Οι Ploho «γεννήθηκαν» στο Novosibirsk της Ρωσίας το 2013. Σε πρώιμες συνεντεύξεις τους, έχουν αναφερθεί στη δεκαετία του ’90 ως μια «ψυχρή και σκοτεινή περίοδο» γεμάτη με «απόλυτο χάος και σκληρό έγκλημα». Σε αυτή τη δεκαετία μεγάλωσαν και οι τρεις τους. Φέτος, δέκα χρόνια από τη δημιουργία τους, έρχονται στην Αθήνα για την πρώτη τους εμφάνιση στο Death Disco Open Air Festival! Λίγες ημέρες πριν πατήσουν το σανίδι στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, οι Ploho μιλούν στο DEPART για την ιστορία της post-punk σκηνής, για τον καπιταλισμό, την διαδικτυακή διαμάχη με μέλος των Molchat Doma και για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι Ploho ετοιμάζονται για το Death Disco Open Air Festival και μιλούν στο DEPART για όλα!
Οι Ploho ετοιμάζονται για το Death Disco Open Air Festival και μιλούν στο DEPART για όλα!

Γειά σας! Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με μια περιγραφή του ήχου και του μουσικού σας οράματος!

Ξεκινήσαμε ως low-fi post punk. Σε διάστημα δέκα ετών ο ήχος μας έχει αλλάξει πολύ, με την κιθάρα να κερδίζει χώρο και λιγότερη retromania. Αυτή τη στιγμή, παίζουμε μια μίξη rock, dance και post punk.

Πιστεύετε πως τα post punk συγκροτήματα από τη Ρωσία έχουν πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της σκηνής από ότι τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σχήματα;

Αρχικά, έτσι ήταν. Οι ρίζες της μουσικής αυτής βρίσκονται σε συγκροτήματα της Σοβιετικής Ένωσης της δεκαετίας του ’80. Για αυτό και ήταν lo-fi, χαχα! Αργότερα, η μουσική μας επηρεάστηκε από δυτικά συγκροτήματα όπως οι The Smiths, οι The Cure και άλλοι. Τώρα, ο ήχος της post punk σκηνής είναι ένας συνδυασμός συγκροτημάτων που γεννήθηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ μαζί με το πως αντιλαμβανόμαστε και ακούμε τη δυτική μουσική.

Πώς αντιλαμβάνεστε την εξέλιξη των Ploho από την πρώτη μέρα τους έως τώρα;

Αργά και σταθερά! 🙂

Γνωρίζετε ελληνικά συγκροτήματα;

Μου άρεσε πολύ μια μπάντα που ονομαζόταν Phoenix Catscratch. Νομίζω είναι από την Ελλάδα.

Πώς σας επηρεάζει η τωρινή κατάσταση στη Ρωσία;

Πώς μπορούμε να νιώσουμε; Η χώρα μας έχει ξεκινήσει έναν ανοιχτό πόλεμο, είναι πραγματικά φρικτό. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει όσα συμβαίνουν. Και αυτό που συμβαίνει μέσα σε αυτή τη χώρα είναι ένα γαμ***νο πολιτικό χάος. Όπως και στις περισσότερες μοντέρνες χώρες.

Ποια είναι η γνώμη σας για την τωρινή, παγκόσμια πολιτική σκηνή; Πιστεύετε ότι ο καπιταλισμός είναι μονόδρομος;

Ζητώ συγγνώμη αλλά δεν έχω την ενέργεια να μιλάω πια για την παγκόσμια πολιτική και άλλες ασυναρτησίες. Ακούμε για αυτά τα πράγματα κάθε μέρα, 24/7. Άνθρωποι, σκεφτείτε τους εαυτούς σας. Σκεφτείτε την ψυχή σας. Δείτε την καθημερινότητά σας, αναθρέψτε παιδιά που θα γίνουν καλοί άνθρωποι. Πάρτε τηλέφωνο τους γονείς σας, βοηθήστε τους φτωχούς. Φυτέψτε ένα δέντρο, έστω. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος υπό οποιοδήποτε καθεστώς και οποιονδήποτε δικτάτορα.

Μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης μεταξύ ανθρώπων στέλνουν οι Ploho
Μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης μεταξύ ανθρώπων στέλνουν οι Ploho

Είστε ακόμη φίλοι με τους Molchat Doma; Η online διαμάχη ήταν λίγο άβολη.

Δεν έχουμε καμία διαφωνία με το συγκρότημα Molchat Doma. Δεν νομίζω πως αν ένα άτομο είναι σκατένιο, πρέπει να γεμίσουν σκατά και όσοι είναι γύρω του. Αυτός ο τύπος ήταν γεμάτος, από πάνω μέχρι κάτω. Δεν ήταν online μάχη, φίλοι μου. Ήταν προδοσία και μαχαιριά στην πλάτη. Απλά, ανθρώπινη κακία. Το να χτυπάς έναν φίλο που είναι κάτω είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει ο άνθρωπος. Αυτό έκανε, μαχαίρωσε στην πλάτη τη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Πώς σας φαίνεται το line up του Death Disco Open Air Festival; Κάποιο συγκρότημα που θα θέλατε να δείτε;

Αγαπώ τους Sisters of Mercy! Είναι ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα όλων των εποχών. Έχουμε επίσης πολύ καλές σχέσεις με τους She Past Away, ελπίζω κι αυτοί να το πιστεύουν αυτό, χαχα! Το line up του φεστιβάλ είναι συνολικά πολύ κουλ!

Αυτή θα είναι η πρώτη σας φορά στην Ελλάδα. Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς;

Ας το αφήσουμε να είναι έκπληξη! Ελπίζω να είναι μια καλή έκπληξη!

Ανυπομονούμε να σας δούμε στην Αθήνα! Κάποιο τελευταίο μήνυμα για τους Έλληνες fans σας;

Ανυπομονούμε κι εμείς να σας δούμε! Ελπίζουμε να έχουμε τη στήριξή σας στη διάρκεια του set μας! Άλλωστε, η πρώτη φορά είναι πάντα η πιο ενθουσιώδης!

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Ploho: Viktor Uzhakov, Andrei Smorgonsky, Igor Starshinov

Death Disco Open Air Festival | Day 2 Live Report

Η Τεχνόπολη αποχαιρέτισε το Death Disco Open Air Festival με τους Sisters of Mercy να μην πείθουν 100% Φοίβο Κρομμύδα και Χρήστο Καραγιάννη

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.