Αν σας πω ότι είχα πάρει χαμπάρι πως ο Paul Simon γράφει ακόμη, θα σας έλεγα ψέματα. Δεν είχα ιδέα πως το Seven Psalms υπήρχε καν, μέχρι που μου ανατέθηκε από τον Γιώργο. Η εμπιστοσύνη του δεν είναι «τυφλή». Πηγάζει από τη γνώση του ότι είμαι ένας millennial με boomer «ψυχή». Από το γεγονός ότι γνωρίζει πάνω-κάτω τη μουσική με την οποία μεγάλωσα, κι ας μη γνωριζόμαστε από παιδιά. Ο Paul Simon ήταν για εμένα ανέκαθεν -πάνω από όλα- το πρώτο συνθετικό της οντότητας Simon & Garfunkel.

Όταν άκουσα το Sound of Silence για πρώτη φορά, έπαθα σοκ. Αποτέλεσε μια από τις πολλές πόρτες οι οποίες με οδήγησαν στο classic rock. To this day, που λένε οι Άγγλοι φίλοι μας, είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Και ένας από τους λόγους που θα είμαι Πλατεία Νερού το καλοκαίρι για το Release Athens, ελπίζοντας να το ακούσω από Disturbed. Βράδυ, με σβηστά φώτα, και ανατριχίλα.

Ο Paul Simon ανέκαθεν έγραφε πανανθρώπινη, down-to-earth μουσική και αυτό κάνει στο Seven Psalms, το οποίο στιχουργικά είναι ποίηση υψηλού επιπέδου

Τα παραπάνω δεν τα γράφω επειδή αποφεύγω να γράψω για το Seven Psalms. Το αντίθετο. Προσέγγισα αυτό το project/album με σεβασμό. Παρά το γεγονός, μάλιστα, πως το στοιχείο της πίστης σε κάτι ανώτερο, είναι πολύ ισχυρό, και συγκρούεται με τη δική μου κοσμοθεωρία. Τουλάχιστον αυτή που έχω τώρα. Ωστόσο, ο Paul Simon ξέρει να το σερβίρει με τρόπο που σε βάζει σε σκέψεις περισυλλογής, χωρίς θρησκευτική προπαγάνδα.

Το Seven Psalms αποτελείται από ένα τραγούδι 33 λεπτών. Ο τίτλος του τραγουδιού περιλαμβάνει επτά διαφορετικούς τίτλους, έναν για κάθε μουσική «ψαλμωδία». The Lord, Love Is Like a Braid, My Professional Opinion, Your Forgiveness, Trail of Volcanoes, The Sacred Harp, και Wait. Σε αυτό το μισάωρο, ο Paul Simon γράφει μουσική και στίχους που σε ταξιδεύουν σε γαλήνια τοπία. Σε εικόνες όπως αυτή που βρίσκεται στο album cover του Seven Psalms.

Ο Paul Simon επιστρέφει με το Seven Psalms, ένα project/concept album με ένα τραγούδι διάρκειας 33 λεπτών, χωρισμένο σε επτά τραγούδια που παίζουν σερί

Ένα γιγάντιο δέντρο που υψώνεται και κατεβαίνει ξανά σαν αγκαλιά στο γρασίδι. Δυο κουκουβάγιες στο προεξέχον κλαδί του, αγκαλιασμένες. Στο βάθος, μια κοινότητα που φαίνεται αχνά, με ψηλά, μπεζ-κόκκινα τείχη. Το Seven Psalms μοιάζει να είναι η περισυλλογή ενός εύθραυστου ανθρώπου, που θυμίζει παιδί. Ο Paul Simon ήταν ανέκαθεν ένας παρατηρητής της ανθρώπινης φύσης. Του βάρους που κουβαλάει το κάθε ένα από τα μέλη του είδους μας. Εδώ, εξερευνά τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της μαρτυρικής βεβαιότητας πως θα πεθάνουμε μια μέρα. Όλα ανεξαιρέτως.

Μουσικά, το Seven Psalms κουβαλάει τεράστιο μέρος της παρακαταθήκης του Paul Simon. Είναι γνωστός για την αγάπη του για τη gospel και τη hymnal μουσική άλλωστε. Ανέκαθεν έθετε ερωτήματα που δεν έχουν μια, factual απάντηση. Στο Seven Psalms, επιλέγει μια πιο ευθεία οδό. “Dip your hand in heaven’s waters/ God’s imagination”, λέει στο Your Forgiveness. Η θνητότητα και το τι ακολουθεί τη ζωή, σε πρώτο πλάνο, δίχως οίκτο.

Η επιστροφή του Paul Simon με νέο υλικό έπειτα από επτά χρόνια έρχεται ως υπενθύμιση του μεγαλείου του

Ο Paul Simon επιστρέφει και στο Seven Psalms αναζητά την αιωνιότητα, καθώς πραγματεύεται τον θάνατο και την πίστη στο project/album Seven Psalms
Ο Paul Simon επιστρέφει και στο Seven Psalms αναζητά την αιωνιότητα, καθώς πραγματεύεται τον θάνατο και την πίστη στο project/album Seven Psalms

Όπως έχει πει ο ίδιος, οι στίχοι του ήρθαν μεταξύ ανήσυχων ύπνων, αλλά και στη διάρκεια ονείρων γεμάτα ανησυχία. Οι συνθέσεις είναι «σοβαρές», καθώς αντίθετα με τις διδαχές της gospel, εδώ μιλάμε πράγματι για ψαλμωδίες. Γαλήνια και παράλληλα μελαγχολική μουσική, με την κιθάρα στο προσκήνιο, φυσικά.

Τα blues δεν λείπουν, όπως ακούμε χαρακτηριστικά και στο My Professional Opinion. Φωνητικές αρμονίες από τη βρετανική χορωδία VOCES8, και «σκισίματα» ακουστικής κιθάρας προσδίδουν άλλο βάρος στο τραγούδι. Αργότερα στο album, επιστρατεύεται και η φωνή της συζύγου του, Edie Brickell, που προσδίδει ξεχωριστή χάρη στη σύνθεση.

Στο Seven Psalms, ο Paul Simon σερβίρει μουσική και στίχους που γιατρεύουν

Στην ουσία, το Seven Psalms είναι 33 λεπτά κατάθεσης ψυχής από τον Paul Simon. Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ηχογραφηθεί σε κάποιο υγρό ημιυπόγειο της Αθήνας, της Νέας Ορλεάνης, του Γιοχάνεσμπουργκ, της Μόσχας, του Τόκιο. Ανέκαθεν, έγραφε πανανθρώπινη, down-to-earth μουσική και στίχους. Ακόμη και όταν μιλάει για το τι ακολουθεί μετά το θάνατο, εξερευνώντας τα ενδεχόμενα ύπαρξης ανώτερων δυνάμεων, είναι προσγειωμένος.

Αυτός ο συνδυασμός μελαγχολίας με γαλήνη, λύπης με χαρά, είναι που κάνει τον Paul Simon ξεχωριστό. “I heard two cows in a conversation/One called the other one a name/In my professional opinion/All cows in the country must bear the blame,” γράφει. Μια ευθεία, χαμογελαστή και χιουμοριστική επίθεση στο τυφλό τσουβάλιασμα. Ένα trend που όλο και δυναμώνει, ερχόμενο σε αντίθεση με τις εμφανείς ανάγκες του είδους να αλλάξει ρότα.

Η επιστροφή του Paul Simon με το Seven Psalms έπειτα από επτά χρόνια έρχεται ως υπενθύμιση του μεγαλείου του
Η επιστροφή του Paul Simon με το Seven Psalms έπειτα από επτά χρόνια έρχεται ως υπενθύμιση του μεγαλείου του

Blues, gospel, και hymnal συνδυάζονται εξαιρετικά στο Seven Psalms, προσδίδοντας μια ατμόσφαιρα μελαγχολικής γαλήνης

Παίρνει και ο ίδιος θέση επ’ αυτού, δίνοντας τη δική του εικόνα για τον θεό. Με μικρό, για λόγους που θα καταλάβετε αμέσως. “The Lord is my engineer/The Lord is my record producer/The Lord is the music I hear/Deep in the valley of elusive.Αυτό είναι ο θεός για τον Paul Simon. Ο μηχανικός του, ο παραγωγός του, η μουσική που ακούει. Η ψαλμωδία 33 λεπτών ολοκληρώνεται με τον ίδιο και τη σύζυγό του, να στέλνουν κάλεσμα στα παιδιά. “Children, get ready/It’s time to come home/Amen,” τραγουδούν εναρμονισμένα, με μια αίσθηση οριστικότητας να κατακλύζει την ατμόσφαιρα.

Το γεγονός ότι ο Paul Simon είναι ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς που έχουν υπάρξει δεν αμφισβητείται. Όχι επειδή κάποτε έγραψε το Sound of Silence, αλλά επειδή έχτισε πάνω σε αυτό. Η λαμπρή σταδιοδρομία του είχε μπει σε παύση για επτά χρόνια. Και τον περίεργο Μάιο του 2023, ήρθε το Seven Psalms να τον επαναφέρει στις συνειδήσεις μας. Να μας υπενθυμίσει πως η έννοια της αυθεντίας δεν υφίσταται. Αυτό που ακούς, δεν είναι η απόλυτη αλήθεια, μα η αλήθεια του δημιουργού.

Με το Seven Psalms, ο Paul Simon μας υπενθυμίζει ότι ο θεός σου, πρώτα από όλα, είσαι εσύ

Όσο περισσότερο εφάπτεται της δικής σου αλήθειας, τόσο καλύτερα περνάς. Οι κριτικές δίσκων, όπως όλες οι κριτικές, είναι προφανώς υποκειμενικές. Η περίοδος κατά την οποία ακούω το Seven Psalms, είναι ιδανική για να το εκτιμήσω. Ο Paul Simon προσφέρει μισή ώρα ηρεμίας και ευκαιρίας να πατήσεις “Pause” και να αράξεις λίγο. Να εκτιμήσεις εσένα, τους γύρω σου, την Τέχνη της Μουσικής. Να σηκωθείς και να συνεχίσεις να περπατάς, με άλλο ένα εργαλείο διαθέσιμο: τη βεβαιότητα πως πράγματι, ο θεός σου, πρώτα από όλα είσαι εσύ.

Seven Psalms - Tracklist

1. Seven Psalms: The Lord/ Love Is Like a Braid/ My Professional Opinion/ Your Forgiveness/ Trail of Volcanoes/ The Sacred Harp/ και Wait

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Paul Simon

Album: Seven Psalms

Label: Owl, Legacy

Release Date: 19/05/2023

Genre: Acoustic, Gospel, Hymnal

Producer: Paul Simon, Kyle Crusham

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.

9.0
Score