Έκθεση ROCK IN ATHENS 1985

ROCKWAVE FESTIVAL 2023

ROCK για ΠΑΝΤΑ!

Rock in Athens Festival! Η απίθανη ιστορία του πρώτου rock festival που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, μια έκθεση – έκπληξη έρχεται στην δεύτερη σκηνή του Terra Vibe, στο Vibe stage, στο πλαίσιο του RockWave Festival 2023, για να αποτυπώσει και να υπενθυμίσει την πορεία των μουσικών φεστιβάλ στη χώρα μας.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο από το Rock in Athens το ιστορικό φεστιβάλ του 1985, που στην ουσία αποτέλεσε την έμπνευση και τον «πρόδρομο» του Rockwave Festival.

Στις 26 και 27 Ιουλίου του 1985, το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας (Καλλιμάρμαρο) φιλοξένησε για δυο αξέχαστες μέρες το πρώτο rock festival στην Ελλάδα, το «Rock in Athens 85» στο οποίο συμμετείχαν γνωστοί σταρ της δεκαετίας του 80. The ClashDepeche ModeThe CureCulture ClubThe StranglersNina HagenTalk TalkTelephone. Ένα από τα καλύτερα line up που έγιναν ποτέ, και που απόλαυσαν πάνω από 80.000 άνθρωποι!

Ο Dave Gahan των Depeche Mode σχολιάζει για το Rock in Athens: «Φυσικά και [θυμάμαι αυτήν τη συναυλία]. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, καθώς είχαμε μπροστά μας το μεγαλύτερο κοινό που είχαμε ποτέ παίξει μέχρι τότε. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Εμφανιστήκαμε μπροστά σε 80.000 κόσμο και το απολαύσαμε πολύ. Ο χώρος μπορεί να είναι και ο καλύτερος χώρος στον οποίο έχουμε εμφανιστεί μέχρι σήμερα.

"Ήταν μια απίστευτη εμπειρία", σχολιάζει για το Rock In Athens 1985 ο Dave Gahan των Depeche Mode

Ήταν το στάδιο όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και όταν πατήσαμε για πρώτη φορά το πόδι μας εκεί για το soundcheck, κοιτάζαμε γύρω μας για περίπου δέκα λεπτά προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμασταν και που θα παίζαμε. Είχαμε ήδη αρχίσει να χτίζουμε το κοινό μας, τους φίλους μας στην Ελλάδα και το πλήθος μας υποδέχτηκε θερμά. Στη Μεγάλη Βρετανία η συναυλία αυτή θεωρήθηκε μεγάλη είδηση.»

Το φεστιβάλ εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ένας θεσμός που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985. Η ιδέα ανήκε στην τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη σε συνεργασία με το Γάλλο ομόλογό της Jack Lang και στόχευε στην ανάδειξη του πλούτου και της ποικιλίας της ευρωπαϊκής κουλτούρας καθώς και στην έκφραση της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών.

Τη χρονιά που ακολούθησε το πρώτο Rock In Athens, γεννήθηκε το Rockwave Festival

Μέχρι τότε, πραγματοποιούνταν μόνο μεμονωμένες συναυλίες αλλά ποτέ κανένα πολυσυλλεκτικό μουσικό φεστιβάλ. Και πέρασαν χρόνια από το 1985 μέχρι να ξαναγίνει … φτάσαμε στο 1996 που έγινε το Rock of Gods για 3 ημέρες (12-13-14 Ιουλίου) στην αποβάθρα 3 στο Λιμάνι του Πειραιά (https://www.rockwavefestival.gr/en/history/ ).

Η έκθεση ROCK IN ATHENS 1985 περιλαμβάνει αδημοσίευτες φωτογραφίες, και σπάνια αρχεία από την εμφάνιση των σταρ στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια, στιγμιότυπα από τους νέους ανθρώπους που είχαν κατακλύσει τότε το χώρο μέσα και έξω από στο Στάδιο, διαφημίσεις, εξώφυλλα κλπ.

Η έκθεση Rock In Athens 1985 στο Rockwave 2023 θα περιλαμβάνει αδημοσίευτες φωτογραφίες και σπάνια αρχεία

Παράλληλα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη– ανθρώπου με ξεχωριστή συμβολή στην τότε διοργάνωση – «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)», Ελλάδα, 1977. Το ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη αρχειοθετεί την ιστορία του ΑΚΟΕ σε μια πολύτιμη στιγμή τεκμηρίωσης μιας επανάστασης που τώρα μπορεί επιτέλους να πει το όνομά της.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Rock In Athens 1985, στο Rockwave 2023, θα προβληθεί και το φιλμ του Ιωσήφ Βαρδάκη, «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του...)»
Στο πλαίσιο της έκθεσης Rock In Athens 1985, στο Rockwave 2023, θα προβληθεί και το φιλμ του Ιωσήφ Βαρδάκη, «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του...)»

Το «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του…)» ξεκινάει με την συνάντηση όσων στη συνέχεια θα έφτιαχναν το ΑΚΟΕ στα τέλη της δεκαετίας του 70 και φτάνει μέχρι το κλείσιμο του περιοδικού ΑΜΦΙ το 1990, τους δύο πυλώνες, δηλαδή που έκαναν ορατή την ομοφυλοφιλία (αλλά και την υπόλοιπη queer κοινότητα των λεσβιών, των τραβεστί τότε κ.ά) στην Ελλάδα, στρώνοντας με τόλμη το δρόμο για ό, τι μετέπειτα θα έπαιρνε τη μορφή των σύγχρονων διεκδικήσεων της κοινότητας.

Στην έκθεση Rock In Athens 1985, στο Rockwave 2023, θα προβληθεί το θρυλικό φιλμ του Ιωσήφ Βαρδάκη, «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του...)»

Συνοδεύεται με το βάρος της πρώτης ταινίας στην ελληνική φιλμογραφία που αρχειοθετεί την ιστορία του ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδος), καθώς αντιλαμβάνεται σοφά το βάρος της «πρώτης φοράς» ως μια τεράστια ευκαιρία για να μοιραστεί μαζί με τη γενιά που το έζησε, την επόμενη και αυτές που θα ακολουθήσουν μια άγνωστη συναρπαστική στιγμή από αυτές που αλλάζουν τον κόσμο.

Το φιλμ του Ιωσήφ Βαρδάκη, «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του...)», είναι η πρώτη ταινία στην ελληνική φιλμογραφία που αρχειοθετεί την ιστορία του ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδος)
Το φιλμ του Ιωσήφ Βαρδάκη, «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του...)», είναι η πρώτη ταινία στην ελληνική φιλμογραφία που αρχειοθετεί την ιστορία του ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδος)

«Τα rock festival από τη φύση τους πολυσυλλεκτικά, φιλόξενα, και οικουμενικά εκφράζουν διαχρονικά τις αξίες της συμπερίληψης, της ανεκτικότητας αλλά και της αυθεντικότητας. Είμαστε περήφανοι ως διάδοχοι και συνεχιστές της παράδοσης που εγκαινίασε το ROCK IN ATHENS 1985 και θα παραμείνουμε πιστοί και σε αυτή την παράδοση και στις κοινές μας αξίες. Με περηφάνεια και συγκίνηση, φιλοξενούμε στο Rockwave Festival την έκθεση για το πρώτο Rock festival που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Για να ξαναθυμηθούμε οι μεγαλύτεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι», δήλωσε ο «πατριάρχης» των μουσικών events στη χώρα μας, Νίκος Λώρης.

Η έκθεση θα διαρκέσει όλες τις ημέρες του ROCKWAVE FESTIVAL 2023

1 – 7 – 8 – 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

Η Μεγάλη Επιστροφή!

Rockwave 2023

Δες αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του Rockwave 2023

Δες περισσότερα...

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολουθήστε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Spotify και YouTube.