Οι οπαδοί των Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) έχουν λόγο να χαίρονται, καθώς το εμβληματικό βρετανικό synth-pop συγκρότημα ετοιμάζεται για την κυκλοφορία του 14ου στούντιο άλμπουμ τους, “Bauhaus Staircase“, που σηματοδοτεί το πρώτο τους άλμπουμ μετά το “The Punishment of Luxury” του 2017. Σε παραγωγή εξ ολοκλήρου από τους ίδιους τους OMD, το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στα ράφια των δισκοπωλείων στις 27 Οκτωβρίου 2023, υπό την ετικέτα White Noise.

Η αναμονή έχει αυξηθεί από τότε που το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο singles από το άλμπουμ τον Αύγουστο του 2023. Το πρώτο single, “Don‘t Go“, κυκλοφόρησε στις 19 του μήνα και το ομώνυμο κομμάτι, “Bauhaus Staircase“, ακολούθησε μόλις τρεις ημέρες αργότερα, προσφέροντας στους οπαδούς μια δελεαστική ματιά στον μουσικό κόσμο που οι OMD δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του διαλείμματός τους.

Έξι χρόνια μετά οι OMD επανέρχονται στη δισκογραφία με το Bauhaus Staircase από την White Noise στις 27 Οκτωβρίου 2023
Έξι χρόνια μετά οι OMD επανέρχονται στη δισκογραφία με το Bauhaus Staircase από την White Noise στις 27 Οκτωβρίου 2023

Η ιστορία δημιουργίας του άλμπουμ έχει μια μοναδική ανατροπή. Ο frontman Andy McCluskey κατέφυγε στα δημιουργικά βάθη της “απόλυτης βαρεμάρας” κατά τη διάρκεια του κλειδώματος του COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020. Έγραψε την πλειονότητα των κομματιών που θα γίνονταν τελικά το “Bauhaus Staircase”. Εν τω μεταξύ, ο συμπαίκτης του στο συγκρότημα, Paul Humphreys, βίωσε ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή του, καθώς έγινε πατέρας, γεγονός που καθυστέρησε προσωρινά το ρόλο του στη μίξη του άλμπουμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άλμπουμ περιλαμβάνει μερικά παλαιότερα τραγούδια των OMD που είχαν γραφτεί στο παρελθόν αλλά παρέμεναν ημιτελή, βρίσκοντας τώρα τη θέση τους σε αυτή την πολυαναμενόμενη συλλογή μουσικής.

Το Bauhaus Staircase περιλαμβάνει και παλιά τραγούδια των OMD τα οποία ήταν ημιτελή και ολοκληρώθηκαν για να βρουν θέση στο album

Ο τίτλος του άλμπουμ, “Bauhaus Staircase”, αντλεί έμπνευση από τον διάσημο πίνακα “Bauhaus Stairway” του Oskar Schlemmer, ο οποίος χρονολογείται από το 1932. Αυτή η σύνδεση μεταξύ τέχνης και μουσικής αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των OMD να δημιουργούν όχι μόνο αξέχαστες μελωδίες αλλά και μια οπτική και συναισθηματική εμπειρία για τους ακροατές τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Andy McCluskey έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το “Bauhaus Staircase” μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τους OMD, υποδηλώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος. Αυτή η αποκάλυψη προσθέτει ένα στρώμα νοσταλγίας και σημασίας σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το κύκνειο άσμα τους, κάνοντας το άλμπουμ ακόμα πιο οδυνηρό για τους οπαδούς που έχουν παρακολουθήσει το ταξίδι των OMD κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Καθώς η ημερομηνία κυκλοφορίας πλησιάζει, οι λάτρεις των OMD ανυπομονούν να δουν πώς έχει εξελιχθεί το συγκρότημα από το τελευταίο στούντιο άλμπουμ τους. Το ξεχωριστό μείγμα synth-pop, ειλικρινών στίχων και ηλεκτρονικών καινοτομιών τους έχει κερδίσει μια αφοσιωμένη βάση οπαδών που καλύπτει πολλές γενιές. Με ένα επιτυχημένο ιστορικό που εκτείνεται σε τέσσερις δεκαετίες, οι OMD συνεχίζουν να αποτελούν κινητήρια δύναμη στον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής.

Ο Andy McCluskey άφησε να εννοηθεί πως ίσως το Bauhaus Staircase να αποτελέσει το κύκνειο άσμα των OMD

Το “Bauhaus Staircase” υπόσχεται να προσφέρει την πεμπτουσία της εμπειρίας των OMD, αποχαιρετώντας παράλληλα μια λαμπρή καριέρα.

Bauhaus Staircase - Tracklist

1. Bauhaus Staircase
2. Anthropocene
3. Look at You Now
4. G.E.M.
5. Where We Started
6. Veruschka
7. Slow Train
8. Don’t Go
9. Kleptocracy
10. Aphrodite’s Favorite Child
11. Evolution of Species
12. Healing

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD)

Album: Bauhaus Staircase

Label: White Noise

Release Date: 27/10/2023

Genre: Electronic, New Wave, Synth-Pop, Experimental

Producer:
OMD

Orchestral Manoeuvres in the Dark: Andy McCluskey (Φωνή, μπάσο, πλήκτρα), Paul Humphreys (Πλήκτρα, φωνή), Martin Cooper (Πλήκτρα, σαξόφωνο), Stuart Kershaw (Τύμπανα)

Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD): OMD (OW) | Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | Spotify

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.