Το να μιλήσεις για τη συνεισφορά του Robbie Williams στο σύγχρονο pop στερέωμα είναι από μόνο του ένα εγχείρημα δύσκολο. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ιστορική αναδρομή πολλών δεκαετιών που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ούτε και στα πολυάριθμα βραβεία που έχει αποσπάσει στη ροή της πορείας του. Αντιθέτως, ένας από τους κεντρικούς λόγους αφορά στο να καταδειχθούν οι αλλαγές που συντελούνται με κάθε βήμα της καριέρας του και τα συμφραζόμενα της mainstream κουλτούρας πάνω στα οποία πατά.

Robbie Williams | Take That

Γεννηθείς το 1974 στο Stoke-On-Trent της Αγγλίας, ο Williams έδειξε από νωρίς πως έχει μια έφεση στο πάλκο. Βλέπετε, στο σχολείο του συμμετείχε σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Ωστόσο πριν καν ενηλικιωθεί, θα έβρισκε το δρόμο του προς τη μουσική. Ήταν όταν η μητέρα του διάβασε μια αγγελία για audition για ένα pop group και του πρότεινε να δοκιμάσει την τύχη του. Ο δεκαεξάχρονος Robbie δέχτηκε και έτσι μια καριέρα ξεκίνησε από ένα πρώτο σημαντικό κεφάλαιο. Και το όνομα αυτού, Take That.

Πριν καν ενηλικιωθεί, ο Robbie Williams βρήκε τον δρόμο του προς τη μουσική, εν μέρει χάρη στη μητέρα του

Αν και ο δεκαεξάχρονος Williams δεν είχε ποτέ ρόλο μπροστάρη στην μπάντα, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να είναι η φωνή των τριών πρώτων hit τους. Τα Could It Be Magic, I Found Heaven και Everything Changes συστήνουν στον κόσμο ένα ταλαντούχο άτομο του οποίου η φωνή μόλις ξεκινά να ακούγεται. Ωστόσο, η φήμη αρχίζει και έχει μια σκοτεινή πλευρά. Ο Robbie Williams γνωρίζει τον εθισμό στη μορφή της κοκαΐνης και του αλκοόλ.

Αν και ο δεκαεξάχρονος Robbie Williams δεν είχε ποτέ ρόλο μπροστάρη στους Take That, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να είναι η φωνή των τριών πρώτων hit τους
Αν και ο δεκαεξάχρονος Robbie Williams δεν είχε ποτέ ρόλο μπροστάρη στους Take That, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να είναι η φωνή των τριών πρώτων hit τους

Robbie Williams | ΕΘΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΒΕΣ

Μαζί με τον εθισμό θα έρθουν και οι συγκρούσεις με την υπόλοιπη μπάντα. Σταδιαικά αυτό θα οδηγήσει σε ολοένα και μεγαλύτερες ρήξεις και αποχή από τη συνολική συμμετοχή. Η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο και τελικά θα αποχωρήσει το 1995, με την μπάντα να διαλύεται το 1996. Ο αντίκτυπος αυτού του γεγονότος στη mainstream μουσική είναι τεράστιος και διαπερνά και τις πλέον απρόβλεπτες πλευρές της τέχνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σύζυγος του Tom Warrior των Celtic Frost, Michelle Villanueva κλείνει τη διασκευή των Apollyon Sun στο Babylon Fell με την παράκληση «Robbie, please go back to Take That».

Αφού γίνει αντικείμενο σχολιασμού από τον Τύπο για τα πάρτι του με τους Oasis και τον George Michael, ο Robbie Williams θα δηλώσει την επιθυμία του να συνεχίσει ως σόλο καλλιτέχνης. Ως εμπόδιο θα σταθεί το συμβόλαιο με τους Take That. Σύμφωνα με αυτό, παρά την αποχώρησή του, δεν έχει δικαίωμα να κυκλοφορήσει σόλο μουσική μέχρι τη διάλυση του σχήματος. Μετά από μια σειρά νομικών μαχών, ο Williams είναι πλέον ελεύθερος να πράξει όπως θέλει. Η αρχή γίνεται με μια διασκευή στο Freedom του George Michael η οποία γίνεται επιτυχία στα charts!

Robbie Williams | Going solo

Σύντομα ο Robbie Williams συστήνεται με τον παραγωγό Guy Chambers. Το έδαφος είναι πλέον στρωμένο για την κυκλοφορία του πρώτου του solo δίσκου. Το Σεπτέμβρη του 1997 το Life Thru A Lens κυκλοφορεί και συστήνει ένα διαφορετικό πρόσωπο του καλλιτέχνη στο κοινό. Αυτό το πρόσωπο του Williams, δεν τυγχάνει συντριπτικής αποδοχής. Παρόλα αυτά γεννά τέσσερα singles, ανάμεσά τους και το «μοσχοπουλημένο» Angels. Η νέα φάση της καριέρας του Williams παίρνει επίσημα το βάπτισμα του πυρός με μια συναυλία στη Μονμάρτη. Με το πέρασμα του χρόνου, ο δίσκος πουλάει τρία εκατομμύρια κόπιες και σταδιακά η ζωή μετά τους Take That μοιάζει πιο ευοίωνη.

Ακολουθεί ο δεύτερος solo δίσκος του Williams με τίτλο I’ve Been Expecting You με τον οποίο ο καλλιτέχνης πλέον καθιερώνεται ως καλλιτέχνης ανεξάρτητος από το σχήμα που ξεκίνησε την καριέρα του. Το δε Millennium με το χαρακτηριστικό video clip μπαίνει στα charts της υφηλίου. Παράλληλα, με τη διασκευή στο She’s The One των World Party δείχνει πως είναι καλλιτέχνης που κάνει μια διασκευή «δική του». Μια τουρνέ που διαρκεί μέχρι το τέλος του 1999 και μια περαιτέρω αναγνώριση ως σημαίνον πρόσωπο της pop αργότερα θα ωθήσει το δίσκο να γίνει 10 φορές πλατινένιος.

Robbie Williams | 2000s & ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Η νέα χιλιετία επιφυλάσσει την καθολική αναγνώριση του Williams. Το video clip για το Rock DJ από τον επερχόμενο τρίτο δίσκο, Sing When You’re Winning του θα αποτελέσει κέντρο της προσοχής. Από τη μια η λογοκρισία του για το κάπως μακάβριο περιεχόμενό του, από την άλλη η σάρωση των βραβείων. Όταν τελικά κυκλοφορεί ο δίσκος, τυγχάνει αποθέωσης. Κατά τη διάρκεια της τουρνέ του δίσκου, θα κάνει ένα διβδόμαδο διάλειμμα για να ηχογραφήσει τον τέταρτο κατά σειρά δίσκο του, Swing When You’re Winning. Το album είναι ένα ερωτικό γράμμα σε μουσικούς όπως ο Frank Sinatra. Το δε ντουέτο με τη Nicole Kidman στο Somethin’ Stupid γνωρίζει διαρκές airplay.

Με το δεύτερο solo album του, ο Robbie Williams εκτοξεύθηκε

Το 2002 υπογράφει το πιο ακριβό βρετανικό συμβόλαιο όλων των εποχών με την EMI. Ένα συμβόλαιο που ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια και με προνόμια όπως το μεγαλύτερο δημιουργικό έλεγχο. Και με αυτή τη βάση, ο Robbie Williams κυκλοφορεί το αριστούργημά του, Escapology. Μέσα σε αυτό, ανάμεσα στα singles που κυκλοφόρησαν, βρίσκεται και η πασίγνωστη επιτυχία του, το αισθαντικό Feel. Πέρα από τις δυο εκατομμύρια πωλήσεις μόνο στη Βρετανία, ο καλλιτέχνης πραγματοποιεί τρεις διαδοχικές εμφανίσεις στο Knebworth στις αρχές του Αυγούστου του 2003. 125,000 κόσμου τον παρακολουθούν κάθε βράδυ, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ρεκόρ προσέλευσης σε μουσικό event. Αυτές οι τρεις συναυλίες θα αποτυπωθούν στο ζωντανά ηχογραφημένο Live At Knebworth.

Με πέντε δίσκους στο ενεργητικό του και τη συνεργασία του με τον Stephen Duffy να βρίσκεται στα ξεκινήματά της, ο Robbie Williams θέλει να εγκαινιάσει αυτή τη νέα εποχή. Κυκλοφορεί λοιπόν τον πρώτο Greatest Hits δίσκο του ο οποίος περιλαμβάνει και δύο νέες συνθέσεις. Το synth pop Radio και το πιο μελαγχολικό Misunderstood. Η συγκεκριμένη συλλογή φιγούραρε στο νο. 1 των βρετανικών charts. Ακολούθησε δε μια μακροσκελής περιοδεία στα πλαίσια του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Robbie Williams | ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ GUINNESS

Με το πέρας αυτής της περιοδείας ο popstar προκαλεί τον εαυτό του σε νέα επιτεύγματα. Ξεκινάει έτσι, την ηχογράφηση του έκτου του full-length album του, Intensive Care. Το album, πέρα από τη μουσική του διάσταση, είναι άξιο λόγου και για τις νέες ατομικές επιτυχίες που θα εισήγαγε στο παλμαρέ του. Από τη μια του χάρισε το MTV Award. Από την άλλη τον εισήγαγε στο βιβλίο Guinness για τα 1,6 εκατομμύρια εισιτήρια που πούλησε σε μια μέρα με την ανακοίνωση της επόμενης περιοδείας του.

Προτού προβεί σε μια τριετή αγρανάπαυση, ο Williams κυκλοφόρησε ένα album το οποίο δίχασε τους οπαδούς και τον Τύπο λόγω της electro φύσης του. Το Rudebox κινείται σε πιο σύγχρονους ρυθμούς. Έχει και τη συμμετοχή των Pet Shop Boys στα She’s Madonna και We’re Not The Pet Shop Boys αλλά ως απόπειρα δε συναντά την ολική αποδοχή. Ωστόσο σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Και για τρία χρόνια απέχει από τα μουσικά δρώμενα.

Robbie Williams | ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η επιστροφή του το 2009 με το Reality Killed The Video Star θα γίνει με παραγωγό τον Trevor Horn και με διάφορες προωθητικές ενέργειες να τον συνοδεύουν. Την κυκλοφορία μια συλλογής με μια εφημερίδα. Μια εμφάνιση στο X Factor. Και την εισαγωγή των BBC Electric Proms. Ωστόσο, χάνει την πρωτιά των charts από τους JLS και το ομώνυμο ντεμπούτο τους.

Από την αρχή της δεκαετίας των 10s μέχρι και σήμερα, ο Robbie Williams έχει κυκλοφορήσει συνολικά 5 δίσκους με μόλις τους δύο από αυτούς να είναι πλήρεις, νέοι δίσκοι. Το Swings Both Ways είναι ένας ακόμα δίσκος swing κλίματος με τα μισά κομμάτια να είναι διασκευές και τα άλλα μισά πρωτότυπες συνθέσεις. Στο The Christmas Present έχουμε ένα album διασκευών σε χριστουγεννιάτικα κομμάτια. Το πιο πρόσφατο XXV, ένα ακόμα compilation. Ωστόσο έχει αφήσει το αποτύπωμά του ακέραιο στην pop δισκογραφία και η εμφάνισή του στην Ελλάδα πρόκειται να αποδείξει πως κάθε άλλο παρά ξεπερασμένος μπορεί να θεωρείται.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.