμό και ανά διαστήματα, εύστοχα, κάνουν ξεσπάσματα και μπάσο που συμπληρώνει τις μελωδίες, αποτελεί σταθερή βάση του ρυθμού και συμβάλει στην πραγμάτωση του κομματιού.

Ένα ακόμη στοιχείο που εκτιμώ ανέκαθεν στους October Tide είναι η σταθερότητα στις μελωδίες τους

Εν κατακλείδι, ο δίσκος The Cancer Pledge είναι μία σημαντική προσθήκη στη μουσική βιβλιοθήκη των October Tide. Η μπάντα, όντας εμφανώς ακόμα πιο ώριμη ηχητικά,  προσφέρει – και με το παραπάνω – όλα αυτά που υπόσχονται οι ταμπέλες “doom” και “death” metal.

Ένα ακόμη στοιχείο που εκτιμώ ανέκαθεν στους October Tide είναι η σταθερότητα στις μελωδίες τους. Η μουσική τους, δηλαδή, δεν μπερδεύει αλλά ηρεμεί. Ωστόσο, αυτό που μου έλειψε από το “The Cancer Pledge” είναι η τόλμη. Στην επόμενή τους κυκλοφορία, θα με ευχαριστούσε να ακούσω πειραματισμό χωρίς όμως να έχω τις προσδοκίες για κάτι τέτοιο αφού υποστηρίζουν και την πορεία σε μία ήδη χαραγμένη οδό.

The Cancer Pledge - Tracklist

1. Peaceful, Quiet, Safe

2. Tapestry of Our End

3. Unprecedented Aggression

4. Blodfattig

5. The Cancer Pledge

6. I know Why I´m Cold

7. Season of Arson

8. Breathe the Water

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: October Tide

Album: The Cancer Pledge

Label: Agonia Records

Release Date: 06/10/2023

Genre: Melodic Doom/Death Metal

Producer: Karl Daniel Lidén, October Tide

October Tide: Fredrik Norrman (Κιθάρα), Mattias Norrman (Κιθάρα), Alexander Högbom (Φωνή), Johan Jönsegård (Μπάσο), Jonas Sköld (Τυμπάνα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score