Οι Αμερικανοί Riot, έχοντας πληγεί από τον χαμό του ηγέτη του συγκροτήματος Mark Reale, συνεχίζουν τη μουσική τους πορεία αλλάζοντας ελαφρώς το όνομα σε Riot V. Έχοντας και την ευλογία του πατέρα Reale, προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή τη φλόγα της μουσικής παράδοσης που άφησε πίσω του ο Mark. Η πρώτη στούντιο προσπάθειά τους ήταν το εκπληκτικό “Unleash the Fire“, όπου άπαντες έμειναν με το στόμα ανοιχτό χάρη στο δυναμισμό, την έμπνευση και τα hit που κατάφεραν να δημιουργήσουν

Με το “Unleash the Fire”, η ελπίδα μου ζωντάνεψε ότι δεν ήρθε το τέλος με τον άδικο χαμό του Mark Reale. Όμως, η συνέχεια άρχισε να μου δημιουργεί τις πρώτες αμφιβολίες. Το “Armor of Light“, ναι μεν, ήταν ένας πολύ καλός δίσκος, όμως τα αδύναμα σημεία αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ όλα στο συγκεκριμένο δίσκο μου φαίνονται παραπάνω επαγγελματικά από όσο θα έπρεπε. Να μην χαλάσει η “μαγιά”. Μου έλειψε η φλόγα και το πάθος που χαρακτήριζε την πλειοψηφία των δισκογραφικών δουλειών των Riot.

Στο νέο τους δίσκο, “Mean Streets“, αδύναμα σημεία εμφανίζονται πιο συχνά. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο δίσκος έχει όλα τα στοιχεία που περιμένεις από ένα άλμπουμ των Riot. Γρήγορα τραγούδια στο καλούπι του “Thundersteel” και hard rock ύφος σε αρκετές συνθέσεις, όπως υπήρχε στο παρελθόν του συγκροτήματος, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που τραγουδιστής ήταν ο Mike DiMeo.

Με τραγούδια που, ως ιδέες, τα έχεις ξανά ακούσει στο πρόσφατο παρελθόν, τα δώδεκα στον αριθμό δυσκολεύει την ακρόαση

Τα φωνητικά δε χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση, καθώς ο Todd Michael Hall συνεχίζει να είναι εκπληκτικός, κρίμα που ο Mark δεν έζησε παραπάνω για να έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί του. Ο Mike Flyntz δείχνει τις ικανότητες στις κιθάρες εμποτίζοντας και το πιο νέο μέλος του συγκροτήματος, Nick Lee, στο DNA των Riot. Ο μπασίστας Don Van Stavern (το πιο παλιό μέλος) ξέρει να καθοδηγήσει το rhythm section, ενώ τραγούδια όπως τα Mean Streets, Hail to the Warriors, High Noon, Lost Dreams ενθουσιάζουν.

Riot V: Mean Streets | Album Review

Τα φωνητικά δε χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση, καθώς ο Todd Michael Hall συνεχίζει να είναι εκπληκτικός. Κρίμα που ο Mark δεν έζησε παραπάνω για να έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί του. Ο Mike Flyntz δείχνει τις ικανότητές του στις κιθάρες, ενώ το πιο νέο μέλος του συγκροτήματος, Nick Lee, ενσωματώνεται στο DNA των Riot. Ο μπασίστας Don Van Stavern (το πιο παλιό μέλος) καθοδηγεί το rhythm section με επιδεξιότητα, ενώ τραγούδια όπως τα “Mean Streets”, “Hail to the Warriors”, “High Noon”, “Lost Dreams” ενθουσιάζουν.

Όλα καλά; Όχι ακριβώς! Υπάρχουν αδύναμες στιγμές που με χαλάνε. Αρχικά η μίξη hard rock, heavy και power metal δεν έγινε αρμονικά. Αντίθετα, κουράζει και σου μειώνει τη διάθεση να ακούσεις όλο το δίσκο με αμείωτο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα “Feel the Fire” και “Lean Into It“. Μία ακόμη αδύναμη στιγμή είναι η διάρκεια του δίσκου. Με τραγούδια που, ως ιδέες, τα έχεις ξανά ακούσει στο πρόσφατο παρελθόν, το δώδεκα στον αριθμό δυσκολεύουν την ακρόαση.

Φαίνεται ότι οι Riot V στο "Mean Streets" επέλεξαν να κινηθούν σε ασφαλή μονοπάτια

Μετά τις πρώτες φορές που άκουσα ολόκληρο το Mean Streets τις επόμενες έκανα skip σε τραγούδια. Συνεχίζω με του ότι αισθάνομαι ότι δεν αξιοποίησαν πλήρως τα φωνητικά χαρίσματα του Todd Michael Hall, σαν τα τραγούδια που επιλέχθηκαν για τον δίσκο να ήταν τα πιο ”ασφαλή”. 

Μετά τις πρώτες φορές που άκουσα ολόκληρο το “Mean Streets”, τις επόμενες έκανα skip σε ορισμένα τραγούδια. Αισθάνομαι ότι δεν αξιοποίησαν πλήρως τα φωνητικά χαρίσματα του Todd Michael Hall, ενώ τα τραγούδια που επιλέχθηκαν για τον δίσκο φαίνεται να ήταν τα πιο “ασφαλή”.

Τέλος, ναι μεν έχει τραγούδια που ενθουσιάζουν όμως δεν έχουν το κάτι που θα σου μείνουν στο μυαλό σε βάθος χρόνου, όπως τα φανταστικά Take me back, Ride Hard Live Free, Metal Warrior, Immortal και Fight Fight Fight, που υπήρχαν στο Unleash The Fire. Κακά τα ψέματα, πόσα θυμόμαστε από το Armor of Light; Με το πέρασμα του χρόνου φοβάμαι ότι το ίδιο θα συμβεί και με το Mean Streets, και ενδεχομένως σε χειρότερο βαθμό.

Το ζήτημα είναι πόσα τραγούδια από το "Mean Streets" θα θυμόμαστε στο μέλλον

Μετά τις πρώτες ακροάσεις του “Mean Streets”, αν και υπάρχουν τραγούδια που ενθουσιάζουν, δεν έχουν το κάτι που θα μείνει στο μυαλό σε βάθος χρόνου, όπως τα φανταστικά “Take Me Back”, “Ride Hard Live Free”, “Metal Warrior”, “Immortal” και “Fight Fight Fight” από το “Unleash The Fire”. Κακά τα ψέματα, πόσα θυμόμαστε από το “Armor of Light”; Φοβάμαι ότι με το πέρασμα του χρόνου το ίδιο θα συμβεί και με το “Mean Streets”, και ίσως σε χειρότερο βαθμό.

Εν κατακλείδι, το “Mean Streets” είναι ένας αξιόλογος δίσκος που τιμά την κληρονομιά του συγκροτήματος, όμως παρουσιάζει χτυπητές αδυναμίες. Δυστυχώς, δεν κατάφεραν, ούτε τώρα, να ξεπεράσουν το “Unleash the Fire”.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Artist: Riot V

Album: Mean Streets

Label: Atomic Fire Records

Release Date: 10/05/2024

Genre: Heavy Metal

1. Hail to the Warriors

2. Feel the Fire

3. Love Beyond the Grave

4. High Noon

5. Before This Time

6. Higher

7. Mean Streets

8. Open Road

9. Mortal Eyes

10. Lost Dreams

11. Lean into It

12. No More

Riot V: Todd Michael
Hall (Φωνή), Mike Flyntz (Κιθάρα)
, Nick Lee (Κιθάρα), Don Van Stavern (Μπάσο), Frank Gilchriest (Τύμπανα)

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.

7.0
Score

Final Verdict

Tο Mean Streets είναι, στο σύνολο του, ένας αξιόλογος δίσκος που τιμά την κληρονομιά του συγκροτήματος, όμως με χτυπητές αδυναμίες.