Ο όγκος μουσικής πληροφορίας που δέχεται ο καθένας μας αυτές τις μέρες είναι σίγουρα εξωπραγματικά μεγάλος, ειδικά αν απασχολείσαι καθημερινά σε ένα μουσικό webzine. Το scrolling στα social media είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε όλοι μας στις ελάχιστες πλέον στιγμές ελεύθερου χρόνου. Συνήθως είναι χαμένος χρόνος, αλλά μπορεί να τύχει να ανακαλύψεις χρυσό. Αυτό ακριβώς συνέβη στον γράφοντα με τους Psychonaut, ένα psychedelic post-metal trio από το Mechelen του Βελγίου. Οι οποίοι μόλις κυκλοφόρησαν το “Violate Consensus Reality“.

Ξεκίνησαν το 2013, με 2 EP, το XXIV Trips Around The Sun το 2014, Ferocious Fellowman το 2016, και το ντεμπούτο full length album τους, Unfold The God Man το 2018. Έχουν επίσης και ένα split με τους Sâver , ένα sludge/post-metal trio από την Νορβηγία το 2021, με το όνομα Emerald.

Εντυπωσιακοί οι Psychonaut στο Violate Consensus Reality

Φέτος, ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του δεύτερου τους δίσκου με την Pelagic Records, το Violate Consensus Reality. Το ομώνυμο τραγούδι είναι και αυτό που ανακάλυψα τυχαία στο καθημερινό scrolling και κατάλαβα αμέσως ότι έρχεται μεγάλη καταιγίδα.

13 λεπτά που περιγράφουν ακριβώς τι κάνουν οι Psychonaut στο Violate Consensus Reality

Ας πάμε όμως από την αρχή. Το πρώτο track δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο όνομα από το “A Storm Approaching“. Αγνή, ωμή οργή από τις κιθάρες και τα τεράστια τύμπανα, που χαλιναγωγείται ολόσωστα από τις αλλαγές των καθαρών φωνητικών του Stefan De Graef και τα screams του Thomas Michiels.

Ο συνδυασμός αυτός, η ένωση των χαρακτηριστικών χροιών τους, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που αποτελούν τους Psychonaut, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα στο επόμενο, “All Your Gods Have Gone“, το τελευταίο single και video που κυκλοφόρησαν. 

Ο ήχος τους είναι μία διαφορετική, πολύ φρέσκια προσέγγιση στο συγκεκριμένο είδος, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τις ηχητικές δυνατότητες ενός trio, δίνοντας στα τύμπανα πιο ευθύ, πρωταγωνιστικό ρόλο στη μίξη, αλλά χειριζόμενοι αριστοτεχνικά τις συχνότητές τους, αφήνοντας “χώρο” σε όλους. O καλύτερος τρόπος που μπορώ να το περιγράψω προσωπικά, είναι ότι όλοι είναι ταυτόχρονα πρωταγωνιστές αλλά εξυπηρετούν τους σκοπούς της μουσικής. Το “Age Of Separation” και τα heavy σημεία του είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Μία μεγαλοπρεπής σύνθεση, που δεν σταματάει να ηχεί στα αυτιά μου από την πρώτη στιγμή που την άκουσα

Το ομώνυμο κομμάτι, “Violate Consensus Reality“, αξίζει δική του παράγραφο. Η επιλογή των καλεσμένων μουσικών, της Stefanie Mannaerts (Brutus) και του Colin H. Van Eeckhout (Amenra, CHVE) δίνει μία αίσθηση ότι αυτό είναι το πιο πολύτιμο πετράδι στο στέμμα τους και είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, η αλήθεια. Η μυστικιστική ατμόσφαιρα της φωνής της Stefanie, μαζί με τα σχεδόν τελετουργικά τύμπανα του Harm Peters, ταιριάζει απόλυτα με τις πολύ όμορφες αρμονίες, αλλά και την οργή, των φωνών του Stefan και του Thomas, κάτι που κλιμακώνεται με τα εξωπραγματικά, απόκοσμα ουρλιαχτά του Colin. Μία πραγματικά μεγαλοπρεπής σύνθεση, που δεν σταματάει να ηχεί στα αυτιά μου από την πρώτη στιγμή που την άκουσα.

Το “Hope” που ακολουθεί, ξεκινάει με μία ήρεμη μελωδία πιάνου, που δίνει τον ρόλο της στην κιθάρα και τις φωνές, φτιάχνοντας το δρόμο για ένα guitar solo και ένα πολύ πιο εσωστρεφές breakdown, σε σχέση με αυτά που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα. Το “Interbeing“, το πρώτο single και video που έδωσαν στην δημοσιότητα, είναι η πιο δυνατή σύνδεση με το παρελθόν τους, με το huge riff της κιθάρας να φέρνει αναμνήσεις του “Unfold The God Man” και τις ιδιαίτερες αρμονίες των φωνών να τραγουδούν με όλη τους την ψυχή : Never long for outward skies.Hold your pride, ancient sun child of the gods. Shine with all your might.”

Ένα απίστευτα δουλεμένο, σχεδιασμένο album που φέρνει σίγουρα τους Psychonaut στο υψηλότερο επίπεδο

Λένε ότι η πιο αγνή οργή πηγάζει από μέσα σου και το “A Pacifist’s Guide To Violence” είναι ο απόλυτος ορισμός. Στο 7ο δευτερόλεπτο μπαίνουν όλα τόσο δυνατά που είναι σαν να τρως μία γεμάτη μπουνιά στο σαγόνι. Το απίστευτα γιγάντιο riff μαζί με τα screams του Thomas Michiels φτάνει το volume στο peak για όλο τον δίσκο, ειδικά στο διαλύστε-τα-όλα breakdown στο δεύτερο λεπτό.

Μακάρι τo Violate Consensus Reality να αποτελέσει αφορμή για να επισκεφθούν τη χώρα μας οι Pshychonaut

Δυστυχώς, φτάσαμε στο τέλος. Αλλά το 13 λεπτών έπος “Towards The Edge” μας αφήνει ακριβώς όπως ξεκινήσαμε. 13 λεπτά που περιγράφουν ακριβώς τι κάνουν οι Psychonaut. Πανέμορφες μελωδίες από κιθάρες και συνδυασμό φωνητικών, πελώριο αλλά ταυτόχρονα διακριτικό μπάσο, περίπλοκα αλλά με κάποιο τρόπο πολύ απλά ρυθμικά από τα τύμπανα, όλα μαζί να διηγούνται μία πολύπλευρη ιστορία, καλύπτοντας όλα τα συναισθήματα από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα. 

Ένα απίστευτα δουλεμένο, σχεδιασμένο και εξαιρετικά αποδοσμένο album που φέρνει σίγουρα τους Psychonaut στο υψηλότερο επίπεδο στο είδος τους. Δεν μπορώ καν να βρω τις λέξεις να περιγράψω πόσο θα ήθελα να είμαι μέρος της live εμπειρίας.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Psychonaut

Album: Violate Consensus Reality

Label: Pelagic Records

Release Date: 28/10/2022

Genre: Post Metal

1. A Storm Approaching

2. All Your Gods Have Gone

3. Age Of Separation

4. Violate Consensus Reality

5. Hope

6. Interbeing

7. A Pacifist’s Guide To Violence

8. Towards The Edge

Producer: Chiaran Verheyden

Psychonaut: Stefan De Graef (Κιθάρα, Φωνή), Thomas Michiels (Μπάσο, Φωνή), Harm Peters (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

9.5
Score

Final Verdict

Ένα απίστευτα δουλεμένο, σχεδιασμένο και εξαιρετικά αποδοσμένο album που φέρνει σίγουρα τους Psychonaut στο υψηλότερο επίπεδο στο είδος τους.