Το πειραματικό pagan folk συγκρότημα από τον Σκανδιναβικό Βορρά μάς προσκαλεί σε μια μουσική επανασύνδεση στο ατμοσφαιρικό Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού. Οι Heilung επί σκηνής αποτελούν, πραγματικά, μία ξεχωριστή εμπειρία.

Ένα ζωντανό δρώμενο που υπερβαίνει τους συνήθεις διαχωρισμούς ανάμεσα στα είδη. Ξεπερνούν με τη δύναμη της μουσικής τους τα όρια του τόπου και του χρόνου. Ιδρύθηκαν το 2014 στην Κοπεγχάγη από τον Kai Uwe Faust, με μέλη από Δανία, Νορβηγία και Γερμανία. Έχουν ηχογραφήσει 3 άλμπουμ. Το τελευταίο τους, με τον τίτλο “Drif”, κυκλοφόρησε το 2022.

Οι ίδιοι περιγράφουν τη μουσική τους ως «ενισχυμένη ιστορία από τη Βόρεια Ευρώπη του πρώιμου Μεσαίωνα». Βασίζεται σε αρχαία κείμενα και ρουνικές επιγραφές των βόρειων φύλων και λαών, των Γερμανών και των Βίκινγκ από την Εποχή του Σιδήρου. Η λέξη «ενισχυμένη» παραπέμπει στην αρχαϊκή δύναμη που “εκλύεται” από τους ενισχυτές του συγκροτήματος.

Οι ζωντανές εμφανίσεις τους είναι μοναδικά οπτικοακουστικά event και γεμάτες αυθεντικότητα. Κατά τη διάρκειά τους, το κοινό βυθίζεται σε μια βαθιά μυσταγωγική μέθεξη.

Ο πραγματικός στόχος τους είναι η αισθητική εμπειρία. Ο ακροατής πρέπει να μείνει ήρεμος και σε χαλαρή κατάσταση, μετά από ένα μαγικό και ταραχώδες μουσικό ταξίδι

Μπορεί η ανθρωπότητα να θυμηθεί τις κοινές της ρίζες; Μπορούν οι ύμνοι της τέχνης να μας υπογραμμίζουν τις κοινές για όλους μας, πανανθρώπινες αξίες και παραδόσεις; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία απαντούν με την ύπαρξή τους οι Heilung. Το όνομα τους σημαίνει «θεραπεία» και επούλωση, παραπέμποντας στη λέξη healing στα σύγχρονα αγγλικά. Ο πραγματικός στόχος τους, όπως περιγράφεται από τον ιδρυτή τους, είναι η αισθητική εμπειρία. Ο ακροατής πρέπει να μείνει ήρεμος και σε χαλαρή κατάσταση, μετά από ένα μαγικό μουσικό ταξίδι που είναι κατά καιρούς ταραχώδες.

Για να παράξουν τον ιδιαίτερο ήχο τους, οι Heilung χρησιμοποιούν μουσικά όργανα από την Εποχή του Σιδήρου, όπως κρουστά, κόκκαλα ή και δόρατα. Μετατρέπουν κέρατα σε κρόταλα και παράγουν μουσική από ινδουιστικά κουδούνια και από αντίκες που βρίσκουν σε ναούς. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούν ένα ανακατασκευασμένο ασημένιο κύπελλο από την εποχή των Βίκινγκ, σφυρίχτρες και άλλα κρουστά όργανα.

Heilung Θέατρο Λυκαβηττού

Τα κοστούμια που φορούν επί σκηνής βασίζονται σε “πνευματιστικές παραδόσεις των ευρασιατικών λαών”. Άλλες φορές είναι ιστορικά πιστές αντιγραφές της σκανδιναβικής ενδυμασίας της Εποχής του Χαλκού. Τα κοστούμια σκίζονται από τα μέλη του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια του live.

Μέσα από τη χρήση πολλών διαφορετικών γλωσσών, οι Heilung εξερευνούν μουσικά και στιχουργικά την αρχαία κουλτούρα των παραδόσεων των βόρειων ευρασιατικών λαών. Στην τελευταία τους δουλειά, ωστόσο, ενσωματώνουν στοιχεία από παραδόσεις πέραν αυτής της γεωγραφικής και πολιτιστικής περιοχής.

Με το έργο τους, οι Heilung μας θυμίζουν ότι κανένας πολιτισμός δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης. Όλοι και όλα οφείλουν τα πάντα σε όλους και όλα. Βρισκόμαστε στη σφαίρα του συν-ανήκειν. Τα παντός τύπου σύνορα είναι απατηλά. Όλοι είμαστε ένα, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η μυσταγωγική περιπλάνηση στα ηχοτοπία των Heilung παραπέμπει σε ένα μυθικό κάλεσμα

Οι Heilung δεν είναι πολιτικοί ή θρησκευτικοί κήρυκες. Θέλουν να μας θυμίσουν από πού ερχόμαστε. “Όλοι είμαστε αδέλφια”, λένε. Όλοι και όλα τα όντα, ακόμα και τα φυσικά φαινόμενα, καταγόμαστε από μια κοινή ύπαρξη που προϋπήρχε ανέκαθεν. Αυτό συνέβαινε πριν οι άνθρωποι εμφανιστούν και το γνωρίσουν, πριν ακόμα ο πρώτος σπόρος βλαστήσει στη γη.

Remember, that we all are brothers

All people, beasts, trees and stone and wind 

We all descend from the one great being 

That was always there 

Before people lived and named it 

Before the first seed sprouted”

«Να θυμάσαι ότι όλοι είμαστε αδέρφια 

Όλοι οι άνθρωποι, τα θηρία, τα δέντρα, οι πέτρες και ο άνεμος 

Όλοι καταγόμαστε από το ένα μεγάλο ον 

Που ήταν πάντα εκεί 

Πριν ζήσουν οι άνθρωποι και το ονομάσουν 

Πριν βλαστήσει ο πρώτος σπόρος»

Για όσους δεν τους αναγνωρίζουν στο πρώτο άκουσμα, να πούμε ότι έχετε σίγουρα ακούσει τη μουσική τους. Έχουν ντύσει μουσικά εξαιρετικά επιτυχημένες, θρυλικές τηλεοπτικές παραγωγές, όπως οι σειρές “Vikings” και “Game of Thrones”. Έχουν επίσης συνεισφέρει μουσικά σε video games-mega hits, όπως “Conqueror’s Blade VII: Wolves of Ragnarök” και “Senua’s Saga: Hellblade II” από το blockbuster του Robert Eggers “The Northman”.

Στις εποχές που διανύουμε, οι επίπλαστοι διαχωρισμοί ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς είναι παντού. Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, η μυσταγωγική περιπλάνηση στα ηχοτοπία των Heilung παραπέμπει σε ένα μυθικό κάλεσμα. Είναι ένα τραγούδι και ένας ύμνος στην ενότητα και την ομορφιά.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.