Νομίζω ότι θα είναι η 14η φορά που θα τους δω live. Mε μία απόκλιση ± 2. Επομένως υπάρχει σοβαρή περίπτωση να έχω ακούσει το 90% από τα διακόσια κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει στην τριαντάχρονη μουσική τους πορεία. Αν δεν το έχετε καταλάβει από την cover photo του άρθρου, ο λόγος για τη μεγαλύτερη ελληνική μπάντα της σκηνής, τους Rotting Christ.

Σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ο Σάκης μου ζητάει να φτιάξω τη setlist για την επερχόμενη εμφάνιση τους με τους Manowar στο Release. Όμως, υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Mπορώ να επιλέξω ένα – και μόνο ένα – κομμάτι, για όποιον λόγο θέλω, από κάθε τους κυκλοφορία. Aρκεί αυτή να είναι EP ή full length album.

PASSAGE TO ARCTURO

Για την έναρξη θέλουμε κάτι ατμοσφαιρικό. Ίσως και προηχογραφημένο. Να σβήσουν τα φώτα και η μουσική που θα βγει από τα ηχεία να μας προσκαλέσει σε μία μυσταγωγία. Επομένως, από το Passage to Arcturo του 1991, επιλέγω το Gloria de Domino Inferni.

THY MIGHTY CONTRACT

Μπήκαμε ατμοσφαιρικά, τώρα επομένως θέλει αυτό που λέει ο Σάκης «Κύκλο και ΞΥΥΥΥΥΥΛΟ!». ‘Aρα θέλουμε κομμάτι με μπάσιμο που σε παίρνει από τα μούτρα και ένα ίσως δυνατό feat. Το βρήκα! Γρήγορη εισαγωγή, με γρήγορο tempo, ένα catchy riff και τον Mutilator να ανεβαίνει στη σκηνή για να μας πει: «Since now, I name you under our cult», άρα, Exiled Archangels.

NON SERVIAM

Και δε θα κλείσει live των Rotting Christ με Non Serviam; ΟΧΙ! Συνεχίζουμε λοιπόν, έχουμε μπει σε mood καταστροφής, οπότε πρέπει να κρατήσουμε αυτό το tempo και επ’ ουδενί να κατεβάσουμε στροφές. Θέλω να σκεφτείτε τι ζέστη θα έχει, θα χρειαστούμε κάτι που να μας χειμωνιάσει λίγο. Nα κατεβάσει τη θερμοκρασία. Δε νομίζω να υπάρχει καλύτερος τρόπος να συμβεί αυτό, παρά τα πλήκτρα του The Magus. Το έχετε βρει υποθέτω από την εισαγωγή αλλά πρέπει να το πω και εγώ, Ice Shaped God.

TRIARCHY OF THE LOST LOVERS

Δεν είναι ότι αποφεύγω τα hits των Rotting Christ, απλά πρέπει να καταλάβετε ότι στο δικό μου κεφάλι φαίνεται αδιανόητο για κάποια κομμάτια να μη θεωρούνται επιτυχίες της μπάντας. Θα ήταν η εύκολη λύση να επιλέξω King of a Stellar War και επειδή μιλήσαμε ήδη για κρύο θα αποφύγω και Snowing Still. Εν κατακλείδι, μέσα από το Triarchy of the Lost Lovers, Archon.

A DEAD POEM

Ορίστε λοιπόν, ήρθε η ώρα και για το hit. Θα βάλω όμως όρους και προϋποθέσεις. Θέλω όπως στο Sonisphere που ακούσαμε το Among Two Stοrms με Fernando Ribeiro, θέλω να συμβεί το ίδιο και στο Release. Αν τώρα ο συμπαθής πορτογάλος frontman των Moonspell δεν είναι διαθέσιμος, δίνω και την εναλλακτική, Out Of Spirits.

DER PERFEKTE TRAUM

Για κάποιον λόγο το έχω κάνει το live Rotting Christ and friends. Aλλά ποιος δε θα ήθελε να δει τον Xy των Samael στη σκηνή; Επειδή λοιπόν δουλεύω για εσάς, ορίστε το επόμενο κομμάτι, Moonlight.

SLEEP OF THE ANGELS

Ιδανικά έχει νυχτώσει ή πλησιάζει η στιγμή. Λόγω της ώρας λοιπόν και επειδή δεν πρέπει να πέσουμε και πολύ, θα χρειαστεί ένα κομμάτι που θα ταιριάζει στην ώρα και τη διάθεση. Είμαστε τυχεροί γιατί στο Sleep of the Angels υπάρχει το ιδανικό, After Dark I Feel.

KHRONOS

Αφήνουμε προς το παρόν «ρομάντζα» και πάμε στον ΠΙΟ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ δίσκο των Rotting Christ. Είμαστε και τυχεροί επειδή ο Φουκαράκης είναι εξαιρετικός παίχτης, αρά κιθαριστικά δε θα έχουμε πρόβλημα. Γιατί θα επιλέξω ένα κομμάτι με τις καλύτερες κιθάρες που έχει συνθέσει ποτέ ο Σάκης, Fateless. Εδώ θα μπορούσε να κάνει guest για μία μπίρα ο παραγωγός του album, αυτή η μεγάλη φυσιογνωμία, Peter Tägtgren.

GENESIS

Θα το μαρτυρήσω με τη μία αυτήν τη φορά, απλά αφήστε με να κάνω πρόλογο. Τα φώτα χαμηλώνουν και μένουν πάνω στο Σάκη, ο οποίος έχει τα χέρια σε στάση Baphomet και απαγγέλει: «Δαίμονες φλέγει γαρ περί μου» για τις ανάγκες του Daemons. Παραδεχθείτε το όλοι, το έχω απογειώσει.

THEOGONIA

Καμία έκπληξη εδώ! Ένα από τα καλύτερα live κομμάτια των βετεράνων blacksters. To μόνο που θέλω εδώ για να γίνει ιδανικό το σενάριο, τα chorus parts να τα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κοινό. Ναι, όπως έχετε όλοι καταλάβει, Nemecic.

AEALO

Κύκλο και ξύλο είχαμε, μας λείπει ένα «Πάμε Αθήνα, π@@τάνα όλα (whore everything)!». Το Noctis Era θα ήταν μία εξαιρετική επιλογή, αλλά επειδή η λίστα είναι δική μου θα πάμε με το αγαπημένο μου από τον δίσκο, Santa Muerte.

ROTTING CHRIST / NEGATIVE PLANE

Ξέρω ότι είπα μόνο EP και full length albums, ξέρω πως παραβαίνω τους κανόνες που επινόησα και θέσπισα εγώ ο ίδιος και πως αυτό όλο δεν βγάζει ιδιαίτερη λογική. Έχω όμως μία δικαιολογία, είναι μέσα στα δέκα αγαπημένα μου Rotting Christ κομμάτια και ΔΕΝ το έχω ακούσει ΠΟΤΕ μου live. Naturdemonernas lockrop: I 1000 djävlars namn ή Naturdemonernas Lockrop: In the Name of 1000 Devils.

KATA TON ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ

Και εδώ θα πάω με safe επιλογή, όχι επειδή θέλω να παίξω με ασφάλεια αλλά γιατί όπως και το να κάνουμε είναι ξεσηκωτικό τα μάλα το Grandis Spiritus Diavolos. Επίσης, με όλα αυτά που μας έχουν συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια, ο ερχομός του Διαβόλου ίσως να μην είναι και τόσο κακή ιδέα, τι χειρότερο να μας συμβεί στην τελική;

RITUALS

Τον καλέσαμε που τον καλέσαμε τον έξω από ‘δω, ας το κάνουμε και στα Γαλλικά. Με τη ζέστη άλλωστε που έχει η Αθήνα το καλοκαίρι, σαν στο σπίτι του θα νιώθει. Άσε που αφού φέραμε που φέραμε τον Xy, δε θα έχει πρόβλημα να μπει στο ίδιο αεροπλάνο με τον αδερφό του Vorph. Les Litanies de Satan (Les fleurs du mal) κυρίες και κύριοι.

HERETICS

Οδεύοντας προς το κλείσιμο της βραδιάς, ένα κομμάτι που απλά δε γίνεται να λείπει από αυτό το setlist, είναι το The Raven. Κοιτάξτε, δεν είναι το αγαπημένο μου του δίσκου, αφού σε αυτή τη θέση έχω τα Ветры злые και New Messiah. Αλλά σκεφτείτε το λίγο, γίνεται να κλείσει η βραδιά χωρίς λίγο Poe;

SANCTUS DIAVOLOS

Αν ήσουν παρατηρητικός και μυημένος, θα είχες δει μέχρι τώρα ότι είχα «ξεχάσει» ένα album. Επίσης, έχω κάψει το χαρτί του Non Serviam από νωρίς. Θα μου πεις ότι μπορώ να «λυγίσω» λίγο τους κανόνες, άλλωστε δε θα είναι και η πρώτη φορά που το κάνω στο παρόν κείμενο. Όμως, ανεξάρτητα από το γεγονός πως το Non Serviam αποτελεί το σήμα κατατεθέν των Ελλήνων θρύλων, αν μπορούσαμε να πούμε ένα τραγούδι τους ως αυτοαναφορικό, αυτό δε θα ήταν άλλο από το Αθάνατοι εστέ. Και όχι δεν υπερβάλλω, οι Rotting Christ ανήκουν πλέον στην ελίτ εκείνων των συγκροτημάτων που όταν κρεμάσουν τις κιθάρες τους η μουσική τους θα συνεχίσει να ακούγεται. Non Serviam!

Υγ: Φυσικά και θα έχει Non Serviam στο encore, ας περιμένουν οι Manowar.

Ακολούθησε το DEPART στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις επερχόμενες συναυλίες, καθώς και τα τελευταία νέα για μουσική, ταινίες, σειρές και θέατρο. Ακολούθησε το DEPART σε Facebook, Instagram, Twitter, Spotify και YouTube.