Το έτος είναι 2017 και βρισκόμενος μέσα στην heavy rock φάση τότε ο ίδιος (όντας και μέλος μπάντας), τα πράγματα -πανάθεμα μας- είναι “σκληρά”. Αλλά η καρδιά και το μυαλό θέλουν να καθαρίζουν, να ηρεμούν, να γαληνεύουν, να εξαγνίζονται. Έτσι έρχεται στα αφτιά μας η πρώτη δουλειά της μαγικής Tash Sultana. Δουλειά που μας έδειξε μεταφορικά και κυριολεκτικά πως γίνεται με τα βίντεο της. Εξαπλώθηκε σαν το… MySpace και “δικέ μου τσέκαρε την οπωσδήποτε“.

Από το 2017 όταν εμφανίστηκε, η Tash Sultana μοιάζει με ασταμάτητη μουσική καταιγίδα που έρχεται και στο Release Athens 2023 x SNF Nostos
Από το 2017 όταν εμφανίστηκε, η Tash Sultana μοιάζει με ασταμάτητη μουσική καταιγίδα που έρχεται και στο Release Athens 2023 x SNF Nostos

Τι βλέπαμε όμως; Μια τύπισσα μικροκαμωμένη με ένα καπέλο φορεμένο ανάποδα, μόνη σε ένα σαλόνι-κρεβατοκάμαρα με την κιθάρα, τα πετάλια και τις λούπες της. Με νεύρο να τζαμάρει με ελευθερία αλλά παράλληλα και με απόλυτη συγκρότηση, γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλει να κάνει. Σε κάνει να σκέφτεσαι τις άπειρες ώρες που έχει περάσει στην μοναξιά της, στον χώρο της. Να εργάζεται πάνω στο ταλέντο, στις τεχνικές και στις γνώσεις που απαιτεί να δημιουργείς και να αποτυπώνεις το όραμα σου. Μέσα από το συναίσθημα και την αισθητική.

Με έντονο συναίσθημα και τρομερές γνώσεις, η Tash Sultana έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στο χώρο της μουσικής

Από αυτήν έχει άπειρη. Έχει και επιρροές rock, reggae, hip hop, trip hop,funk, pop, you name it. Θα ξεδιπλωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα μπροστά μας, πάντα με την κιθάρα και τα α λα Frusciante riff-solo στο προσκήνιο. Η φοβερή φωνή της με αυτόν τον μικρό (ή μεγάλο) λυγμό εμφανίζεται στην σωστή συχνότητα είτε για να σπαράξει είτε για να γαληνέψει την καρδιά.

Το “Jungle” γίνεται τραγούδι εθισμός και συνολικά το EP “Notion” (όπως και το ομώνυμο τραγούδι για μένα) θα εκπλήξει όποιον το ακούσει τότε αλλά και τώρα. Εκτινάσσεται σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά παραμένει απολύτως ίδια, πιστή σε αυτό που κάνει.

Ακολούθησαν δυο δίσκοι (Flow State και Terra Firma) πολύχρωμοι και πολυδιάστατοι, με εξέλιξη και διαφορές μεταξύ τους. Στην σκηνή βγαίνει με το δικό της φτιαγμένο πάλκο, μια ορχήστρα μόνη της, ξυπόλητη, χτίζοντας όλο τον ήχο και όλες τις μελωδίες βήμα-βήμα. Έχει βρεθεί μπροστά από πέντε άτομα μέχρι δεκάδες χιλιάδες. Ο φόβος δεν βρίσκεται στο λεξιλόγιο της, ούτε -κυρίως- στην μουσική της.

Η Tash Sultana βγαίνει στη σκηνή ως μια ορχήστρα ενός ατόμου και αυτό θα πράξει και στο Release Athens 2023 x SNF Nostos

Δουλεύει με τον εσωτερικό της κόσμο. Μάχεται ουσιαστικά την ομοφοβία, τον ρατσισμό και την πατριαρχία μέσω κυρίως της τέχνης της και της προσωπικότητας της. Η Tash Sultana είναι πια δημοφιλής και επιτυχημένη αλλά δηλώνει: “Είμαι ευλογημένη με τα πράματα που έχω, αλλά τα υλικά δεν σημαίνουν τίποτα όταν έχεις μια κρίση πανικού ή ένα νευρικό κλονισμό. Θυμάμαι να λέω στην γυναίκα μου ότι θα έδινα τα πάντα αν ήξερα ότι δεν θα αισθανθώ ξανά έτσι ποτέ“.

Θυμάμαι σε δύσκολη περίοδο υπό πίεση προσωπική και επαγγελματική να την έχω στα ακουστικά εν ώρα εργασίας. Ήταν και είναι βασικός παράγοντας στην προσπάθεια ισορροπίας μου. Και βοήθησε πολύ. Γι’ αυτό χαίρομαι και ανυπομονώ να την δω μπροστά μου για πρώτη φορά στις 21/06 στο Ξέφωτο για το Release Athens x SNF Nostos 2023. Σας προτείνω να το κάνετε και εσείς!

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.