Το βραζιλιάνικο psych-pop συγκρότημα OS MUTANTES, από τα πιο γνωστά και επιδραστικά ροκ γκρουπ-σύμβολα του κινήματος Tropicália στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έρχεται στην Αθήνα, στις 24 Ιουνίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

«A head-turning comeback»
BBC music

«There was nothing quite like Os Mutantes, and there still isn’t»
The Guardian

«Kaleidoscopic, politically-charged rock»
Billboard

Οι Os Mutantes, ένα από τα πιο επιδραστικά βραζιλιάνικα ροκ συγκροτήματα, δημιουργήθηκε το 1966, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, από τη Rita Lee και τα αδέλφια Arnaldo Baptista και Sérgio Dias. Μαζί με τους Gilberto Gil, τον Caetano Veloso και τον Tom Zé, συνέβαλαν στη δημιουργία του κινήματος έβαλα τα θεμέλια βοήθησαν στον καθορισμό του κινήματος Tropicália.

Δραστηριοποιούμενοι στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, οι Os Mutantes συνδύασαν τη βραζιλιάνικη μουσική με επιρροές από βρετανικά ροκ και αμερικανικά ψυχεδελικά συγκροτήματα, όπως οι Beatles, o Jimi Hendrix και οι Sly & the Family Stone, με την bossa nova, τη samba και την πολιτιστική κληρονομιά της βραζιλιάνικης πρωτοπορίας της τέχνης κυρίως από το κίνημα του μοντερνισμού.

Δημιούργησαν έναν εντυπωσιακό, για τα δεδομένα της εποχής, ξεχωριστό και ζωντανό ήχο. Η δυναμική τους εμφάνιση το 1968 στη Βραζιλία πραγματοποιήθηκε με το ομώνυμο πρώτο τους άλμπουμ, ένα ψυχεδελικό αριστούργημα, που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής και είχε έντονες επιδράσεις από το Revolver και το Sgt. Pepper των Beatles, τη βραζιλιάνικη ποπ και την avant garde μουσική.

Σε συνδυασμό με τη δική τους απίστευτη μουσικότητα και παιγνιώδη διάθεση, οι Os Mutantes παρήγαγαν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ψυχεδελικά ροκ κομμάτια της δεκαετίας του ’60. Αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλά σύγχρονα underground ή ανεξάρτητα συγκροτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Το βραζιλιάνικο psych-pop συγκρότημα OS MUTANTES έρχεται στην Αθήνα
Το βραζιλιάνικο psych-pop συγκρότημα OS MUTANTES έρχεται στην Αθήνα

Ο Beck απέτισε φόρο τιμής στο συγκρότημα με το single «Tropicália» από το άλμπουμ Mutations. Οι Bees διασκεύασαν το «A Minha Menina» στο πρώτο τους άλμπουμ, Sunshine Hit Me. Ο μπασίστας των Red Hot Chili Peppers, Flea, έχει δηλώσει ότι είναι διαχρονικός θαυμαστής τους. Ο Kevin Barnes των Of Montreal αναφέρει τους Os Mutantes ως σημαντική επιρροή. Ο frontman των Talking Heads, David Byrne, έχει εργαστεί για την έκδοση και προώθηση της μουσικής του συγκροτήματος μέσω της δισκογραφικής του εταιρείας Luaka Bop. Ο Kurt Cobain, το 1993, ζήτησε δημόσια μια περιοδεία επανένωσης από το τρίο το 1993 γράφοντας μια επιστολή στον Arnaldo Baptista, αλλά η πρώτη ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος έγινε τελικά στο Barbican Arts Centre του Λονδίνου στις 22 Μαΐου 2006. Μετά από αυτή την εμφάνισή του, το συγκρότημα περιόδευσε επανειλημμένα, βιώνοντας σπουδαίες στιγμές στην πορεία του, όπως στο Glastonbury Festival, τον Ιούνιο του 2010.

Είκοσι χρόνια μετά τη διάλυσή τους, οι Os Mutantes είναι μια πρωτοπόρα cult μπάντα που έχει να επιδείξει αρκετά μουσικά διαμάντια, πιστό κοινό και που εξακολουθεί να επηρεάζει δεκάδες καλλιτέχνες, σε κάθε μουσικό χώρο.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Os Mutantes: Sergio Dias (Φωνή, κιθάρα), Esmeria Bulgari (Φωνή, κρουστά), Vinicius Junqueira (Μπάσο, πιάνο), Henrique Peters (Φωνή, πλήκτρα), Cláudio Tchernev (Τύμπανα, κρουστά)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.