Το Mestarin Kynsi είναι ένα συνηθισμένο album, αν το παρεάκι γύρω από εσένα λέγεται Oranssi Pazuzu. Πόσα παρεάκια, όμως, ξέρουμε να μπορούν να κάνουν ό,τι στο διάολο θέλουν; Είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Οπότε ανακαλώ! Είναι ένα ακόμα διαμάντι από τον Πορτοκαλί Δαίμονα-Βασιλιά των Δαιμόνων του Αέρα/ μπλα μπλα μπλα και δε συμμαζεύεται…

Η άκρως κινηματογραφική αισθητική που διέπει τον δίσκο, γίνεται αντιληπτή από τα πρώτα κιόλας λεπτά, όπου το rhythm section της μπάντας -ως συνήθως- αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο να “κουβαλήσει” το υπόλοιπο group στην κορύφωση του πρώτου κομματιού, που έρχεται στο δεύτερο μισό αυτού. Κάτι που είναι, ίσως, και σημείο αναφοράς της μπάντας και δείχνει την συνοχή και το βάρος που τη διακρίνουν σε αυτό της το στοιχείο.

Με τα επόμενα κομμάτια μας καθίσταται σαφές το ύφος του album, που κινείται ξεκάθαρα σε πιο ήρεμους τόνους και πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει τους ΟP, παραμένοντας, όμως, πάντα groovy as hell. Ένα αίσθημα υποβλητικότητας να είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα, οι μεταβάσεις από κομμάτι σε κομμάτι γίνονται ανεπαίσθητα, σαν να παρακολουθείς ταινία ή να διαβάζεις ένα βιβλίο.

Οι Oranssi Pazuzu επιστρέφουν με το Mestarin Kynsi

Δημιουργίες όπως τα Tyhjyyden Sakramentti και Uusi Teknokratia, που έρχονται στο πρώτο μισό του δίσκου και οι τόνοι ψυχεδέλειας, που ανέκαθεν ήταν στοιχείο των Oranssi Pazuzu, συνδράμουν στην ενίσχυση του παραπάνω αισθήματος. Κύρια συμβολή σε αυτό έχουν τα keyboards, που δεν γεμίζουν απλώς τον ήχο της μπάντας, αλλά τον συμπληρώνουν και τον οδηγούν.

Οι εναλλαγές στο ύφος και τη διάθεση των κομματιών είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό των μακροσκελών συνθέσεων, καθώς το μικρότερο σε διάρκεια κομμάτι είναι άνω των 7 λεπτών και επιτρέπει αυτήν την ελευθερία. Πράγμα που επίσης έχουμε αγαπήσει πολύ σε αυτούς.

Oι τόνοι ψυχεδέλειας, που ακούμε στο Mestarin Kynsi ανέκαθεν ήταν στοιχείο των Oranssi Pazuzu

Έχοντας φτάσει κανείς στα μισά, και πλέον, του αριστουργήματος αυτού, παρατηρεί πως οι μουσικές επιρροές αυτών των πέντε πραγματικά δαιμόνιων τύπων, είναι τόσες, που σε κάθε νέο δίσκο θα μας τις παρουσιάζουν, όχι για να μας πείσουν πως ξέρουν μουσική, αλλά για να ησυχάσουν οι ίδιοι, για να βγάλουν αυτό το φορτίο από μέσα τους και να προχωρήσουν παρακάτω!

Στα 50’ και κάτι του δίσκου, που άκουσα αρκετές φορές πριν αποπειραθώ να γράψω, έχω να πω εν συντομία πως τα blastbeats απουσιάζουν και δε με ένοιαξε καν, οριακά το συνειδητοποίησα. Οι κιθάρες δεν έχουν την παραμόρφωση που συνήθως είχαν ούτε είναι όσο ψηλά συνήθιζαν, ειδικά σε σχέση με την περίοδο του προηγούμενου κιθαρίστα.

Το μπάσο κάνει αισθητή την παρουσία του, όχι, όμως, όπως παλιότερα. Συγχρόνως, τα keyboards σταθερά αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα πράγματα να δείξουν. Το χάος που συνήθως μας προσφέρουν απλόχερα, είναι εδώ και φαίνεται, μόνο που έχει αποδοθεί διαφορετικά αυτήν τη φορά.

Ο δίσκος με λιγότερα λόγια:

Δεν έχει καμία επαφή με τα παλιά.

Έχει τεράστια επαφή με τα παλια.

Δεν έχει καθόλου το ύφος τους μέχρι τώρα.

Έχει ξεκάθαρα το υφος τους μέχρι τωρα.

Και είναι κινηματογραφικός υπό μία έννοια.

To Mestarin Kynsi δεν είναι black metal ή είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να ακούγεται το είδος σήμερα

Όσοι ψάχνουν έναν ώριμο συνθετικά δίσκο, θα τον βρουν εδώ. Εκείνοι που ψάχνουν έναν δίσκο με τα διακριτικά χαρακτηριστικά των Oranssi Pazuzu, θα μείνουν κι αυτοί ικανοποιημένοι. Αν τώρα ύπαρχουν και κάποιοι που ψάχνουν έναν ανοιχτά Black Metal δίσκο, μάλλον θα δυσκολευτούν, αν και η προσωπική μου γνώμη είναι πως αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της σύγχρονης μορφής του είδους.

Στα συν ότι, εδώ και καιρό, απολαμβάνουμε το εκπληκτικό videoclip του Uusi teknokratia με αισθητική -τόσο σκηνοθετικά όσο και θεματικά- ταινιών όπως το Metropolis, La Antena κ.ά.. Εδώ κάτι έγινε με την μετάφραση κουτσά στραβά.

Παράπονο για το παράπονο:

Να σημειώσω πως δεν έχω ιδέα από φινλανδικά και το Google Τranslate δε βοήθησε ιδιαίτερα στην μετάφραση, έστω στην αγγλική γλώσσα, οπότε σίγουρα ένα μέρος της μαγείας του δίσκου (ή και όχι), δε με άγγιξε καν.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Oranssi Pazuzu

Album: Mestarin kynsi

Label: Nuclear Blast Records

Release Date: 17/04/2020

Genre: Psychedelic Black Metal

1. Ilmestys

2. Tyhjyyden sakramentti

3. Uusi teknokratia

4. Oikeamielisten sali

5. Kuulen ääniä maan alta

6. Taivaan portti

Producer: Julius Mauranen

Oranssi Pazuzu: Toni Hietamäki (Μπάσο, Synthesizer, Τρομπόνι), Jarkko Salo (Τύμπανα), EviLL (Synthesizer, Πλήκτρα, Φωνή), Juho Vanhanen (Φωνή, Κιθάρα), Ikon (Κιθάρα, Synthesizer)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Όσοι ψάχνουν έναν ώριμο συνθετικά δίσκο, θα τον βρουν εδώ. Εκείνοι που ψάχνουν έναν δίσκο με τα διακριτικά χαρακτηριστικά των Oranssi Pazuzu, θα μείνουν κι αυτοί ικανοποιημένοι. Αν τώρα ύπαρχουν και κάποιοι που ψάχνουν έναν ανοιχτά Black Metal δίσκο, μάλλον θα δυσκολευτούν.