Οι Xylouris White, το συγκλονιστικό μουσικό ντουέτο των θρυλικών Ψαρογιώργη και Jim White επιστρέφουν στην Αθήνα για την αρχή της Ευρωπαΐκής τους περιοδείας και για πρώτη φορά στο Temple Athens.

Οι Xylouris White αποτελούνται από τον Γιώργο Ξυλούρη που παίζει λαούτο και τον drummer Jim White. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Μελβούρνη και ανακάλυψαν πως παρότι προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, τα κοινά τους είναι πάρα πολλά. Κοινά που γίνονται εμφανή όταν συναντιούνται και παίζουν ζωντανά ή ηχογραφούν στο στούντιο.

Οι Xylouris White, το συγκλονιστικό μουσικό ντουέτο των θρυλικών Ψαρογιώργη και Jim White
Οι Xylouris White, το συγκλονιστικό μουσικό ντουέτο των θρυλικών Ψαρογιώργη και Jim White

Ο Γιώργος προέρχεται από μια ζωντανή παράδοση και ο Jim, που τώρα ζει στη Νέα Υόρκη, παίζει με το δικό του αλάνθαστο στυλ εδώ και δεκαετίες με τους Venom P. Stinger, Dirty Three, The Double, Springtime, Bill Callahan και Marisa Anderson για να αναφέρουμε μερικούς. Συνεργάζονται επίσης στενά με τον Guy Picciotto των Fugazi ως παραγωγό όλων των άλμπουμ τους.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Xylouris White: Γιώργος Ξυλούρης “Ψαρογιώργης” (Λαούτο), Jim White (Τύμπανα)

Υπάρχουν ντράμερ και υπάρχει και ο Jim White. Τη διεθνή προσοχή την τράβηξε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με τους Dirty Three. Ο βιρτουόζος, με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι ο άνθρωπος που απευθύνονται τραγουδιστές της alt-A-list με σκοπό τη συνεργασία. Όσοι έχουν δουλέψει μαζί του μιλάνε για τον επιδέξιο τρόπο που χειρίζεται τον ρυθμό.

Ο Jim White χειρίζεται με άκρως επιδέξιο τρόπο που τον ρυθμό
Ο Jim White χειρίζεται με άκρως επιδέξιο τρόπο που τον ρυθμό

Ο Γιώργος Ξυλούρης μεγάλωσε σε ένα χωριό της Κρήτης. Είναι αυτοδίδακτος και έμαθε να παίζει με τους φίλους του από μικρός στην πλατεία του χωριού, ξεκινώντας με μαντολίνο και προχωρώντας στη λύρα και το λαούτο. Συνοδεύει τον πατέρα του, Ψαραντώνη, από την ηλικία των 11 ετών σε φεστιβάλ, γάμους και χώρους σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκείνη την εποχή άρχισε να συνεργάζεται με τον Λαβύρινθο, έναν μουσικό οργανισμό που ίδρυσε ο Ross Daly, βασισμένο στη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου, και συνεχίζει να διδάσκει λαούτο με τον Λαβύρινθο τρέχοντας σεμινάρια και συμμετέχοντας σε παραστάσεις κατά καιρούς.

Ο Γιώργος Ξυλούρης ξεκίνησε την πορεία του σε ηλικία 11 ετών
Ο Γιώργος Ξυλούρης ξεκίνησε την πορεία του σε ηλικία 11 ετών

Έζησε στη Μελβούρνη για οκτώ χρόνια, όπου δημιούργησε το συγκρότημα “Xylouris Ensemble” με μουσικούς από διαφορετικά υπόβαθρα δημιουργώντας έναν ήχο ποικίλης προέλευσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν ένα ενθουσιώδες ποικιλόμορφο κοινό. Συμμετείχε επίσης στην τοπική σκηνή με συγκροτήματα όπως οι “Dirty Three”, οδηγώντας τελικά στη δημιουργία των Xylouris White.

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.