Μπορεί να προσπαθείτε να το ξεχάσετε, όμως, έχουν υπάρξει περίοδοι που οι RHCP ήταν χωρίς τον κιθαρίστα τους, John Frusciante. Οι δύο αποχωρήσεις του από την μπάντα, το 1992 και το 2009, και στα μεσοδιαστήματα μέχρι την επιστροφή του, η δημιουργικότητα της μπάντας κυμάνθηκε σε μέτρια (σικ) επίπεδα. Τελικά, αποδείχθηκε το πόσο απαραίτητος είναι για να μπορέσουν οι RHCP να αγγίξουν το ταβάνι τους. Η ιστορία Frusciante και Red Hot Chili Peppers μοιάζει με ένα παιδικό όνειρο, αφού ο κιθαρίστας μεγάλωσε λατρεύοντας την μπάντα.

John FRUSCIANTE and RED HOT CHILI PEPPERS

Γεννημένος το 1970, ο Frusciante είναι το νεότερο μέλος των RHCP με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο. Χαρακτηριστικά, όταν το σχήμα έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα, ο αμερικανός ήταν μόλις 13 ετών. Πριν λοιπόν φτάσουν τα τωρινά επίπεδα φήμης και έχοντας μόνο το ομώνυμο άλμπουμ τους, το οποίο κυκλοφόρησε το 1984, είχαν ήδη καταφέρει να δημιουργήσουν ένα μικρό μεν, πιστό δε, fanbase. Ανάμεσα λοιπόν στους πιστούς οπαδούς τους ήταν και ένας ταλαντούχος κιθαρίστας, ο νεαρός Frusciante.

Μέχρι την ένταξη του John Frusciante στους RHCP, η θέση του κιθαρίστα έμοιαζε καταραμένη

Όταν άρχισε να ακούει τη μουσική τους, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι σε μερικά χρόνια θα ήταν κιθαρίστας τους. Μάλιστα, το κενό που θα καλούταν να συμπληρώσει αποτελούσε μία είδους κατάρα για την μπάντα. Ο πρώτος που είχε αυτόν τον ρόλο ήταν ο Hillel Slovak ο οποίος όμως δε συμμετείχε στο ντεμπούτο άλμπουμ τους. Έβλεπε τους RHCP  ως side project και η προσοχή του ήταν στραμμένη στο άλλο του συγκρότημα, τους What Is This?.

Αντ’ αυτού, ο Jack Sherman έπαιξε στο δίσκο, αλλά δεν ταίριαξε ποτέ με το υπόλοιπο συγκρότημα. Λίγο αργότερα, ο Slovak άρχισε να μετανιώνει για την απόφασή του και ζήτησε από τον Flea να επιστρέψει στην μπάντα. Ο Flea αποδέχθηκε την πρόταση του Slovak με μεγάλη του χαρά, ωστόσο, τα προβλήματα εθισμού του κιθαρίστα είχαν επιδεινωθεί. Μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που άφησε την τελευταία του πνοή το 1988 στο διαμέρισμα του.

Η κατάσταση αυτή άφησε το συγκρότημα να θρηνεί και συγχρόνως, άνοιξε την πόρτα για την άφιξη του Frusciante. Σε ένα επεισόδιο του podcast του Rick Rubin, μίλησε για την πορεία του ως Chili Pepper. Θυμήθηκε την πρώτη φορά που άκουσε τη μουσική τους. «Η πρώτη φορά που θυμάμαι να ακούω το όνομα του συγκροτήματος ήταν ότι είχα έναν δάσκαλο κιθάρας τον Mark Nine», εξήγησε ο Frusciante. «Ήταν ο μόνος δάσκαλος κιθάρας που με ενθουσίασε ποτέ και ένιωσα ότι πήρα καλά πράγματα από αυτόν».

To τραγούδι με το οποίο ο John Frusciante έμαθε τους RHCP ήταν το "True Men Don't Kill Coyotes"

«Την εποχή που άρχισα να παίζω κιθάρα, μου άρεσε το punk και κάθε δάσκαλος που άκουγα, άρχιζε αμέσως να προσβάλλει το punk. Τους έλεγα ότι ήταν η αγαπημένη μου μουσική και μου έλεγαν ότι δεν ήταν μουσική

Ωστόσο, ο Mark ήταν διαφορετικός και είχε παίξει στο παρελθόν με τον Pat Smear. Αυτό το γεγονός έκανε τον Frusciante να αντιμετωπίσει τον δάσκαλό του ως ήρωα. Εκείνος λοιπόν του πρότεινε συνεχώς νέες μπάντες, και χωρίς τον Nine, ίσως να μην είχε αγαπήσει ποτέ του για τους RHCP. Ο Frusciante συνέχισε: «Κάποια στιγμή, ήρθε και μου είπε ότι υπήρχε ένα συγκρότημα που λεγόταν Red Hot Chili Peppers, για το οποίο έκανε οντισιόν και ήλπιζε να τον πάρουν. Επειδή έπαιζε και κιθάρα και μπάσο, μου κόλλησε στο μυαλό ότι έκανε οντισιόν για μπάσο. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, είδα το βίντεο για το “True Men Don’t Kill Coyotes” στο MTV και είπα: “Κανείς δε θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτόν τον τύπο”, αλλά τελικά ήταν για κιθάρα».

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.