Release Athens 2023: Madrugada, Wet Leg, Baxter Dury, Pink Vanity, 25/06/2023 | Live Report

Ένα από τα καλά του να έχει μια σπουδαία συναυλία ανήμερα εκλογών, είναι η άνεση. Ακούγεται περίεργο αλλά τα ΜΜΜ δεν είναι όσο γεμάτα όσο θα περίμενες μια τέτοια μέρα. Ιδανική για παραλία. Και στο Release Athens 2023 οι Madrugada. Δεν τους χάνεις βέβαια. Του χρόνου μάλλον θα είναι εδώ. Η μέρα όμως άρχισε με μια έκπληξη. (Κώστας Παπανικολάου)

Μία ακόμα βραδιά στο Φάληρο για το Release Athens 2023, με ένα line up, που δε χάνεις. Ή ίσως χάνεις, γιατί συμπίπτει με τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Αλλά, το να είσαι εκεί για Pink Vanity, Baxter Dury, Wet Leg και φυσικά, Madrugada, σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα για λίγο. (Ελευθερία Μαυροκεφάλου)

Όταν ανακοινώνεται μία συναυλία με πρώτο όνομα τους Madrugada δεν γίνεται να το χάσεις. Βραδιά ροκ, οπότε η λογική λέει πως θα εξελιχθεί με το ίδιο στυλ ή ίσως και παρόμοιο. (Άρτεμις Μαστρογιαννοπούλου)

Pink Vanity

Η έκπληξη της εισαγωγής είναι οι Pink Vanity. Ουάου. Το shoegaze συναντά το punk και το σκληρό ροκ. Δύο frontmen με τρομερό μεράκι. Ο ένας, με μια θεσπέσια λυρικότητα στη φωνή. Ο άλλος, απλά ο Tasmanian Devil. Ενέργεια. Έκρηξη. Κίνηση. Αέναη. 

Τι να γράψεις άλλο από το εξής: οι Pink Vanity ανήκουν σε μεγαλύτερο κοινό από ότι φάνηκε λόγω ώρας. Στο κοντινό μέλλον, θα είναι πρώτο όνομα σε αρκετά πράγματα. Και αν μείνουν εκεί, θα γράφουν τρομερή μουσική. Θα το κάνουν.&-.

Επίσης, το Clowns. Αυτό. (Κώστας Παπανικολάου)

 

Με την εμφάνισή τους στο Release Athens 2023, οι Pink Vanity απέδειξαν ότι σύντομα θα είναι headliners σε μεγάλα venues

Το πρόγραμμα ξεκινάει με Pink Vanity και φυσικά με το νέο τους κομμάτι Silver Lips. Δύο τρομεροί frontmen που υποστηρίζουν κυρίως indie rock και punk. Γεμάτοι όρεξη να παίξουν, να εντυπωσιάσουν το κοινό και να το ανεβάσουν. Ακόμα και το styling που είχαν ήταν άρτιο! Σε όλη τη διάρκεια που ήταν πάνω στη σκηνή ένιωθα πως τους ανήκει ολόκληρη! Έκλεισαν με το No Happy Ending (προσωπικά αγαπημένο κομμάτι) που ειλικρινά ήταν ό,τι πιο κεφάτο και ιδανικό για να κλείσουν την εμφάνιση αυτή. (Άρτεμις Μαστρογιαννοπούλου)

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Pink Vanity

Genre: Indie Pop, Indie Rock

Pink Vanity: Κωνσταντίνος Κρομμύδας, Άλεξ Κρομμύδας

Baxter Dury

Από το μέλλον, στο τοτέμ. Ο Baxter Dury βγαίνει στο stage έπειτα από μεγάλη αναμονή. Η ποσότητα κόσμου είναι μικρότερη από ότι αρμόζει σε αυτόν τον θρύλο. Η φωνή του αρπάζει την καρδιά σου και τη συνθλίβει. Τελειώνουν όλα και ταξιδεύεις σε ένα αχανές σύμπαν. Απόκοσμο dance rock.

Οι χτύποι αυξάνονται γεωμετρικά. Δεν ξέρω τι να γράψω. Κάπου εδώ απλώς απολαμβάνω Baxter Dury. Το συνιστώ. Μια φορά. Ένα τραγούδι. Κατά προτίμηση live. Ένα Play μακριά. Αυτό που βιώσαμε ήταν εξωπραγματικό. Σουρεαλιστικό μεταξύ άλλων. Ένας καλλιτέχνης με σπουδαία ψυχή. Το ποιητικό spoken word συναντά τις ακατάληπτες κραυγές. Αφαίρεση σακακιού, άνοιγμα πουκαμίσου, αφαίρεση πουκαμίσου. Το φουλάρι ως μπαντάνα στο κούτελο και ασταμάτητη μάχη. Σπουδαίος.&- (Κώστας Παπανικολάου)

 

Ο Baxter Dury και οι μουσικοί του εκτόξευσαν το Release Athens 2023, με το performance του Βρετανού να αφήνει το κοινό συγκλονισμένο

Στρίβοντας για την είσοδο της Πλατείας Νερού, τον ακούω ήδη από μακριά! Ο Baxter Dury βρίσκεται ήδη επί σκηνής και μαγεύει το κοινό. Μαζί με την μπάντα του και ένα κίτρινο ύφασμα, ο Βρετανός μουσικός μας μύησε στον κόσμο του από τα πρώτα δευτερόλεπτα.

Απλός και σαγηνευτικός συνάμα, έδωσε έναν ήχο – όνειρο, μελωδίες χορευτικές και άλλες βαθιά punk, με φωνητικά που μιλούσαν στην ψυχή, έκανε έναν χαοτικό απολογισμό της δισκογραφίας του έως τώρα, και όσοι ήταν εδώ, βίωσαν μια αξέχαστη εμπειρία. Τυχερό το σχετικά μικρό κοινό, μπροστά σε ένα θέαμα, που εμπεριείχε μοναδικές συνθέσεις και τον Baxter Dury να σε τραβάει κοντά του. (Ελευθερία Μαυροκεφάλου)

Συνεχίζοντας, βγαίνει ο Baxter Dury και ξεκινάει με άφθονη ενέργεια. Η σκηνική του παρουσία τρομερή, αφού κι όλο το κοινό είχε εστιάσει στις κινήσεις και στις εκφράσεις του. Το σύνολο της μουσικής και της σκηνικής παρουσίας δημιουργεί ένα κλίμα που πραγματικά σε αφυπνίζει και σε χαλαρώνει ταυτόχρονα. Το έντονο μπάσο είναι σίγουρα ένα plus στην όλη φάση, όπως και η δεύτερη φωνή που δίνει ένταση. (Άρτεμις Μαστρογιαννοπούλου)

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Baxter Dury

Genre: New Wave, Indie Rock

Wet Leg

Υπάρχουν κάποιες μπάντες που έχουν ένα κοινό στοιχείο και ανήκουν σε τελείως διαφορετικά είδη. Οι Pink Floyd. Οι Iron Maiden. Αυτό της επιμονής στην επιτυχία. Ακριβώς αυτό το αίσθημα σου δίνει η πρώτη νότα που βγαίνει από τις Wet Leg. Αλλά με το δικό τους φίλτρο. 

Ένα πρίσμα μέσα από το οποίο η μουσική εκφράζει πάνω από όλα το χάος. Το οργανωμένο χάος; Κάτι που σε κάνει να θες να σηκωθείς να φωνάξεις “στοπ” και να καταλάβουν. Και ταυτόχρονα ένας λυγμός που έχει ποτίσει κάθε ίχνος όλου του υπολοίπου.

 

Το οργανωμένο χάος συναντά σπουδαίες και σπουδαίους μουσικούς, με τις Wet Leg να οδηγούν το κοινό του Release Athens 2023 σε έκσταση

Οι ικανότητες τους στη μουσική είναι σε άλλο επίπεδο. Τα πάντα έχουν κεντρικό ρόλο με τρομερή συνέπεια, ενώ έχουν δύο κιθάρες, ένα ΔΥΝΑΤΟ μπάσο, δύο φωναρες και τύμπανα που φρόντιζαν να ξέρεις ότι είναι πάντα εκεί.

Ο χώρος είχε αλλάξει τελείως. Καμία μπάντα που αποφασίζει ότι επί δύο λεπτά θα ουρλιάζει στη σκηνή, δεν είναι ασφαλής. Οι Wet Leg ΕΙΝΑΙ. Και ασφαλείς και ούρλιαζαν επί δύο λεπτά πάνω στη σκηνή. Το κοινό συμμετείχε. Κάθε τραγούδι, βύθισμα στον βούρκο πριν μια εξωπραγματική έκρηξη που σε στέλνει στη στρατόσφαιρα. Αδρεναλίνη. Κραυγή. Απόγνωση. Εκφραση συναισθημάτων. PUNK. (Κώστας Παπανικολάου)

Και η Κυριακή αυτή μπορεί να γίνει πιο λαμπερή με τις Wet Leg στην σκηνή του Release Athens, να τις χτυπά το ελαφρύ αεράκι και να παίζουν τις επιτυχίες τους. Μόλις χαμήλωσαν τα φώτα, όλοι και όλες πήραμε τις θέσεις μας για να δούμε ζωντανά μια από τις κορυφαίες μπάντες, που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως. 

Με τη νεανική τους αύρα και το αστείρευτο ταλέντο τους, κινούμενο ανάμεσα στo indie rock και σε britpop μελωδίες, το συγκρότημα έπαιξε για εμάς όλα τα κομμάτια, που ακούγαμε από πέρυσι non-stop, χωρίς να υπάρχει καν η σκέψη ότι θα φιλοξενηθεί τόσο σύντομα από το φεστιβάλ. Σε μια χρονιά γεμάτη εκπλήξεις, λοιπόν, έρχονται να συμπεριληφθούν οι Wet Leg, που μέσα σε ένα έτος άνοιξαν το δικό τους δρόμο, έχοντας μόνο ένα studio album, και ξεκίνησαν να δημιουργούν μουσική με τα δικά τους μέτρα και σταθμά, ενώ το κοινό τους είναι ήδη φανατικό και φανατισμένο. 

Οι Wet Leg ούρλιαξαν με το κοινό και χάρισαν στο Release Athens 2023 ένα από τα σπουδαιότερα performances του, στη μέση του προγράμματος του φεστιβάλ

Και σε ένα απλό τους, “do you want to scream with me?“, ο κόσμος παραληρεί. Το κοινό πληθαίνει συνεχώς κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους, και είναι όλο και πιο παθιασμένο με το κάθε τους κομματι. Στο τελευταίο κομμάτι τους, που δεν ήταν άλλο από το “Chaise Longue”, οι Wet Leg εκτοξεύτηκαν και μας συνεπήραν, με το μόνο που μένει να πούμε για αυτό, είναι ότι σίγουρα έχασαν όσοι και όσες δεν είναι εδώ σήμερα. Γιατί το αποψινο line up αποτελείται από πραγματικούς καλλιτέχνες, που ξέρουν πολύ καλά από μουσική, και αυτό δεν το βρίσκεις τόσο εύκολα πια. (Ελευθερία Μαυροκεφάλου)

Περίμενα πως και πως να βγουν οι Wet Leg και δεν μπορούσαν να κάνουν καλύτερη αρχή με το Being In Love γεμάτες αυτοπεποίθηση. Σίγουρες πάνω στη σκηνή, με εναλλακτικό styling, αφού η Teasdale συνδύασε μπασκετικό σορτς με μπότες, όπου ειλικρινά ήταν το κάτι άλλο. Η Rhian Teasdale είναι ο ορισμός της αγγελικής φωνής και η Hester Chambers μάστερ στην κιθάρα. Πως να μην εξελιχθεί καλά ένα τέτοιο δίδυμο;

Πάντως, εντύπωση μου έκανε πως στο τέλος κάθε κομματιού ήθελαν να έχουν επικοινωνία με το κοινό και ειδικά τη στιγμή που αποφάσισαν πως θέλουν να συμμετέχει το κοινό σε ένα μεγάλο ουρλιαχτό, που εκεί νομίζω βγήκε η ψυχή όλων! Έκλεισαν την τρομερή αυτή εμφάνιση με το Chaise Longue (από τα πιο γνωστά τους) που πραγματικά έδωσαν πόνο! (Άρτεμις Μαστρογιαννοπούλου)

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Wet Leg

Genre: Indie Rock, Post-Punk

Being in Love

Wet Dream

Supermarket

Convincing

Obvious

Oh No

Piece of Shit

I Don’t Wanna Go Out

Ur Mum

Too Late Now

Angelica

Chaise Longue

Wet Leg: Rhian Teasdale (Φωνή, κιθάρα), Hester Chambers (Κιθάρα, φωνή), Henry Holmes (Τύμπανα, κρουστά), Ellis Durand (Μπάσο, φωνή), Josh Mobaraki (Κιθάρα, synths, φωνή)

Madrugada

Δέκα το πρωί Δευτέρας και ακόμη αναρωτιέμαι πώς μπορώ να εκφράσω με λέξεις το κλείσιμο της 25ης Ιουνίου στην Πλατεία Νερού. Νομίζω πως αυτό που περιγράφει καλύτερα από ο,τιδήποτε άλλο τη σχέση του ελληνικού κοινού με τους Madrugada, είναι το πώς βιώσαμε το “Majesty”. O Sivert Høyem και η παρέα του είχαν ήδη φροντίσει το κλίμα να είναι ζεστό σε μια κατά τα άλλα δροσερή βραδιά. Τα σύννεφα στον αττικό ουρανό ήταν όσο σκοτεινά και βαριά όσο και η χθεσινή μέρα (για άλλους λόγους). Μα είναι και η μουσική ένας τρόπος διαφυγής και λύτρωσης.

Τη στιγμή που οι Νορβηγοί τραβαδούροι μας ταξίδευαν με το κολοσσιαίο Majesty, τα σύννεφα ξέσπασαν. Μια πεντάλεπτη βροχή μετέτρεψε το ήδη μυσταγωγικό σκηνικό σε ιερή ψαλμωδία. Οι δυνατές, μεγάλες ψιχάλες στόλιζαν τον εξαιρετικό φωτισμό και ο Høyem κατέβηκε από το stage. Ανέβηκε στο κάγκελο που χωρίζει την πρώτη γραμμή από το pit των φωτογράφων. Αγκάλιασε το κοινό, τραγουδώντας. Η φωνή του τιτάνια, όπως πάντα. Όσες φορές και αν τους δεις, λένε, κάθε μία θα είναι ξεχωριστή.

 

Με κάθε τους εμφάνιση στην Ελλάδα, οι Madrugada επιβεβαιώνουν γιατί είναι μια από τις πλέον αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού

Είχε προηγηθεί ένα selection από 11 κομμάτια. Μια μίξη παλιών και νέων μελωδιών. Από αυτές που μονάχα οι Madrugada μπορούν να συνθέσουν και αποδώσουν. Η πρώτη φορά που τους είδα ζωντανά, δεν πρόκειται να είναι η τελευταία. Μουσικοί που ανεβαίνουν στη σκηνή υπό αυστηρά δικούς τους όρους. Σε αρπάζουν με μελωδίες και τεχνική κατάρτιση που δεν συναντάς εύκολα και σε εκτοξεύουν στο υπερπέραν. Ένας frontman με σπάνιο χάρισμα, όχι μόνο φωνής, μα και “αέρα”.

Οι Madrugada μοιάζουν σαν μέλη διαγαλαξιακής επιτροπής που ταξιδεύει το σύμπαν για να μοιράσει το μήνυμά της. Η ζωή είναι μουσική. Η Μουσική είναι ζωή. Οφείλουμε στους εαυτούς μας να ανοίγουμε τις καρδιές μας διάπλατα, για να συμπεριλάβουμε μέσα και αυτούς που αγαπάμε, μα και αυτούς που μας μισούν. Μονάχα με αγάπη, γεμάτη νεύρο και τσιτάτα, γαλήνη και έρωτα, μονάχα έτσι, θα κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Αυτοί, δείχνουν τον δρόμο εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν πρόκειται να σταματήσουν να έρχονται στην Ελλάδα και αυτό είναι λόγος να αισιοδοξείς.

 

Στο Release Athens 2023, οι Madrugada μας ταξίδεψαν σε κόσμους όπου η αγάπη και ο σπαραγμός είναι καθημερινότητα και χορεύουν εναρμονισμένα, πάντα με αλληλοσεβασμό

Σε μια χώρα βασανισμένη από πολλά, με τη χθεσινή μέρα να έχει σαφώς λιγότερη προσέλευση κοινού από ότι άξιζε το lineup, οι Madrugada έκαναν το παραπάνω βήμα. Περπάτησαν αυτοί λίγο πιο κοντά μας, για να καλύψουν το κενό που υπήρχε. Ένα συγκινητικό encore που έκλεισε με το αριστουργηματικό Valley of Deception. Υποκλίσεις επί υποκλίσεων, από τους κάτω για τους πάνω, από τους πάνω για τους κάτω. Σκηνή και Πλατεία Νερού, ένας οργανισμός. Στόχος και αυτοσκοπός του, η αγάπη. Είθε παντού… (Κώστας Παπανικολάου)

Μετά από μία αρκετά καλή αρχή ήρθε η ώρα των headliners να πάρουν τα ηνία. Δεν μπορώ να περιγράψω την τελειότητα που αγγίζει η φωνή του Sivert Høyem, ειλικρινά δίνει τόση ένταση σε όλα τα κομμάτια. Δίνοντας νότες με φυσαρμόνικα και ντέφι (ελαφρά), τα κομμάτια είναι σαν να παίρνουν ζωή και όλο το κοινό είναι προσηλωμένο στην ερμηνεία τους.

 

Όταν ο Sivert Høyem φόρεσε το σακάκι που αντανακλούσε το φως, ήταν σαν ο ήλιος να πάτησε το πόδι του στη σκηνή του Release Athens 2023

Παίζοντας τραγούδια όπως το Honey Bee και το Strange Color Blue (όποιος έχει δει δέκατη εντολή και κόκκινο κύκλο ξέρει) που όπως και να το κάνουμε είναι υπέροχα, ε σε πιάνει μια ανατριχίλα! Φαντασμαγορική ήταν η στιγμή που ο Sivert Høyem φόρεσε ένα σακάκι στυλ ντισκομπάλας που φώτισε στην κυριολεξία όλη τη σκηνή. Την ώρα που αρχίζει το Majesty ξεκινάει και βρέχει και τελείως τυχαία όταν τελειώνει το κομμάτι σταματάει και η βροχή. Με μία λέξη θα το χαρακτήριζα μαγεία!

Η βραδιά έκλεισε με Valley Of Deception ένα ακόμα τρομερό κομμάτι, ιδανικό για να αφήσει ένα αίσθημα γαλήνης και νοσταλγίας. Μπορώ να πω πως ο συνδυασμός των συγκροτημάτων ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε για να κυλήσει το βράδυ υπέροχα και να περάσουν όλη μία αξέχαστη μουσική εμπειρία. (Άρτεμις Μαστρογιαννοπούλου)

Η ώρα είναι ακριβώς 23:15 και παίρνουμε τις θέσεις μας κοντά στην σκηνή. Σε πολύ λίγο, οι Madrugada βρίσκονται μπροστά μας, πανέτοιμοι για ένα ακόμα live στη χώρα, που τους έχει αγαπήσει όσο λίγες. Και κάπου εκεί, όσο και να προσπαθώ, οι λέξεις δεν έχουν κανένα νόημα. Mε ένα ξεκίνημα γεμάτο από τις μελωδίες των “Salt”, “Belladonna” και “Vocal”, οι Νορβηγοί μας καλωσορίζουν σε μία συναυλία, που περιμέναμε ευτυχώς λίγο καιρό και με τον Høyem να λέει “We have come home“. 

Σε ένα αδιαπραγμάτευτα μαγικό βράδυ, οι Madrugada ξεκίνησαν το Release Athens 2023 τονίζοντας πως επέστρεψαν σπίτι τους

Προφανώς, η συνέχεια ήταν αδιαπραγμάτευτα μαγική. Με έναν κλασικό πια συνδυασμό κομματιών από όλους τους δίσκους τους, οι Madrugada γνωρίζουν τι θέλει να ακούσει το κοινό και με ποιον τρόπο θα δημιουργήσουν μία απόλυτα βαθιά συγκινητική και συναισθηματική στιγμή. Μόνο που αυτή η στιγμή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Και είναι βάλσαμο. Για αυτό και στο “Strange Colour Blue”, οι φωνές μας έγιναν μία με αυτή του frontman των Madrugada, δίνοντας μία νέα πνοή. 

Και όσο περνούσε η ώρα, και η μπάντα έδινε ακόμα ένα εξαιρετικό live, με τραγούδια που αγαπάμε διαχρονικά, και τη μουσική σε απόλυτη προτεραιότητα, έφτασε και η στιγμή για το “The Kids Are On High Street”. Τίποτα δε θα μπορούσε να είναι πιο φανταστικό από το να βρέξει. Και συνέβη. Η ποιητική φωνή του Høyem, ένα από τα πιο ωραία τους κομμάτια, και να βρέχει. Τι άλλο θέλει κανείς για να ζήσει ευτυχισμένος; Μόνο το “Majesty”, το οποίο και ακολούθησε. Και όπως είπαν και οι ίδιοι, “αυτή η βροχή μπορεί να ανυψώσει το πνεύμα μας“. 

 

Συγκίνηση δίχως όρια και βαθιά υπόκλιση για τους Madrugada, με το κοινό να πλημμυρίζει με αγάπη την Πλατεία Νερού

Συγκίνηση χωρίς όρια, βαθιά υπόκλιση για τους Madrugada και η πιο θερμή εκδήλωση αγάπης από το αθηναϊκό κοινό. Γνωρίζοντας, όμως, ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Και δε μας άφησαν με παράπονο. Το encore τους είχε αυτά τα τρία κομμάτια που “χρειαζόμασταν”. “Honey Bee”, “Black Mambo” και “Valley of Deception”. Μαζί με ονειρικά βίντεο να παίζουν πίσω τους, ενέργεια και πάθος για την κάθε νότα και τον κάθε στίχο, και ο ουρανός σκοτεινός να μας δίνει απλόχερα στάλες βροχής, σαν να ήταν προσχεδιασμένο.

Κάπως έτσι ήταν αυτή η εμφάνιση των Madrugada στην Αθήνα. Όχι ότι μπορώ να γράψω σε λέξεις αυτήν την εμπειρία. Ποτέ δε θα μπορέσω μάλλον. Γιατί το να το βλέπεις και να το ζεις, είναι ειλικρινά μοναδικό. Κρατάμε την εμπειρία, τις στιγμές και τα λόγια του Høyem: “Θα έπρεπε να ερχόμαστε κάθε χρόνο, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα ή κάτι τέτοιο. Γιατί είναι πανέμορφα.(Ελευθερία Μαυροκεφάλου)

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Artist: Madrugada

Genre: Alternative Rock, Dark Country, Folk

Salt

Belladonna

Vocal

Hands Up – I Love You

Electric

Strange Colour Blue

Help Yourself to Me

Nobody Loves You Like I Do

Look Away Lucifer

Norwegian Hammerworks Corp.

The Kids Are on High Street

Majesty

Encore:
Honey Bee

Black Mambo

Valley of Deception

Madrugada: Sivert Høyem (Φωνή, κιθάρα), Frode Jacobsen (Μπάσο), Jon Lauvland Pettersen (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολουθήστε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.