Ας μην γελιόμαστε, η χρυσή εποχή των Ιταλών Rhapsody είναι παρελθόν. Από το δεμένο και απίστευτα καλοκουρδισμένο line up, που κυριάρχησε από τα τέλη της δεκαετίας των ’90s μέχρι και το 2010, έχει μείνει μόνο ο Alex Staropoli. Από τον Alex λείπει ο Luca Turilli (πού χάθηκε αυτή η ψυχή) όσο και από τον δεύτερο λείπει ο πρώτος. Κανένας τους δεν μπόρεσε από μόνος του να φτάσει τον συνθετικό οίστρο που είχαν και οι δύο μαζί. Παράλληλα, ο εμβληματικός τραγουδιστής Fabio Lione βρίσκεται πλέον στους Angra και δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για επιστροφή.

Όμως, σε αντίθεση με τον Luca, ο Alex Staropoli, σε πείσμα όλων, δεν το έβαλε κάτω. Πρώτο βήμα, η πρόσληψη ενός βιρτουόζου κιθαρίστα, Roberto De Micheli, και δεύτερο η πρόσληψη τραγουδιστή που θα μπορούσε να συνεχίσει τη μουσική παράδοση των Rhapsody. O Giacomo Voli μπορεί να μην είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Fabio Lione, αλλά έχει μία πολύ καλή φωνή που του επιτρέπει να βγάζει με άνεση τις συνθέσεις. Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει να δικαιώνει τον Alex Staropoli.

Το “Challenge the Wind” είναι η τρίτη δισκογραφική δουλειά του τωρινού line up, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο “δεμένοι” ως συγκρότημα. Οι συνθέσεις τους κινούνται ξεκάθαρα στο χώρο όπου οι Rhapsody έχουν δημιουργήσει τόσα χρόνια το “θρύλο” τους. Συμφωνικό power metal με επικές προεκτάσεις και folk πινελιές, όπου τα πλήκτρα έχουν εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο με την κιθάρα. Σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους δίσκους, δεν υπάρχει κάποιο τραγούδι που να έχω ξεχωρίσει με την πρώτη ακρόαση, ενώ παράλληλα οι αδύναμες στιγμές έχουν μειωθεί αισθητά, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο δίσκο τους, “Glory for Salvation”

Το "Challenge of the Wind" φέρνει τους Rhapsody of Fire πιο κοντά στο παρελθόν τους και είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει κυκλοφορήσει η νέα σύνθεση του συγκροτήματος

Το “Challenge the Wind” έχει μία αξιοθαύμαστη ισορροπία που θα αρέσει στους φίλους του συγκροτήματος, με το κάθε τραγούδι του δίσκου να έχει κάτι να προσφέρει. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι το στιχουργικό concept. Γενικά, είχα πολύ καιρό να δώσω τόσο προσοχή σε έναν concept δίσκο. Η μεγαλύτερη έκπληξη του δίσκου, το διάρκειας 16 λεπτών “Vanquished by Shadows”.

Για τα τωρινά δεδομένα, το Challenge The Wind είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους του symphonic power metal των τελευταίων χρόνων.

Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο line up τολμά να ξεπεράσει τα δέκα λεπτά σε μία σύνθεση. Το ρίσκο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστούμε, ότι είναι το τέταρτο στη σειρά τραγούδι του δίσκου, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν ικανοποιήσει ως σύνθεση, ουσιαστικά έχει “κόψει” την ακρόαση του δίσκου στην μέση. Όμως, μας αποδεικνύουν ότι οι νέοι Rhapsody of Fire μπορούν ακόμα να προσφέρουν.

Για τα τωρινά δεδομένα, είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους του symphonic power metal των τελευταίων χρόνων

Το μεγάλο παράπονό μου είναι ότι θα ήθελα η κιθάρα να έχει πιο ογκώδη ήχο, καθώς ο Roberto De Micheli κάνει πολύ καλή δουλειά και πρέπει να ακούγεται περισσότερο. Tο “Challenge of the Wind” φέρνει τους Rhapsody of Fire πιο κοντά στο παρελθόν τους και είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει κυκλοφορήσει η νέα σύνθεση του συγκροτήματος. 

Το “Challenge the Wind” μας ανοίγει την όρεξη για το τι μπορεί να ακολουθήσει, και αυτό το βρίσκω άκρως θετικό. Ποιος ξέρει; Μπορεί ο επόμενος δίσκος τους να είναι ισάξιος των μεγάλων επιτυχιών τους. Για τα τωρινά δεδομένα, είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους του symphonic power metal των τελευταίων χρόνων.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Rhapsody of Fire

Album: Challenge the Wind

Label: AFM Records

Release Date: 31/05/2024

Genre: Symphonic Power Metal

1. Challenge the Wind

2. Whispers of Doom

3. The Bloody Pariah

4. Vanquished by Shadows

5. Kreel’s Magic Staff

6. Diamond Claws

7. Black Wizard

8. A Brave New Hope

9. Holy Downfall

10. Mastered by the Dark

Producer: Alex Staropoli

Rhapsody of Fire: Giacomo Voli (Φωνή), Roberto De Micheli (Κιθάρα), Alessandro Sala (Μπάσο), Paolo Marchesich (Τύμπανα), Alex Staropoli (Πιάνο, Πλήκτρα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

8.0
Score

Final Verdict

Το "Challenge the Wind" μας ανοίγει την όρεξη για το τι μπορεί να ακολουθήσει και αυτό το βρίσκω άκρως θετικό.