Pain, Degenerate Mind 27/11/2023 @Gagarin 205 | Live Report

Δύσκολη ημέρα για live η Τρίτη. Καλά, γενικά η Τρίτη σαν ημέρα μόνο από τη Δευτέρα είναι καλύτερη. Τέλος πάντων, λέω να στάματησω να κάνω τον Γκρινιάρη και να αρχίσω να μιλάω για το προκείμενο.  Που δεν είναι άλλο από τη δεύτερη εμφάνιση των Pain στη χώρα μας, στο πλάι των οποίων βρέθηκαν και οι Degenerate Mind.

Η εικόνα του venue κατά την εμφάνιση των Αθηναίων θα έλεγα ότι ήταν αποκαρδιωτική και με προβλημάτισε αρκετά. Δεν ξέρω αν θα πρέπει πλέον οι διοργανώσεις να ανακοινώνουν το πρόγραμμα, αφού ως δια μαγείας την ώρα που ήταν να βγουν οι Pain το κοινό διπλασίαστηκε. Προφανώς και δεν είναι η λύση το να μη δημοσιοποιείται το πρόγραμμα, αλλά νομίζω ότι έκανα σαφές το point μου.

Degenerate Mind

Βέβαια, για να είμαι τίμιος, αν οι Degenerate Mind δεν είχαν πραγματοποιήσει καλή εμφάνιση, δε νομίζω να νοιαζόμουν τόσο. Οι Αθηναίοι που πρόκειται να κυκλοφορήσουν φρέσκο υλικό ανέβηκαν στο stage με μία μικρή διαφοροποίηση. Τον Στράτο Χατζηδημητρίου, τον frontman της μπάντας, συνόδευε και η Ρεβέκκα Γεωργιάδη.

Ομολογώ ότι είχα χάσει τα ίχνη από εκείνη την εμφάνισή τους – πάλι – στο Gagarin 205 στο πλευρό των Accept. Εσχάτως, μάθαμε ότι πρόκειται να κυκλοφορήσουν και νέο EP, με το όνομα “Vortex”. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, το heavy rock δεν έμοιαζε να είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Ωστόσο, οι παραλληλισμοί δεν σταματούν εδώ, καθώς κατάφεραν να ζεστάνουν συναυλιακά όσους βρέθηκαν από νωρίς

Η εκκίνηση του set τους ήταν η ίδια με το tracklist του “B.L.E.V.E.”. Προσέξτε εδώ ποιο είναι το περίεργο της υπόθεσης: χωρίς να κάνουν κάτι το συνταρακτικό, κατάφεραν να αποδώσουν άριστα τα «αυτονόητα». Δεμένο σύνολο, με ρόλους, καλό ήχο και διάθεση να σε κάνουν να περάσεις καλά. Η παρούσια της Ρεβέκκας, στις δεύτερες, ήρθε να προστεθεί ως το κερασάκι στην τούρτα.

Βέβαια, οφείλει να γίνει μνεία στα “I Walk Alone” και “Nothing Left”. Δύο κομμάτια από το επερχόμενο EP, οπότε άγνωστα στα αυτιά του κοινού. Νομίζω ότι οι Degenerate Mind πρέπει να ένιωσαν αρκετά χαρούμενοι όταν είδαν κάμποσα κεφάλια να κουνιούνται στο ρυθμό τους. Αρκετά ελπιδόφορο μήνυμα για τους ίδιους αλλά και για εμάς, αφού στο πάλκο αποδείχθηκε ότι η σκηνή μας εξακολουθεί να παράγει καλή νέα μουσική.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Degenerate Mind: Στράτος Χατζηδημητρίου (Φωνή), Μάνος Καρκάνης (Κιθάρα), Δημήτρης Ρόδης (Μπάσο), Τάσος Τσολακίδης (Τύμπανα)

Justice

Never Care

Awakening

I Walk Alone

Rite of Passage

Nothing Left

Black Monday

Pain

Αρχικά να πω ότι για αυτό το live των Pain ήμουν ευτυχισμένος για δύο λόγους. Ο πρώτος βρίσκεται στη διεξαγωγή του και μόνο, αφού μετά την τελευταία επίσκεψή τους στην Ελλάδα, είχα πείστει ότι ήταν και η ύστατη. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την τόσο σύντομη επιστροφή του Peter Tägtgren στην πόλη μας.

Αν είσαι οπαδός των Σουηδών τότε δε γίνεται να μη γέλασε το χειλάκι σου όταν είδες τη setlist – ή όσο την άκουγες. Με μοναδική εξαίρεση το “Pain” του ’97, κάθε δίσκος είχε εκπροσώπηση, προσφέροντας μια χορταστική αναδρομή στην πορεία της μπάντας.

Pain 27/11/2023 @Gagarin 205
Pain 27/11/2023 @Gagarin 205

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με το “Let me Out” το οποίο ομολογώ ότι δεν το ευχαριστήθηκα. O ήχος δεν ήταν καλός, η φωνή του Tägtgren ακουγόταν αρκετά δύσκολα και οι κιθάρες ήταν σχετικά θαμμένες. Χρειαστήκαμε ενάμισι κομμάτι για να αποκατασταθούν τα προβλήματα και να απολαύσουμε τους Pain όπως απέδιδαν επί σκηνής.

Διότι, παρά τα προβλήματα, οι Σουηδοί ήταν μία καλοκουρδισμένη μηχανή. Κάθε κίνηση τους στη σκηνή έδενε σφιχτά με τον ήχο τους (όχι αυτόν που ακούγαμε στην αρχή, αλλά αυτόν που γνωρίζουμε ότι μπορούν να επιτύχουν) προσφέροντας μας έναν ήχο αντάξιο των προσδοκιών μας.

Αφού τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν, το κέφι του Peter Tägtgren επανήλθε και άρχισε να επικοινωνεί με το κοινό. Χαρακτηριστικά, από το “The Great Pretender” και μετά, όπου άνοιξε τον πρώτο διάλογο του με το κοινό μιλώντας για τις φωνές που έχει στο κεφάλι, το ήδη εξαιρετικό performance των Pain εκτοξεύθηκε.

O Peter Tägtgren εν τέλει κατάφερε να ξεσηκώσει να την Αθήνα και με το έτερο σχήμα του, τους Pain

Κάπου εκεί ξεκίνησε και το πάρτι στο όχι-και-τόσο-γεμάτο Gagarin. “Suicide Machine”, “Monkey Business”, “Same Old Song”, “It‘s Only Them”, “Bye/Die” και “Gimme Shelter” ακούστηκαν διαδοχικά και πυροδότησαν ένα κύμα ενθουσιασμού που εκφράστηκε με κάτι ανάμεσα σε χορό και headbanging. Ώρες-ώρες πίστευες ότι βρισκόσουν σε μία ντισκοτέκ και άλλες, πως ήσουν σε μία αμιγώς metal συναυλία. Όσο παράταιρος και αν σας ακούγεται ο συνδυασμός, το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από χορταστικό.

Pain 27/11/2023 @Gagarin 205
Pain 27/11/2023 @Gagarin 205

Με το πέρας αυτής της «σεκάνς» οι Pain μάς καληνύχτησαν και έφυγαν από τη σκηνή. Φυσικά αυτό δεν ήταν το κλείσιμο της βράδιας αλλά η κορύφωση της.  Ο Peter Tägtgren «έσκασε» μετά από λίγο φορώντας τη ρόμπα/μπουρνούζι του. Με το μαλλί και το μουσί, αντί να μοιάζει με τον Johnny Depp όπως έχουμε συνηθίσει, έφερνε έντονα στον Dude του Jeff Bridges.

Μη φανταστεί κανείς ότι οι υπόλοιποι ήταν τίποτα τέρατα σοβαρότητας. Δείτε το clip του “Party in My Head” και θα έχετε ακριβώς την εικόνα τους. Δυσκολεύομαι να περιγράψω τη χαρά μου ακούγοντας το “On and On” και ομολογώ ότι ζήλεψα εκείνους που βρίσκονταν στο κάγκελο και αλληλεπιδρούσαν με τον Peter Tägtgren.

Ο ομολογουμένως λιγοστός κόσμος που βρέθηκε στο Gagarin 205 σίγουρα διάσκεδασε με την εμφάνιση των Pain

Η αυλαία ήταν δεδομένο ότι θα έπεφτε ότι με το μεγαλύτερο hit που έχει γράψει στην καριέρα του ο Σουηδός, το “Shut Your Mouth”. To φινάλε του κομμάτιου βρήκε την τριάδα, Jonathan Olsson, Sebastian Svalland και Peter Tägtgren ξαπλωμένη στη σκηνή για να σημάνει και επίσημα τη λήξη της βραδιάς.

Ο λίγος κόσμος που βρέθηκε στο Gagarin το απόλαυσε και το έβλεπες στα πρόσωπα τους καθώς έφευγαν. Για να πω την αμαρτία μου θα ήθελα λίγο παραπάνω κόσμο γιατί έτσι ίσως να το ευχαριστιόμασταν παραπάνω όσοι βρεθήκαμε εκεί. Και ίσως στο μέλλον να βλέπαμε περισσότερα ανάλογα σχήματα.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Pain: Peter Tägtgren (Φωνή, κιθάρα), Jonathan Olsson (Μπάσο), Sebastian Svalland (Κιθάρα), Sebastian Tägtgren (Τύμπανα)

Let Me Out

End of the Line

Nailed to the Ground

The Great Pretender

Call Me

Revolution

Zombie Slam

Suicide Machine

Monkey Business

Just Hate Me

Same Old Song

It’s Only Them

Bye/Die

Gimme Shelter (The Rolling Stones cover)

Encore:

Party in My Head

On and On

I’m Going In

Shut Your Mouth

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.