Ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά κύματα της ακραίας μουσικής που τον τελευταίο καιρό γίνεται γιγάντιο, είναι το post metal. Η Pelagic Records είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αυτού του κύματος. Kαθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του ολοένα και αυξανόμενου roster της αποτελείται από μπάντες με τέτοιες επιρροές και ύφος. Μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες του έτους που μας πέρασε ήταν το Violate Consensus Reality των Βέλγων Psychonaut.

Το post metal δεν είναι ο μόνος όρος που μπορείς να τους περιγράψεις. Αυτό γιατί οι επιρροές τους είναι πάρα πολλές. Από το σκοτάδι των Amenra, την πολυπλοκότητα των Tool, μέχρι την ψυχεδέλεια των Pink Floyd και το attitude των  Zeppelin.

Η δισκογραφική πορεία τους ξεκινάει το 2014, όταν και κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα τους EP. Πρόκειται για τα XXIV Trips Around the Sun και Ferocious Fellowman, με το τελευταίο να επανακυκλοφορεί το 2022 με νέο mix και mastering. Μέχρι να φτάσουμε στο 2018 και το debut album τους Unfold The God Man.

Από τις πρώτες τους νότες λοιπόν, έδειξαν ότι δεν αστειεύονται και έχουν έρθει για να μείνουν. Οι περίπλοκες, progressive αρμονίες, σε συνδυασμό με τα πολύπλευρα ρυθμικά parts τους είναι το βασικό τους χαρακτηριστικό. Που «ντύνεται» με έναν ιδιαίτερο, τελείως δικό τους τρόπο με τις εναλλαγές των brutal και clean φωνητικών.

Οι Psychonaut αποφάσισαν να απαθανατίσουν όλες τις στιγμές της ηχογράφησης και της δημιουργίας του Violate Consensus Reality

Στις 28/10/22 λοιπόν, μετά από την κυκλοφορία τριών singles, το Violate Consensus Reality φτάνει ολοκληρωμένο στα αυτιά μας. H ηχογράφηση και μίξη έγινε στα DAFT Studios στο Malmedy του Βελγίου από τον Chiaran Verheyden και τον Victor Jacobs. Σε παραγωγή του πρώτου και του κιθαρίστα και κύριου συνθέτη τους, Stefan De Graef. Το mastering γίνεται στο Motormusic Mechelen από τον Laurens Grossen και το artwork επιμελήθηκε ο Sam Coussens.

Οι Psychonaut λοιπόν, αποφάσισαν να απαθανατίσουν όλες τις στιγμές της ηχογράφησης και της δημιουργίας του Violate Consensus Reality και κυκλοφόρησαν μία σειρά videos.

Psychonaut: Violate Consensus Reality | Album Review

Ένα απίστευτα δουλεμένο Violate Consensus Reality & εξαιρετικά αποδοσμένο album που φέρνει σίγουρα τους Psychonaut στο υψηλότερο επίπεδο στο είδος τους.Δεν μπορώ καν να βρω τις λέξεις να περιγράψω πόσο θα ήθελα να είμαι μέρος της live εμπειρίας.

by

Το πρώτο μέρος έχει να κάνει με την ηχογράφηση των τυμπάνων του Harm Peters, σε συνεργασία με τον Stefan, δείχνοντας μας πως ξεκινάει και πως καταλήγει μία ολοκληρωμένη ηχογράφηση.

Το δεύτερο μέρος δείχνει την διαδικασία ηχογράφησης των κιθαρών του Stefan De Graef και του μπάσου του Thomas Michiels, δοκιμάζοντας διαφορετικά όργανα και ενισχυτές, δείχνοντας και την διαδικασία επιλογής συγκεκριμένων ήχων, effects και sound design.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα φωνητικά και τους διάφορους guests που συμμετείχαν στο album, ανάμεσα τους και ο Colin H. van Eeckhout των Amenra και η Stefanie Mannaerts των Brutus.

Η ολοκληρωμένη λίστα των guests είναι:

 • Stefanie Mannaerts: φωνή στο Violate Consensus Reality. 
 • Colin H. van Eeckhout: φωνή στο Violate Consensus Reality.
 • Chiaran Verheyden: soundscapes, e-bow solo στο Violate Consensus Reality. 
 • Luuk Schelvis: soundscapes. 
 • Wouter De Wit: πιάνο στο Hope. 
 • Reinhard Van Bergen: έγχορδα στο Hope 
 • Victor Jacobs: κρουστά, βιολί, ντιτζεριντού, χορωδία. 
 • Bram Lobbestael: χορωδία. 
 • Sam Coussens: χορωδία.
 • Sander Rom: χορωδία.
 • Kristof De Graef: χορωδία.
Violate Consensus Reality - Tracklist

1. A Storm Approaching

2. All Your Gods Have Gone

3. Age Of Separation

4. Violate Consensus Reality

5. Hope

6. Interbeing

7. A Pacifist’s Guide To Violence

8. Towards The Edge

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Psychonaut

Album: Violate Consensus Reality

Label: Pelagic Records

Release Date: 28/10/2022

Genre: Post Metal

Producer: Chiaran Verheyden

Psychonaut: Stefan De Graef (Κιθάρα, Φωνή), Thomas Michiels (Μπάσο, Φωνή), Harm Peters (Τύμπανα)